Με 5.066 εποχικούς υπαλλήλους θα στελεχωθούν τα δασαρχεία σε όλη τη χώρα με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες.

Το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασών ανακοινώθηκε την Παρασκευή, από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ,τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο και τον υφυπουργό Εργασίας Νάσο Ηλιόπουλο.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 32 εκατομμύρια ευρω. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, έχουν εξασφαλιστεί πόροι ύψους ενός εκατομμυρίου ευρω από το Πράσινο Ταμείο για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας των απασχολουμένων και τις λοιπές λειτουργικές ανάγκες του προγράμματος.

Το « Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για την Αντιπυρική Προστασία των Δασών» σχεδίασαν από κοινού τα υπουργεία Εργασίας και Υποδομών. Σκοπός του προγράμματος είναι η εξυπηρέτηση αναγκών σε προσωπικό των Δασικών Υπηρεσιών της χώρας για την αντιπυρική προστασία, και η κατάρτιση των ανέργων σε ένα εξειδικευμένο αντικείμενο.

Όπως επισημάνθηκε, με την ολοκλήρωση του προγράμματος διάρκειας οκτώ μηνών, θα χορηγηθεί βεβαίωση για τις θεματικές της εκπαίδευσης των ωφελουμένων από τα δασαρχεία, ενώ η επαγγελματική εμπειρία που θα αποκομίσουν θα αναγνωρίζεται από το ΑΣΕΠ.

Η απασχόληση των ωφελουμένων θα εμπεριέχει εργασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από πυρκαγιές και τη διαχείριση καμένων εκτάσεων (καθαρισμοί δασών, δημιουργία αντιπυρικών λωρίδων) προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών.

Επιπλέον, όπως ειπώθηκε, οι ωφελούμενοι, ανεξάρτητα από το εκπαιδευτικό τους επίπεδο θα αποκτήσουν νέα εξειδικευμένη γνώση σε θέματα δασών και δασικού περιβάλλοντος με σεμινάρια που θα γίνουν στις κατά τόπους δασικές αρχές, η οποία θα περιλαμβάνει και πρακτική άσκηση.

Η ανάρτηση της πρόσκλησης υπολογίζεται 10 έως 15 μέρες.