Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει την Πέμπτη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου και αναμένεται να θέσει το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η Λευκωσία θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει από τις Βρυξέλλες στήριξη στην άκσηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, προειδοποιώντας σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει αλλαγή στάσης και θα ενεργοποιήσει δράσεις τέτοιες που θα προκαλούν κόστος στην Τουρκία και πονοκέφαλο στους Ευρωπαίους εταίρους.

Μετά τα τελευταία επεισόδια στην ΑΟΖ που στην Κύπρο χαρακτηρίζονται «πειρατικά», η κυβέρνηση δείχνει να είναι αποφασισμένη να ανεβάσει τους τόνους, όντας μάλιστασε επικοινωνία και με χώρες οι οποίες μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην όλη προσπάθειά της να προκαλέσει κόστος στην Τουρκία.

Τη θέση του Ν. Αναστασιάδη στη Σύνοδο ενίσχυσε η στήριξη που εξασφάλισε από το Συμβούλιο των Αρχηγών των κομμάτων, το οποίο και ενημέρωσε για τις σκέψεις που γίνονται και τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται προκειμένου να αποτραπούν οι τουρκικές ενέργειες και να συνεχιστούν χωρίς παρεμβολές οι ενεργειακοί σχεδιασμοί.

Έτσι αυτή τη φορά η Κυπριακή Δημοκρατία εμφανίζεται να έχει αποφασίσει να φτάσει το θέμα στα άκρα, ακόμα και επιχειρώντας να ματαιώσει την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας που είναι προγραμματισμένη στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 26 Μαρτίου, αν οι Ευρωπαίοι προχωρήσουν στην άσκηση πιέσεων στην Άγκυρα.

Ο Ν. Αναστασιάδης στις δηλώσεις του διεμήνυσε ότι το περιεχόμενο των δηλώσεων και η ρητορική που αναπτύσσεται από πλευράς Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων ούτε δικαιολογούνται ούτε στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα και ούτε εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχισθούν κανονικά.

Ωστόσο ο πήχης τοποθετείτα μάλλον χαμηλά, καθώς όπως επισημαίνει ο «Φιλελεύθερος», αφούόπως επισημαίνουν ευρωπαϊκές πηγές «θέμα ευρωπαϊκών κυρώσεων (σ.σ. εις βάρος της Τουρκίας) είναι εκτός πραγματικότητας», καθώς «για κάτι τέτοιο απαιτείται ομόφωνη απόφαση των ‘28’, κάτι που δεδομένων των θέσεων των κρατών-μελών δεν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί».

Επιπλέον, η Σύνοδος, λόγω του άτυπου της χαρακτήρα, δεν θα εκδώσει καν συμπεράσματα, γεγονός που στερεί από τη Λευκωσία τη δυνατότητα να διεκδικήσει, έστω μια ομόφωνη γραπτή υπόδειξη εκ μέρους όλων των κρατών-μελών προς την Τουρκία. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότιτα κράτη – μέλη στην πλειοψηφία τους κλείνουν προς την απαίτηση επανέναρξης συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, ως τη συνταγή που θα λύσει και «επιμέρους ζητήματα», όπως θεωρείται κι αυτό της ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. Αναστασιάδης αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, καθώς επίσης και με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ θα έχει χωριστές επαφές με τους ηγέτες της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι και της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

ΑΚΕΛ: Κατέρρευσαν τα περι συμμαχιών και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής

Ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σχολιάζοντας την κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Αναστασιάδη λέγοντας ότι «κατέρρευσαν ως χάρτινος πύργος τα συνθήματα ότι η Κύπρος έχει συμμαχίες και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική». Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ είχε τονίσει πως με άλυτο το Κυπριακό θα υπήρχαν προβλήματα στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην ΑΟΖ, πρόσθεσε, «είναι ένα μικρό δείγμα των εξελίξεων, αν δεν υπάρξει επίλυση του προβλήματος». Δεν σημαίνει όμως, όπως τόνισε, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να αποδεχθεί τις όποιες απαράδεκτες τουρκικές προτάσεις, αλλά να στηριχθεί λύση με βάση τις αρχές, που συμφωνήθηκαν. Στόχος αυτή τη στιγμή, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, θα πρέπει να είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και όχι η κλιμάκωση «με την άντληση και εξουσίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ, πιστεύοντας ότι η Τουρκία θα εξαναγκαστεί σε υποχώρηση». Δεν μπορούμε, πρόσθεσε, να συγκρουόμαστε με όλους και «να πιστεύουμε ότι θα βγούμε κερδισμένοι, ούτε να παραμυθιάζουμε τον κόσμο».

Ο γγ του ΑΚΕΛ είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν έχει άλλη επιλογή από τη διπλωματία, αξιοποιώντας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη, «χωρίς αυταπάτες». Μόνο με λύση του Κυπριακού, κατέληξε ο Άντρος Κυπριανού, μπορεί να εξουδετερωθεί η πίεση που ασκούν Τουρκία και τουρκοκυπριακή πλευρά.