Ανάβουν «φωτιές» οι ανατροπές στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας

Μετά τον «γάμο» του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων η κυβέρνηση σχεδιάζει και νέες ενοποιήσεις – Φήμες για ίδρυση δεύτερης ιατρικής σχολής

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/10/2017 08:00 |
Ανάβουν «φωτιές» οι ανατροπές στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε μετά την ανακοίνωση της συνένωσης του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων πως δεν θα γίνουν απολύσεις εκπαιδευτικού προσωπικού

Ο ακαδημαϊκός χάρτης στην Ελλάδα επανασχεδιάζεται από την αρχή, με τα ανώτατα ιδρύματα να μειώνονται και τα ΤΕΙ να… πανεπιστημιοποιούνται. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει μείωση των ιδρυμάτων τα επόμενα χρόνια, με «αφομοίωση» από την ανώτατη εκπαίδευση και του θεσμού των ΙΕΚ, καθώς άμεσα θα οργανωθούν τα διετή προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης στα οποία οι υποψήφιοι θα μπαίνουν χωρίς εξετάσεις.
Μετά τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε την ενοποίηση του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Πρόκειται για την πρώτη ενοποίηση πανεπιστημίου και ΤΕΙ που γίνεται στη χώρα.

Από τη συνένωσή τους θα προκύψουν ένα νέο Τμήμα Τουριστικών Σπουδών με έδρα την Κέρκυρα και πιθανόν ένα Τμήμα Ασιατικών Σπουδών, το οποίο ζητά το ίδρυμα, ενώ αδιευκρίνιστο είναι τι θα γίνει με τα τμήματα του τεχνολογικού ιδρύματος. Πάντως τον επόμενο Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν τα πρώτα τμήματα του νέου ιδρύματος, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά επί του θέματος ο υπουργός Παιδείας, «θα πρέπει να αξιολογηθεί ο τρόπος κατανομής όλων των τμημάτων του, ώστε να ωφεληθούν και τα υπόλοιπα νησιά».

Ακολουθούν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (που κάνει συζητήσεις με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος) και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με το τεχνολογικό ίδρυμα της περιοχής.
Στα παραπάνω, η Σύνοδος των πανεπιστημίων της χώρας δεν φαίνεται να έχει ουσιαστική συμμετοχή, αλλά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σε πρώτη φάση προχωρά σε «προσωπικές συνεννοήσεις» με ιδρύματα που ήταν κοντά σε αντίστοιχες σκέψεις.

Το σενάριο έφερε θύελλα. Η Σύνοδος Πρυτάνεων ΑΕΙ συγκροτεί ομάδα για να διερευνήσει το θέμα και έχει τεθεί σε «κατάσταση αναμονής». Ειδικά εφόσον κυκλοφορούν φήμες ότι στελέχη του υπουργείου Παιδείας έχουν συζητήσει και σχέδια για την «αναβάθμιση» της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και σύνδεσή της με το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Το σενάριο αυτό, που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα αλλά κυκλοφορεί ευρέως, έχει ήδη προκαλέσει «θύελλα» στις σχέσεις του υπουργείου Παιδείας με τα πανεπιστήμια, καθώς τόσο η Ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) όσο και η Σύνοδος Πρυτάνεων έχουν καταγγείλει τη διαδικασία κρίσεων καθηγητών της με κλειστές διαδικασίες και όχι ανοικτή προκήρυξη και την έμμεση «πανεπιστημιοποίησή» της.

Απλή «εξίσωση». Στην περίπτωση του Ιονίου Πανεπιστημίου, ωστόσο, μοιάζει να πρόκειται για την πιο απλή «εξίσωση», καθώς η Σύγκλητος του ιδρύματος είχε ήδη συμφωνήσει με τη συνεργασία της με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που επιπλέον δεν είναι αυτοδύναμο και δεν έχει εκλεγμένη αλλά διορισμένη διοίκηση.

«Η διαβούλευση βέβαια συνεχίζεται» λέει ο πρύτανης του ιδρύματος Βασίλης Χρυσικόπουλος στα «ΝΕΑ». «Συζητάμε στο πλαίσιο της κινητικότητας που δημιουργήθηκε και με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για πανεπιστήμιο». Στην ερώτηση πώς θα συνεργαστεί τελικά το ΤΕΙ της περιοχής με το πανεπιστήμιο, ο Βασίλης Χρυσικόπουλος απαντάει το αυτονόητο και χρησιμοποιεί τους όρους «αφομοίωση», «μετασχηματισμός», «αξιολόγηση». «Κριτήριό μας σε κάθε περίπτωση είναι η ακαδημαϊκότητα» αναφέρει.

Και στην ερώτηση τι θα γίνει με τη διοίκηση των ιδρυμάτων που θα… αφομοιώνονται, ο Χρυσικόπουλος απαντάει ακαριαία: «Στην περίπτωσή μας, εγώ είμαι πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου και αυτό θα παραμείνω ώς τη λήξη της θητείας μου».

«Δεν μπορούν να υπάρχουν ενιαίες λύσεις για όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας μας, άρα επιδιώκουμε συνεννοήσεις μεταξύ των ιδρυμάτων της χώρας μας» δήλωσε σχετικά ο Γαβρόγλου.
Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ακόμη ότι από τη συνένωση που θα προκύψει δεν θα σημειωθούν απολύσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά ούτε και επιπτώσεις των επαγγελματικών δικαιωμάτων των απόφοιτων φοιτητών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
2
........
18/10/2017 09:12
.... Οι αριστερόστροφες γελοιότητες σε όλο τους το μεγαλείο.... υποβάθμιση και κόντρα υποβάθμιση μέχρι η κατάσταση να "έλθει" στα μέτρα τους.... σε ποιά άλλη χώρα του πλανήτη υπάρχει Πανεπιστημιακό αντικείμενο που να αφορά σε επίπεδο έρευνας το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών ενός τμήματος Τουριστικών Σπουδών ; Σε ποιά άλλη χώρα τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι δύο ταχυτήτων (ΑΕΙ / ΤΕΙ) και μάλιστα τώρα με την "αναβάθμιση" των ΙΕΚ να έχουμε και την όπισθεν ; δε ντρέπονται λίγο οι αγύρτες ; θέλουν να μας διώξουν όλους από τον τόπο μας ; εμείς δεν ήμασταν πριν από μια 30ετία που είχαμε τα καλλίτερα Πανεπιστήμια στην Ευρώπη ; σήμερα τούτοι οι, με τον μανδύα του δημοκράτη, εκμαυλισμένοι που μας οδηγούν ;
Γιάννης
17/10/2017 10:22
Αυτός είναι ο πρύτανης και θα παραμείνει. Κύριε Τσίπρα να σπάσει λοιπόν το πελατειακό κατεστημένο της ΝΔΠΑΣΟΚ στα πανεπιστήμια να κάνει η χώρα ένα βήμα μπροστά. Πέραν της μετριότητας που εκπροσωπούν, τους σιχάθηκε ο κόσμος.