Εικόνες παραλογισμού επικρατούν το τελευταίο διάστημα στα ελληνικά πανεπιστήμια. Στην ημερήσια διάταξη, αντί για το θέμα της μόρφωσης, βρίσκονται σκουπίδια, αντιπαραθέσεις καθηγητών – φοιτητών, δηλώσεις περί ανάγκης… «φασιστοποίησης» των πανεπιστημιακών, καταλήψεις, τραμπουκισμοί, δωροδοκίες, πλαστογραφίες, υποχρηματοδότηση…

Στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης οδηγήθηκε σε παραίτηση χθες ο αντιπρύτανης Γιάννης Τζιφόπουλος, όταν έγινε γνωστή μια απίστευτη φράση του σε τηλεοπτική εκπομπή τοπικού σταθμού της Πιερίας. «Εγώ φοβάμαι ότι πρέπει να φασιστοποιηθούμε όσοι είμαστε σε θέσεις εξουσίας. Γιατί δεν βλέπω να αλλάζει αλλιώς ο Ελληνας. Αν παραφέρεσαι, να τρως μια σφαλιάρα για να συμμαζεύεσαι όπως γίνεται στη Γερμανία, στον Καναδά, στην Αυστραλία» είπε!

Επειτα από γενική κατακραυγή κατέθεσε παραίτηση που έγινε δεκτή από τον πρύτανη Περικλή Μήτκα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι «οι δηλώσεις του κ. Τζιφόπουλου, όπως παρουσιάστηκαν στα ΜΜΕ, δεν εκφράζουν, σε καμία περίπτωση, τις θέσεις και τις απόψεις της Πρυτανείας του ΑΠΘ». Στο θέμα παρενέβη και ο πρώην πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον Αθήνα 9,84 έθεσε θέμα νόμου: «Ο άνθρωπος αυτός έφτασε να είναι αντιπρύτανης και να λέει αυτά τα οποία λέει, μέσω ενός νόμου ο οποίος επέτρεψε τον διορισμό των αντιπρυτάνεων. Αλλά ούτε αυτός που τον διόρισε –δηλαδή ο πρύτανης –δεν εκλέχθηκε με δημοκρατικό και άμεσο τρόπο. Και αυτός και οι πρυτάνεις, οι σημερινοί, εκλέχθηκαν μέσω ενός συστήματος έμμεσης ψηφοφορίας, όπου έγινε πρώτα προεπιλογή από ένα συμβούλιο» τόνισε. Χθες το πρωί, εξάλλου, φοιτητές κατέλαβαν την Πρυτανεία του Αριστοτελείου επειδή δεν τους επετράπη να συμμετάσχουν στη Σύγκλητο, που έγινε με τηλεδιάσκεψη.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεχίστηκε η αντιπαράθεση για την ενέργεια φοιτητή να αδειάσει μια σακούλα σκουπίδια στο γραφείο του πρύτανη Θ. Φορτσάκη, ενώ συζητούσε με τον αντιπρύτανη Αντώνη Καλοκαιρινό. Ο αντιπρύτανης κατήγγειλε χθες (στο Mega) πως όταν καθαρίζονται οι σχολές, φοιτητές και υπάλληλοι πηγαίνουν πίσω τα σκουπίδια «για να δείξουν ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο». Εξήγησε ότι το θέμα έλλειψης συνεργείων καθαρισμού οφείλεται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, τις οποίες προσπαθούν να επιταχύνουν από τον Σεπτέμβριο που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους οι νέες πρυτανικές Αρχές. Ο υπουργός Παιδείας Ανδρ. Λοβέρδος, άλλωστε, μίλησε (στον Σκάι) για ποινικές ευθύνες του φοιτητή. «Προφανώς και υπάρχουν ποινές. Για κάθε τέτοιου είδους συμπεριφορά, από αυτήν μέχρι τη διάλυση της συνεδρίασης των οργάνων» είπε και κατέληξε: «Το να κλειδώνεις έναν καθηγητή στο γραφείο του ή το να του πετάς τα σκουπίδια μέσα στο γραφείο του, είναι μορφή οξύτατου προπηλακισμού». Επίσης οι διοικητικοί υπάλληλοι ζήτησαν από τον πρύτανη να προχωρήσει σε επ’ αόριστον αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος για να καταδείξει την αδυναμία λειτουργίας του με τους ελάχιστους που απέμειναν.

ΠανεπιστήμιοΜακεδονίας

Mετά τις αποκαλύψεις για καθηγητή που ζητούσε φακελάκια από φοιτητές για να τους περνάει στα μαθήματά του, ο πρύτανης Αχ. Ζαπράνης αποκάλυψε χθες στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης ότι πριν από περίπου ενάμιση μήνα άγνωστοι εισήλθαν παράνομα στο γραφείο γραμματείας τμήματος του Πανεπιστημίου και αλλοίωσαν τη βαθμολογία φοιτητή του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων σε περισσότερα από είκοσι μαθήματα!

ΠανεπιστήμιοΠατρών

Aυξάνεται ο κίνδυνος να αναστείλει τη λειτουργία του το Πανεπιστήμιο, εφόσον σε περίπου ενάμιση μήνα η διαθεσιμότητα των διοικητικών θα μετατραπεί σε οριστική απόλυση, υποστήριξε χθες (στο patrastimes.gr) ο πρόεδρος των διοικητικών υπαλλήλων, Ανδρέας Βασιλάκης.

ΠανεπιστήμιοΠειραιά

Η Σύγκλητος ανακοίνωσε ότι η υποστελέχωση έχει οδηγήσει σε ακρότητες, καθώς σε κάθε 100 φοιτητές του Πανεπιστημίου αντιστοιχούν πλέον… 1,622 καθηγητές και 0,746 διοικητικοί υπάλληλοι, καθώς το υπουργείο Παιδείας επέστρεψε στο ίδρυμα όλα τα αιτήματα προκήρυξης θέσεων της τελευταίας πενταετίας!