Λίγοι διαβάζουν ποίηση σήμερα, οι ποιητές όμως στην Ελλάδα είναι πάντα παρόντες. Με διάφορους τρόπους.

Και αφού συνέβαλαν καθοριστικά στο να αναδειχθεί η 21η Μαρτίου σε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης – το αποδέχθηκε η UNESCO το 1999 ύστερα από πρόταση του Βασίλη Βασιλικού -, προχωρούν σε μία πρωτότυπη αξιοποίηση του εορτασμού.

Τη φετινή 21η Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πορεία ποιητών. Με προσυγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από το βιβλιοπωλείο Ιανός και μικρή «οδοιπορία» προς το Σύνταγμα, όπου θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων.

Η μικρή ή μεγάλη πομπή που δεν θέλει να διακόψει εντελώς την κυκλοφορία – «δεν θέλουμε να εμποδίσουμε τη ζωή της πόλης» λέει στα «ΝΕΑ» ο ποιητής Ντίνος Σιώτης – θα πραγματοποιηθεί από το πεζοδρόμιο και μία λωρίδα του δρόμου. Θα κατέβει ανάποδα τη Σταδίου προς την Κοραή, από εκεί θα πάει στην Πανεπιστημίου και θα κάνει μια πρώτη στάση στην Εθνική Βιβλιοθήκη όπου θα απαγγελθεί Σεφέρης.

Στο Πανεπιστήμιο, αμέσως μετά, δεύτερη στάση για απαγγελία Σολωμού, στην Ακαδημία τρίτη στάση για απαγγελία Ελύτη και μετά στην Ομήρου για απαγγελία – τι άλλο; – μιας ραψωδίας του Ομήρου.

Η πορεία αυτή που θα καταλήξει στο Σύνταγμα θα έχει πλακάτ με στίχους και λάβαρα με εικαστικά έργα. Θα υπάρχουν μουσικοί με πνευστά ενώ δεν θα λείψουν και οι ξυλοπόδαροι.

Στο σιντριβάνι της Πλατείας Συντάγματος θα γίνουν απαγγελίες μη ζώντων ελλήνων ποιητών και σε ένα σημείο που θα επιλεγεί θα ιδρυθεί το «Αόρατο μνημείο του άγνωστου ποιητή».

Τι σημαίνουν όλα αυτά; «Πρόκειται για μια ειρηνική διαμαρτυρία, την πρώτη που οργανώνουν ποιητές» λέει ο ποιητής, εκδότης του περιοδικού (δε)κατα και ψυχή του «Κύκλου Ποιητών» που ιδρύθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο.

Ο «Κύκλος» πήρε την πρωτοβουλία και την οργανώνει μαζί με τα περιοδικά «Poetix» και «Ποιητικά», τις εκδόσεις Μικρή Αρκτος και την αλυσίδα πολιτισμού Ιανός.

Την πρωτοβουλία υποστηρίζουν 150 άλλοι φορείς: η Εταιρεία Συγγραφέων, εκδότες, μουσεία, φεστιβάλ, περιοδικά κ.ά. Ενώ υπάρχει και ιστολόγιο (www.21martiou.blogspot.com) όπου έχουν ήδη προσυπογράψει εκατοντάδες πολίτες.

«Είμαστε αγανακτισμένοι ποιητές» λέει ο Ντίνος Σιώτης. «Διαδηλώνουμε κατά της κατηφόρας, υπέρ του πολιτισμού, για να μη γίνει η Ελλάδα η «Ερημη χώρα» του Ελιοτ. Αντιστεκόμαστε στην κατάργηση του κράτους πρόνοιας και του κράτους δικαίου».

Διαδηλώνουν και κατά των βανδαλισμών. Σε κείμενο που κυκλοφόρησε μετά την επίσημη αναγγελία της πρωτοβουλίας – με παρόντες, μεταξύ άλλων, τους ποιητές Τίτο Πατρίκιο, Γιάννη Δάλλα, Δημήτρη Καλοκύρη, Γιώργο Χουλιάρα, Αναστάση Βιστωνίτη, Γιώργο Μπλάνα, τους σκηνοθέτες Θανάση Παπαγεωργίου και Αντώνη Αντύπα, τη διευθύντρια της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης Παυλίνα Βερέμη, τον εικαστικό Μάριο Βουτσινά, τη διευθύντρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης Εύα Σταμάτη – αναφέρεται αναλυτικά ότι η διαδήλωση γίνεται «εναντίον της διαφθοράς του πολιτικού συστήματος. Εναντίον της ανικανότητας που μας οδήγησε στην κρίση, ηθική, πολιτιστική, οικονομική.

Εναντίον του λαϊκισμού. Εναντίον της βίας και των βανδαλισμών. Εναντίον όσων σπάνε μάρμαρα. Εναντίον όσων καίνε νεοκλασικά. Εναντίον όσων σπάνε βιβλιοπωλεία. Εναντίον όσων καλλιεργούν τον φόβο στην πόλη και τη ζωή των ανθρώπων».

«Θέλουμε επίσης να φέρουμε την ποίηση πιο κοντά στον άνθρωπο και στη ζωή» λέει ο Ντίνος Σιώτης που επιδιώκει να καθιερωθεί ολόκληρος ο Μάρτιος ως μήνας της ποίησης.

«Η καλύτερη ποίηση γράφεται σε εποχές κρίσης. Σε τέτοιες εποχές έγραψαν ο Σολωμός, ο Κάλβος, ο Παστερνάκ, ο Πάουντ, η Αχμάτοβα. Δεν μπορείς να ασχολείσαι μόνο με τον εαυτό σου και τον γυάλινο πύργο σου».