Οι βάσεις μοιάζουν φέτος με τον Ιανό, τη ρωμαϊκή θεότητα με τα δύο πρόσωπα. Η εκτίναξή τους, ειδικά σε τμήματα της περιφέρειας που έχουν αντίστοιχα σε κεντρικά πανεπιστήμια λόγω των μετεγγραφών και ο συνωστισμός αριστούχων στις παραδοσιακές σχολές αιχμής, λόγω του διπλασιασμού τους σε σύγκριση με τους περυσινούς, ήταν η μία όψη της ανακοίνωσης των φετινών αποτελεσμάτων. Πάνω από 330 ήταν τα τμήματα που ανέβασαν τον πήχη της εισαγωγής. Και από αυτά, σχεδόν στα μισά η άνοδος ξεπέρασε τα 500 μόρια. Κάτι λίγο – πολύ αναμενόμενο από την περίοδο των Πανελλαδικών, όταν κατά γενική ομολογία τα θέματα ήταν ευκολότερα από πέρυσι στα περισσότερα μαθήματα.

Η δεύτερη όψη όμως ήταν αντίθετη: εκατοντάδες εισακτέοι με βαθμολογία κάτω από τη βάση ακόμα και σε πανεπιστημιακά τμήματα και 1.164 κενές θέσεις σε αζήτητες σχολές. Από τη μια, υποψήφιοι με βαθμό 18 έμειναν εκτός της σχολής πρώτης τους προτίμησης και, από την άλλη, υποψήφιοι με 8 πέρασαν ελλείψει ανταγωνισμού…

Ακόμα μία χρονιά το βασικότερο στοιχείο που καθόρισε τις προτιμήσεις των υποψηφίων ήταν η προσδοκία για επαγγελματική αποκατάσταση, εκτινάσσοντας τις βάσεις όσων σχολών κατά τεκμήριο εγγυώνται καλύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Παράλληλα προτιμήθηκαν και οι συνήθως υψηλόβαθμες σχολές γοήτρου όπως οι νομικές, ακόμα και αν δεν εγγυώνται πλέον άμεση πρόσβαση στην εργασία λόγω της κρίσης, όπως λ.χ. οι πολιτικοί μηχανικοί. Αναμενόμενη και η άνοδος στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, ειδικά όταν έχουν και πολύ λιγότερους εισακτέους, μέχρι και τους μισούς σε σχέση με πέρυσι. Και αυτό παρότι οι επιτυχόντες στις Αστυνομικές Σχολές θα εισαχθούν σε δύο χρόνια, όπως ήταν γνωστό από καιρό.

Αντιθέτως, τα περισσότερα από τα περιφερειακά τμήματα που δεν έχουν αντίστοιχο σε κεντρική σχολή ώστε να προτιμηθούν από τους δικαιούχους μετεγγραφών, εμφάνισαν σημαντική πτώση ή στασιμότητα. Συνολικά, 130 τμήματα εμφάνισαν πτώση βάσεων, ιδίως στα ΤΕΙ της περιφέρειας.