Φτωχοί διαδηλωτές, φτωχοί αστυνοµικοί

Του Γκαζµέντ Καπλάνι   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/01/2011 07:00 |

Μόλις είχα βγει από την έκθεσητου Edvard Munch στην Αθήνα όταν έµαθα τα θανατηφόρα νέα από την Αλβανία. Τρεις νεκροί και το φάντασµα ενός νέου ‘97 να πλανάται πάνω από τη χώρα. Στην έκθεση του Munch υπάρχει ένας πίνακας µε τον τίτλο «Αγχος». ∆είχνει µια οµάδα ανθρώπων που διαβαίνουν τη γέφυρα, τα πρόσωπά τους γεµάτα σπαρακτική αγωνία.

Ισως επειδή ξέρουν πως δεν υπάρχει επιστροφή και πρέπει να πάνε µπροστά, να διαβούν οπωσδήποτε τη γέφυρα. Ισως για το γεγονός ότι νιώθουν παγιδευµένοι πάνω στη γέφυρα, χωρίς εναλλακτικές λύσεις. Ισως επειδή συνειδητοποιούν ότι η διαδροµή είναι πολύ πιο δύσκολη από αυτήν που είχαν φανταστεί στην αρχή. Αυτός ο πίνακας θα ταίριαζε στη σηµερινή Αλβανία. Η γέφυρα που η Αλβανία διαβαίνει λέγεται «καθαρτήριο». Επειτα από πενήντα χρόνια κόλασης υπό το παρανοϊκό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα. Οταν «χάνεις» πενήντα χρόνια από την ιστορία θέλεις άλλα τόσα, τουλάχιστον, για να τα «πάρεις πίσω». Για να γίνεις «οµαλή χώρα». Η διάβαση από το «καθαρτήριο» θυµίζει, δυστυχώς, τους στίχους του Ελύτη: «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή/ Θέλει νεκροί χιλιάδες να ‘ναι στους τροχούς/ Θέλει κι οι ζωντανοί να δίνουν το αίµα τους».

Οσοι γνωρίζουν την Αλβανία γνωρίζουν, επίσης, ότι οι πολίτες νιώθουν παγιδευµένοι, χωρίς εναλλακτική λύση. Εβλεπα τις εικόνες µε διαδηλωτές και αστυνοµικούς να κονταροχτυπιούνται αλύπητα και σκεφτόµουν ότι και οι δύο πλευρές έχουν κάτι ακόµα πιο κοινό από την εθνικότητά τους: τη φτώχεια τους. Ενώ εκείνοι δέρνονταν στο κρύο και τη βροχή, εξουσιαστές και αντιπολιτευόµενοι πολιτικοί προσπαθούσαν να ξεκαθαρίζουν τους λογαριασµούς από τις πολυθρόνες των καφετεριών ή τα πολυτελή τους γραφεία.

Οι αλβανοί πολιτικοί που προέκυψαν από τα ερείπια του ολοκληρωτισµού, δεξιοί και αριστεροί, είναι διάδοχοι του παλαιού καθεστώτος. Κυριολεκτικά και προπαντός «πνευµατικά». Γι’ αυτούς δεν υπάρχει η έννοια του πολιτικού αντιπάλου αλλά του εχθρού που πρέπει να εξοντωθεί. ∆ιαχειρίζονται την «ελεύθερη οικονοµία» και το κράτος µέσω µιας ολοκληρωτικής διαφθοράς. Στην πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης υπουργοί τσεπώνουν 700 χιλιάδες ευρώ για µια σύµβαση και αγοράζουν επαύλεις στο Αµστερνταµ...

