Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

Με βάση το απολυτήριο η εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ μέχρι το 2020

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/04/2018 13:15 |
Με βάση το απολυτήριο η εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ μέχρι το 2020
Την πρόθεση από τον Ιούνιο του 2020 να ισχύσει ένα νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με βάση το βαθμό απολυτηρίου, επανέλαβε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

Την πρόθεση από τον Ιούνιο του 2020 να ισχύσει ένα νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με βάση το βαθμό απολυτηρίου, επανέλαβε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

«Ως κυρίαρχη λογική, η πρόσβαση στα ΑΕΙ θα εξαρτάται από τον βαθμό του απολυτηρίου, σε ένα σχολείο, στο οποίο θα υπάρχει μία εντελώς νέα Β’ και Γ’ λυκείου», είπε ο κ. Γαβρόγλου σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Real news». και συμπλήρωσε ότι η Γ’ λυκείου θα είναι «ένα είδος προπαρασκευαστικού έτους».

Αναφέρθηκε, επίσης, στις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών των μαθημάτων κορμού του λυκείου, χαρακτηρίζοντας «μεγάλο βήμα» για τη μεταρρύθμιση του λυκείου, τις αλλαγές στη Γλώσσα, τα Μαθηματικά, την Ιστορία και τις Φυσικές Επιστήμες. «Θα προχωρήσουμε με συντηρητικά βήματα και με ήπια μετάβαση, αλλά θα προχωρήσουμε», σημείωσε.

Σχετικά με την οικονομική κατάσταση των ΑΕΙ, ο υπουργός επανέλαβε ότι έχει υπάρξει φέτος αύξηση της χρηματοδότησης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την έκτακτη επιχορήγηση 52 εκατομμυρίων ευρώ και υποστήριξε για μία ακόμη φορά ότι μία νέα νομική σχολή θα αποφορτίσει τις ήδη υπάρχουσες.

Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για την εκλογή των μουφτήδων, επεσήμανε ότι είναι ένα «ανοιχτό ζήτημα» για το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση συνολικά. «Είναι ένα ζήτημα που συζητιέται», είπε και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως «υπάρχουν τα περιθώρια εξεύρεσης συναινετικών και προωθητικών λύσεων».

Τέλος, ερωτώμενος για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σημείωσε ότι «όταν υπάρξει συμφωνία, αυτή θα έρθει στη Βουλή» και εκτίμησε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών θα πράξει έχοντας ως μοναδικό κριτήριο το συμφέρον της χώρας».

4
john
09/04/2018 15:45
Παραπαιδεία απο την πρώτη Γυμνασίου και όποιος αντέξει;
Τς, Τς
08/04/2018 10:09
Επιτελους κατι σωστο! Να βγει αληθινη η εξισωση. 1000 εισαγωγες στα νηπιαγωγεια = 1000 εισαγωγες στα γυμνασια = 1000 εισαγωγες στα πανεπιστημια = 1000 δικηγοροι (εκ των οποιων οι 990 ταξιτζηδες κι οι 10 σκουπιδιαρηδες). Δημοκρατικα πραγματα. Θα ειμαστε η πρωτη χωρα τον κοσμο που οι ολοι ζητιανοι θα εχουν πτυχιο Πολυτεχνειου. Μεγαλειο. Ζητω η Αιωνια Ελλας. Ζητω οι φανταστικες κυβερνησεις. Ξυπνηστε!!!
Φίλιππος
07/04/2018 18:59
Αγαπητέ κύριε Γαβρόγλου, απ' ότι καταλαβαίνω, αναφέρεστε στο βαθμό του απολυτηρίου, όπως αυτός θα διαμορφώνεται μέσα από ενδοσχολικές διαδικασίες, χωρίς την ύπαρξη Πανελλήνιων Εξετάσεων. Οι Πανελλήνιες εξετάσεις σίγουρα έχουν πολλές ελλείψεις, όμως ο τρόπος διεξαγωγής τους (η αμφίδρομη ανωνυμία, δηλαδή, του εξεταζόμενου σε σχέση με τον διορθωτή) είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε εφεύρει ώστε να αποφεύγεται η ευνοιοκρατία στην εισαγωγή των παιδιών στο Πανεπιστήμιο. Σίγουρα ακόμα και με αυτόν τον τρόπο γίνονται τραγικά λάθη, αφήνοντας έξω από το Πανεπιστήμιο αρκετά παιδιά που θα μπορούσαν να διαπρέψουν επαγγελματικά, όμως η αγορά εργασίας μέχρι τώρα αναλάμβανε να συμπληρώσει αυτό το κενό, απορροφώντας άτομα που ίσως ωρίμασαν μετά τα 18 αλλά κατόρθωσαν να γίνουν, τελικά, πετυχημένοι και σοβαροί επαγγελματίες ακόμα και χωρίς να έχουν σπουδάσει. Αυτό που παρατηρώ, λοιπόν, είναι πως η Κυβέρνησή σας ολοκληρώνει το προμελετημένο έργο καταστροφής των δύο αυτών τομέων (των ευκαιριών πρόσβασης στην ανώτερη εκπαίδευση και των ευκαιριών πρόσβασης στην αγορά εργασίας) που αν φροντίζατε να αναπτυχθούν θα αλληλοσυμπληρώνονταν σχηματίζοντας μια δομή που θα μπορούσε να προσφέρει αρκετές ευκαιρίες σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες της χώρας για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Τώρα, επιστρέφοντας στο θέμα της μεταρρύθμισής σας, θεωρώ πως δεν λαμβάνετε υπόψη σας την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: σε μια χώρα όπως η δική μας, όπου γονείς κλείνουν με οξυγονοκόλληση την πόρτα σχολείου για να μην γίνει σημαιοφόρος το παιδί του αλλοδαπού, ενώ οι περισσότεροι καθηγητές παραδίδουν ιδιαίτερα, κάποιες φορές ακόμα και σε μαθητές από την ίδια τους την τάξη, με το να δίνετε τέτοια βάση στο απολυτήριο, χωρίς Πανελλήνιες, σημαίνει πως προωθείτε έμμεσα τη δημιουργία κλειστών ''δικτύων επιτυχίας'', όπου το λάδωμα αλλά και ο εκφοβισμός των καθηγητών θα είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ δεν φαίνεται να ενδιαφέρεστε να προστατεύσετε τα παιδιά από τους καθηγητές εκείνους που έχουν οποιουδήποτε τύπου προκατάληψη απέναντί τους.
Ξυπνάτε μορε!
07/04/2018 14:39
Αν συνεχιστεί η εθνοκτόνος πολιτική της υποτέλειας των μνημονίων και του εξανδραποδισμού των Ελλήνων στο εξωτερικό ως φθηνό εργατικό δυναμικό, στα ευρωπαϊκά σύγχρονα σκλαβοπάζαρα εργασίας των νεοφιλελεύθερων κορακιών, παράλληλα με την αντικατάσταση τους από τους κατά κύματα εισερχόμενους στην άτυχη Ελλάδα και καλά "πρόσφυγες", δεν θα υπάρχουν Έλληνες το 2020 να εισαχθούν στα ελληνικα πανεπιστήμια, την λειτουργία των οποίων εξασφάλισαν όλες οι προηγούμενες γενιές των Ελλήνων, ξυπνάτε πριν να είναι οριστικά αργά...