ΣΕ «ΝΤΙΜΠΕΪΤ»

Μαλλιά - κουβάρια το ελληνικό σινεμά

Του Παύλου Θ. Κάγιου   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/09/2009 07:00 |

Μαλλιά- κουβάρια ο κινηματογραφικός χώρος με τους πολιτικούς να μιλάνε «γενικά και αόριστα» και τους σκηνοθέτες να γίνονται χίλια κομμάτια και να τσακώνονται με τους μισούς υπέρ και τους άλλους μισούς κατά του προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ τη νύφη την πληρώνει το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που όπως φαίνεται δεν θα έχει φέτος ελληνικές ταινίες! Η βόμβα που περιφερόταν εδώ και μήνες στον ελληνικό κινηματογράφο, εξερράγη χθες στο φινάλε ενός ντιμπέιτ με βουλευτές όλων των κομμάτων που οργάνωσε το Φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας». Θέμα του ήταν το ελληνικό σινεμά και η αδυναμία της προηγούμενης κυβέρνησης να ψηφίσει νόμο.

Εξήντα πέντε από τους «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη» που δεν πάνε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κατήγγειλαν τον πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρη Παπαδόπουλο και το σωματείο ότι «ασχολείται περισσότερο με τη δυναμική της στο σύστημα της εξουσίας και λιγότερο έως καθόλου με τα προβλήματα του κινηματογραφικού χώρου, κάτι που έγινε σαφές και στην παρουσία της στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Κέντρου, την περασμένη Πέμπτη, όπου ο ετήσιος απολογισμός καταψηφίστηκε». Δήλωσαν δε ότι αποχωρούν από την Εταιρεία. Να αναφερθεί ότι ανάμεσά τους είναι όλοι οι σκηνοθέτες- νέοι οι πιο πολλοί- που έχουν φέτος ταινίες ή ετοιμάζουν.

«Τη στιγμή που οι ελληνικές ταινίες συλλέγουν διακρίσεις και βραβεία σε ξένα φεστιβάλ» κατήγγειλαν οι σκηνοθέτες, «σωματεία όπως της Εταιρείας Σκηνοθετών, των μουσικοσυνθετών και των ηθοποιών, συμπράττουν με τους εκπροσώπους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το υπουργείου Πολιτισμού και καταψηφίζουν με γελοία επιχειρήματα τον ετήσιο απολογισμό του Κέντρου. Στόχος τους, να οδηγήσουν σε παραίτηση τη διοίκησή του, τον Γιώργο Παπαλιό, που υιοθετώντας ποιοτικά κριτήρια στήριξε ταλαντούχους κινηματογραφιστές και έφερε αποτελέσματα».

Ο Χάρης Παπαδόπουλος αρνήθηκε την καταγγελία, υποστηρίζοντας ότι «εργάζομαι για το συμφέρον του κλάδου» και κατηγόρησε τους αποχωρήσαντες σκηνοθέτες ως «τσιράκια του Παπαλιού που έχει πάρει 17 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει πολλά χρόνια να πάρει το ΕΚΚ, ενώ έχουν μειωθεί δραματικά οι χρηματοδοτήσεις των σκηνοθετών». Εδώ, εξερράγη ο πρόεδρος του ΕΚΚ και λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια χθες το μεσημέρι στον Ιανό, ενώ η Δέσποινα Μουζάκη προσπαθούσε να βρει συμβιβαστικές λύσεις. Με ανακοίνωσή του το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αναφέρει πως «αυτά που λέγονται ότι το ΦΚΘ καταψήφισε τον απολογισμό του ΕΚΚ είναι απολύτως αβάσιμα και προσβλητικά».

Στο ντιμπέιτ οι εκπρόσωποι των κομμάτωνΜαρία Δαμανάκη, ΠΑΣΟΚ, Θοδωρής Δραβίλας, Ν.Δ., Εύη Μελλά, ΚΚΕ, Ρήγας Αξελός, ΣΥΝ, Δημήτρης Κωνσταντάρας, ΛΑΟΣ, Νίκος Μυλωνάς, Οικολόγοι Πράσινοι- είχαν πάνω- κάτω πολλές κοινές θέσεις: Αναπτυξιακή πολιτική, 1,5% των εσόδων των καναλιών υπέρ του ελληνικού κινηματογράφου, δημιουργία Ανώτατης Ακαδημίας Κινηματογράφου, επιστροφή του φόρου επί των εισιτηρίων στους παραγωγούς ταινιών κ.ά.