Ο Σαλί Μπερίσα είναι ο πιο «καθαρόαιµος» πνευµατικός διάδοχος του Ενβέρ Χότζα. Κατά πάσα πιθανότητα ήταν δική του η εντολή για τη δολοφονία των διαδηλωτών. Χωρίς την έγκρισή του οι υφιστάµενοί του δεν τολµούν να προσλάβουν ούτε καθαρίστριες. Πίστευε, φαίνεται, εκείνος και οι πραιτωριανοί του ότι οι διαδηλωτές είναι οπλισµένοι και θα απαντήσουν µε σφαίρες. Θα µπορούσε τότε να εξοντώσει την αντιπολίτευση µε την κατηγορία του πραξικοπήµατος. Τώρα που οι νεκροί του έµειναν, κυριολεκτικά, στην πόρτα του γραφείου του απειλεί τους αλβανούς εισαγγελείς επειδή ζητούν τη σύλληψη των δολοφόνων. Ο δρόµος της Αλβανίας προς µια σταθερή δηµοκρατία δεν θα είναι εύκολος. ∆εν υπάρχουν µεσσίες και η Αλβανία θα συνεχίσει να διαβαίνει τη γέφυρα της ιστορίας. Αλλά αρκετά πια µε τον Μπερίσα! Πρέπει επιτέλους να πάει στο σπίτι του. Ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά δεν θα κάψει τη χώρα. Οπως µαθαίνω, είναι αυτή η απειλή που χρησιµοποιεί µε τους δυτικούς διπλωµάτες. Και εκείνοι, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, συνιστούν στους Αλβανούς να τον υποστούν µέχρι να πεθάνει. Και κάπου εδώ η τραγωδία αρχίζει και παίρνει διαστάσεις όπερας Μ(π)ούφα…

LINK: http://gazikapllani.blogspot.com

24
Μαρία
26/01/2011 23:47
Σε τι διαφέρει πλέον η Ελλάδα από την Αλβανία;
rovespiere
26/01/2011 17:29
Κλείστε τα σύνορα, θα κατέβουν κι άλλοι επαναστάτες μετανάστες, το λαθραίοι το αφήνουμε πια κατα μέρος. Ελάτε, μπάτε σκύλοι και αλέστε, ελεύθερο πέρασμα, και αμέσως για το κέντρο της Αθήνας και για τη Νομική σχολή. Έτσι η επανάσταση του μετανάστη ξεκινά από τη Νομική και το Πολυτεχνίο - κι εμείς αμέσως θα σας δώσουμε τα βρακιά μας.
Αει..
26/01/2011 12:50
τυνήσιοι χωστε το βιβλίο που παντα κουβαλάτε εκει που ξερετε και εχετε μαζι σας ορθογραφικό λεξικό οπως εκαναν καποιοι συμπατριώτες σας.
Αντισυναινετικός
26/01/2011 11:42
Επίσης καθαρόαιμος εκφραστής του Χότζα ο ακροδεξιός Μπερίσα! Τι λαθροχειρία! Το 1941, όταν ο Ζώγου την κοπάνησε απο τη χώρα του μαζί με το κρατικό ταμείο παραμάσχαλα και την άρχουσα τάξη της Αλβανίας ποιός έμεινε και έκανε αντίσταση στον κατακτητή:;;;;
ψσαψ
26/01/2011 11:27
ψσσψσ
τερας
25/01/2011 18:44
αυτό που δεν μας είπες φίλε καπλάνι όμως είναι ότι δεν είναι ούτε ο κομουνισμός ούτε η "δημοκρατία" που φταίνε για την κατάντια της χώρας σου, αλλά οι άνθρωποι... Βάλε τον πάγκαλο διοικητή στο καλύτερο οικονομικό σύστημα και θα στο βουλιάξει σε μια εβδομάδα.
