Για τους γονείς, οι οποίοι επιθυμούν τα παιδιά τους να πάρουν μέρος –στο διάστημα της μιας και πλέον εβδομάδας –σε κάτι εξειδικευμένο, υπάρχουν κατασκηνώσεις και καλοκαιρινά προγράμματα, που είναι θεματικά.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των θερινών σχολείων μιας εβδομάδας που διοργανώνει η Ενωση Ελλήνων Φυσικών. Απευθύνεται σε αποφοίτους των δύο πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και των αντίστοιχων τάξεων του Λυκείου και προϋπόθεση συμμετοχής είναι ο βαθμός προαγωγής, ο οποίος πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 16 ή ο μαθητής να έχει καλή κατάταξη στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής του 2015. Σκοπός των θερινών σχολείων είναι η διδασκαλία της φυσικής ώστε να καταστήσει τους μαθητέςικανούς να εκτιμούν τον φυσικό κόσμο. Το καθημερινό πρόγραμμα αποτελείται από δύο διαλέξεις πανεπιστημιακών δασκάλων, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιούνται πειράματα και πρακτική άσκηση. Φέτος, θερινά σχολεία θα πραγματοποιηθούν σε Ερέτρια, Κυπαρισσία, Μεσσήνη, Αίγινα και Κάλυμνο, το κόστος κυμαίνεται από 180 έως 200 ευρώ (ανάλογα με το θερινό σχολείο) και στην τιμή συμπεριλαμβάνονται μετακίνηση, διαμονή, διατροφή, έντυπο υλικό και βεβαίωση παρακολούθησης. (Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο της Ενωσης, 210-3635.701)

Αντίστοιχα και η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία διοργανώνει φέτος την 7η Μαθηματική Κατασκήνωση για μαθητές ηλικίας 11-12 ετών. Σκοπός των διοργανωτών είναι να καθοδηγήσουν και να παρακινήσουν τα παιδιά αυτής της ιδιαίτερα ευαίσθητης ηλικίας να προσεγγίσουν τις βασικές έννοιες των μαθηματικών μέσα στην ξεγνοιασιά που προσφέρουν οι διακοπές του καλοκαιριού, συνδυάζοντας γνώση με ψυχαγωγία. Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν από καθηγητές μαθηματικών και δασκάλους με εμπειρία και παιδαγωγική κατάρτιση. Η μαθηματική κατασκήνωση θα έχει διάρκεια μία εβδομάδα (από 16 Αυγούστου έως 23 Αυγούστου) και το κόστος ανέρχεται σε 330 ευρώ. (Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας www.hms.gr).