Εβδομάδα προβολών με τις ταινίες που δεν θα πάνε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ετοιμάζουν- πιθανότατα στην Αθήναοι σκηνοθέτες

6
Παρατηρητής
23/09/2009 13:28
Το πρόβλημα με το ελληνικό σινεμά είναι η ανυπαρξία (σωστών) παραγωγών που να μπορούν να καθοδηγήσουν τον σκηνοθέτη και τον σεναριογράφο, ώστε να κάνουν ταινίες με καλές ιστορίες, καλά ειπωμένες. Δυστυχώς, η ελληνική πρακτική είναι όποιος ανοίγει "εταιρία παραγωγής" ή "post-production house" να θεωρείται και "παραγωγός". Μεγάλο λάθος. Αν δεν υπάρξουν γνώστες παραγωγοί (όχι μόνο οικονομικοί παραγωγοί), μια ζωή οι ελληνικές ταινίες θα υποφέρουν από χαμηλή δραματική αξία, σύγχυση, ασάφεια, και έλειψη δραματικής λειτουργικότητας.
Κώστας Δ.
22/09/2009 20:11
Και όμως, Σπύρο. Δες τις καινούριες ταινίες των νέων αυτής της περιόδου. Βέβαια, καταλαβαίνω τί λες. Θες να δεις ΣΙΝΕΜΑ! Αυτό, υπάρχει μεν, σε μικρό ποσοστό, το οποίο όλο και μεγαλώνει. Περίμενε να δεις πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων σκηνοθετών τα επόμενα 2-3 χρόνια. Η Άνοιξη έρχεται την πιο σκοτεινή ώρα...
SPYROS
22/09/2009 18:45
ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΩΣΤΑ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΩ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΙΝΗΘΩ. ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ) ΑΝ ΜΕ ΑΦΗΝΕΙ ΠΑΓΕΡΑ ΑΔΙΑΦΟΡΟ (ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ, ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΚΛΠ). ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΝΑ ΓΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ (ΜΕ ΤΡΑΒΕΣΤΙ, ΚΛΠ) ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΟΝΙΜΟΣ ΚΙΝ/ΦΟΣ. ΘΑΘΕΛΑ ΝΑ ΔΩ 1 (ΜΙΑ) ΦΟΡΑ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΑΓΓΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΟ Π.Χ. ΕΓΓΛΕΖΙΚΟΥ ''Η ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΚΙΝ/ ΦΟΥ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ. ΕΧΩ ΠΛΕΟΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΩ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ''ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ'' ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΚΟΙΜΗΘΗΚΑ (ΑΛΛΟΙΩΣ ΘΑ ΕΦΕΥΓΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ). ΑΣ ΥΠΗΡΧΕ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΑΚΟΜΗ 1 ''ΟΥΡΑΝΟ'' ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΥΠΗΡΧΕ ΕΛΠΙΔΑ.
Κώστας Δ.
22/09/2009 16:59
Αγαπητέ Σπύρο, απατάσαι. Ο Ελληνικός κινηματογράφος βρίσκεται στην πιο γόνιμη περίοδό του. Θεσμικά πλέον είναι αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις στο νομοσχέδιο. Δράση χρειάζεται, όχι απραξία - από όλα τα μέτωπα.
SPYROS
22/09/2009 15:40
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝ/ΦΟΣ ΚΑΤΕΛΗΞΕ (ΠΕΘΑΝΕ) ΤΗΝ 10ΕΤΙΑ ΤΟΥ 70. ΕΚΤΟΤΕ ΚΑΤΙ ΔΗΘΕΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΔΙΝΑΝ (ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ) ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ, ΑΝΕΒΑΙΝΕ Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΤΑΝ (ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ). Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΙΝΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΡΑΦΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ. ΕΓΩ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΓΟΡΕΥΤΕΙ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΞΕΦΤΙΛΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΑΠΟ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΤΑΛΑΝΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ. ΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΛΛΗ ΑΣΧΟΛΙΑ ΟΙ ΚΟΛΩΝΑΚΙΩΤΕΣ.
NB
22/09/2009 11:06
Μπείτε στην ιστοσελίδα της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών για να καταλάβετε την ανυπαρξία της. Νεκρή φύση! Απλώς για να υπάρχει! http://www.greekdirectorsguild.gr/index.asp