Τακης.Χ.
25/01/2011 18:32
Καπλάνι τί βλέπω,μάς ζηλεύετε καί μάς αντιγράφετε?Δέν έπερνε 1.000.000 νά τό στρογγυλέψει τό ποσό?Τόν κορόιδεψαν.Πές του νά έρθει νά κάνει εντατικά μαθήματα μίζας εδώ.Νά μάθει τρόπους νά αυξήσει τό κασέ του.
Γιώργος Πήττας
25/01/2011 18:15
Δεν μπορώ παρά να σημειώσω πως οι Αλβανοί Πολίτες αντέδρασαν ακαριαία στο ξεμπρόστιασμα της διαφθοράς. Εμείς προφανώς αναζητούμε τους τρόπους όχι για να την χτυπήσουμε αλλά για να την κάνουμε πιο περίτεχνη -μπας και δεν μας βρουν. Αλήθεια εμείς οι Έλληνες πότε γεμίσαμε τους δρόμους για κάτι ανάλογο; Τα όσα συμβαίνουν με τις επιτροπές και τη Siemens δεν θα έπρεπε να γεμίσουν τις πλατείες; Δεν θα έπρεπε να πλημμυρίσει από κόσμο η πλατεία Συντάγματος μπροστά από τη Βουλή; Οι γείτονες, δείχνουν τον δρόμο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Τ.
25/01/2011 17:43
PSY????????????????????????????? Ψάξε να βρείς αλλού το πρόβλημα ??? Μήπως είναι τυχαίο που άρχισαν και πολλοί νέοι Έλληνες επιστήμονες να μεταναστεύουν για μιά καλύτερη ζωή ???????Αφού είμαστε μιά απο τις πλουσιότερες και ωραιότερες χώρες της ευρώπης ??????????
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Τ.
25/01/2011 17:43
PSY????????????????????????????? Ψάξε να βρείς αλλού το πρόβλημα ??? Μήπως είναι τυχαίο που άρχισαν και πολλοί νέοι Έλληνες επιστήμονες να μεταναστεύουν για μιά καλύτερη ζωή ???????Αφού είμαστε μιά απο τις πλουσιότερες και ωραιότερες χώρες της ευρώπης ??????????
Βασίλης
25/01/2011 17:34
Όλα τα είχαμε, η αποσταθεροποίηση της γείτονος μας έλλειπε. Ελπίζω να μην μας "επισκεφθούν" με την ευκαιρία αυτής της κρίσης μερικές ακόμη χιλιάδες "φιλήσυχοι, εργατικοί και οικογενειάρχες" Αλβανοί σαν και αυτούς που εισέβαλαν κατά καιρούς, συνεχίζουν δε να εισβάλουν ακόμη "διαπρέποντας" (κυρίως σε ποινικού ενδιαφέροντος τομείς) στην χώρα μας. Κύριε Καπλάνι, γιατί δεν σχολιάζετε την πρωτοφανή για τα Ευρωπαϊκά χρονικά συνεχή εγκληματικότητα των Αλβανών συμπολιτών σας στην Ελλάδα ; Μόλις προχθές συνέλαβαν άλλους δύο για διακίνηση ναρκωτικών από τα κοινά μας σύνορα. Φράκτης στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, εδώ και τώρα.
Τυνήσιος
25/01/2011 15:51
@psy 25/1/2011 10:48

