Αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς καταγράφεται και αυτή την εβδομάδα στη χώρα μας, σύμφωνα με την νέα έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Έτσι, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα ο συνολικός αριθμός διαμορφώνεται στα 1185 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα.

Επιπλέον και σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά) και άτομα από το γενικό πληθυσμό που στην πλειονότητα τους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη ομάδα έχει διαπιστωθεί ότι πρόκειται για πολίτες οι οποίοι δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Υπενθυμίζεται άλλωστε, ότι πρόσφατα έγινε γνωστό ότι δύο γιατροί του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» νόσησαν από ιλαρά, γεγονός που ενέτεινε τον προβληματισμό και την ανησυχία για την αντιεμβολιαστική στάση του υγειονομικού προσωπικού.

Οι επιστήμονες σημειώνουν δε, ότι αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Υπό τα δεδομένα αυτά, συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.