Την πάγια πολιτική αμφισβήτησης του status quo στο Αιγαίο με προκλητικές ενέργειες συνέχισε η Τουρκία, αυτή τη φορά με αφορμή το ναυάγιο στο Αγαθονήσι.

Λίγο μετά την τραγωδία στο νησί των Δωδεκανήσων ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε NAVTEX, δηλαδή ειδοποίηση – αναγγελία προς ναυτιλλομένους, ισχυριζόμενος ότι η περιοχή στην οποία συνέβη το ναυάγιο είναι στη δικαιοδοσία της Τουρκίας και γι’ αυτό η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης θα συντονιστεί από τις τουρκικές Αρχές. Μάλιστα, η τουρκική NAVTEX προκάλεσε σύγχυση και προβλήματα στις προσπάθειες διάσωσης των προσφύγων αφού σχετική αναγγελία στα παραπλέοντα πλοία είχε εκδώσει ο σταθμός Ηρακλείου της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού. Και από την πρώτη στιγμή το Ελληνικό Λιμενικό είχε στήσει γιγαντιαία επιχείρηση για τη διάσωση των ναυαγών.

Η νέα πρόκληση από πλευράς Τουρκίας προκάλεσε την αντίδραση του τομεάρχη Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Κουμουτσάκου. Σε σχόλιό του στο twitter ανέφερε πως η παράνομη και προκλητική NAVTEX που με αφορμή την τραγωδία στο Αγαθονήσι εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός Σμύρνης, μιλώντας για «επιχείρηση έρευνας – διάσωσης σε τουρκική περιοχή», «επιβεβαιώνει τη στρατηγική αμφισβήτησης του status quo στο Αιγαίο» και αναρωτήθηκε ποια είναι η αντίδραση της Αθήνας.Αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία εκδίδει παράτυπες NAVTEX για περιοχές εκτός δικαιοδοσίας της. Tην ίδια προκλητική πρακτική ακολουθεί –το τελευταίο διάστημα με μεγαλύτερη ένταση –και για να δεσμεύσει θαλάσσιες περιοχές με στόχο την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων.

Σημειώνεται πάντως ότι η νέα τραγωδία στο Αιγαίο με θύματα πρόσφυγες, ανάμεσά τους και παιδιά, συνέβη λίγες μόνο ώρες μετά τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή στο Ερζερούμ. Ο τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην τουρκική επιχείρηση στην Αφρίν και απείλησε πως θα ανοίξει τις πύλες της Τουρκίας και θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με εκατομμύρια πρόσφυγες. «Φιλοξενούμε 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία, εδώ και 7 χρόνια. Μας ικετεύσατε να μην ανοίξουμε τις πόρτες. Αν το κάνουμε, δεν θα βρίσκετε τρύπα να κρυφτείτε. Αποφασίστε επιτέλους τι θέλετε! Εμείς δείξαμε ανθρωπιά, αλλά εσείς δεν καταλαβαίνετε από ανθρωπιά».