Μερικοί αντί να χάνουν την ώρα τους για ρατσιστικά σχόλια, θα ήταν προτιμότερο να την αξιοποιήσουν ανοίγοντας κάποιο ορθογραφικό λεξικό.
ΓΙΑΝΝΗΣ Κ.
25/01/2011 15:09
Αυτή είναι η φράση-κλειδί, που ξεκλειδώνει πολλά μυστήρια: οι Δυτικοί θάλουν να ''χουν το κεφάλι τους ήσυχο. Και τα συμφέροντά τους άθικτα, συμπληρώνω εγώ.
Ph.J
25/01/2011 14:55
Aγαπητέ κ. Καπλάνι, κάθε άνθρωπος που παρακολουθεί τα πράγματα θα συμφωνήσει μαζί σας... Εξ'' άλλου και στην Ελλάδα ακόμα, όπου έχει υπάρξει αρκετό διάστημα σμίλευσης των δημοκρατικών αξιών αλλά και της εθνικής συνείδησης, μπορεί κανείς να ανιχνεύσει αρκετή δόση παρόμοιας κατάστασης, μέ ό,τι αυτό συνεπάγεται...
Θα σας πώ ένα πράγμα: Οσο σε μία χώρα υπάρχουν "Mπερίσες" δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Και λέγοντας "Mπερίσες" δεν εννοώ ντέ και καλά δολοφόνους, εννοώ ανεύθυνους (πολύ όμως) πολιτικούς. Και στη χώρα μας τα τελευταία 20 χρόνια, τα όποια βήματα μπροστά (περίοδος Σημίτη παρά τις αδυναμίες, ατολμίες, παλινδρομήσεις της) ήταν αρκετά 5 χρόνια Καραμανλή για να μας γυρίσουν δεκαετίες πίσω...
Η Δημοκρατία είναι ταγκό που χρειάζεται δύο (κατ'' ελάχιστον) για να χορευτεί...
Χατζηαβάτης
25/01/2011 14:11
50 χρόνια κόλασης? παρανοϊκό καθεστώς? ερείπια του ολοκληρωτισμού? Για κάντε μια βόλτα από τον Περισσό κύριε Καπλάνι να σας το αναλύσουν το θέμα καλύτερα.
SPYROS
25/01/2011 13:26
Κε Καπλανι αν και συνηθως ειμαι κατηγορος σε αυτα που γραφεις, σημερα απλα θελω να σου πω ενα μπραβο για τους συμπατριωτες σου που δεν ανεχονται να τους κοροιδευουν τοσο ξεδιαντροπα τα πολιτικα σκουληκια. Τουλαχιστον επεδειξαν μεγαλυτερη αξιοπρεπεια απο τους δικους μου συμπατριωτες οι οποιοι απο οτι φαινεται ειναι πλεον ζομπι.
μαρία
25/01/2011 12:55
εύχομαι αυτή τη φορά οι αλβανοί γείτονες μας, να αποδειχτούν πιο συνετοί και πιο ώριμοι σε δύσκολες συνθήκες. άλλωστε πια δεν έχουν ούτε το άλλωθι της απομόνωσης, αλλά ούτε της απειρίας. ελπίζω τα βαλκάνια να έχουν κλείσει για πάντα τα αιματηρά κεφάλαια της νεώτερης ιστορίας τους.
eme tos
25/01/2011 12:30
an tyxei na ton diabasw panta katalhgw: albanos pou eide poly ellhnikh thleorash.
menelaos
25/01/2011 11:48
ο τίτλος ειναι πλαστός, μάλλον αντιγραφή...σε διασκευή...
''''horse pale, rider pale'''' katherine anne porter
ουδεν κρυπτόν απο τοη ήλιο
Κώστας Κ.
25/01/2011 10:49
Τόσο το θέμα που θίγεις, όσο και τρόπος που γράφεις, κ. Καπλάνι, ήταν αιτία να ξεχάσω, για λίγο, την ελληνική ... πραγματικότητα ! Νά ''σαι καλά .
psy
25/01/2011 10:48
Μην ανησυχείτε φίλοι Αλβανοί και φίλοι Τυνίσιοι. Υπάρχει για όλους μια ζεστή γωνία κάπου στο κέντρο της Αθήνας.
Katerina
25/01/2011 10:27
Ma giati ton ksanapsifisan prin apo molis 2 xronia k. Kaplani? Ti akrivos skeftotan o laos otan tou ksanaedose tin eksousia? Kai giati na "ton ipostoun mexri na pethanei"? Den iparxei alli lisi?
eri meri
25/01/2011 10:22
όχι Ελύτης, όχι. Όχι χιλιάδες νεκροί. Εύχομαι να κάνεις λάθος
Αντισυναινετικός
25/01/2011 09:44
Ο Χότζα λοιπόν φταίει για τη σημερινή εξαθλίωση του Αλβανικού λαού!! Οσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια η μάλλον τα φορτώνει στο σοσιαλιστικό καθεστώς που ανατράπηκε πρίν είκοσι χρόνια.Και όχι μόνο. Και για το εμπόριο ναρκωτικών ,ανθρωπίνων οργάνων και αλλων δραστηριοτήτων της μαφίας!!! Ο Καπιταλιστικός μεσαίωνας δεν φταίει σε τίποτα.Ούτε καν για τη μείωση κατα 12 χρόνια του μέσου όρου ζωής των Αλβανών τα τελευταία χρόνια (η πραγματική γενοκτονία) !!!!!