«Μετανοείτε, έρχεται η οργή του Θεού» έλεγε παλαιότερα ένα σύνθημα στους τοίχους –γραμμένο πιθανότατα από παραεκκλησιαστικές οργανώσεις –που καλούσε τους πιστούς να μετανοήσουν διότι πλησιάζει το τέλος του κόσμου. Χθες η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος με απόφασή της απηύθυνε μια παρόμοια έκκληση στους πολιτικούς: τους ζητάει να… μετανοήσουν και να αποσύρουν το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Μπορεί οι μητροπολίτες να μη φτάνουν στο σημείο να πουν ότι με την αναγνώριση φύλου έρχεται το τέλος του κόσμου, όμως εκτοξεύουν «ιερά» πυρά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και στα κόμματα που έχουν ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου. Υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο «τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας», «προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας» και «καταστρέφει τον άνθρωπο».

Οι μητροπολίτες ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου διότι –όπως υποστηρίζουν –θα δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση και στα σχολεία λόγω της δυνατότητας δήλωσης φύλου από το 15ο έτος. Τονίζουν επίσης ότι το φύλο στον άνθρωπο «αποτελεί ιερή παρακαταθήκη» και καλούν τους πολιτικούς να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο δείχνοντας ενδιαφέρον «για την επίλυση σοβαρότατων προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία». Μάλιστα, η Ιεραρχία, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι δεν «αφορίζει» και τους αγκαλιάζει όλους, αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως περιβάλλει όλους με αγάπη, αλλά «οφείλει να καταδείξει την αστοχία κρίσιμων επιλογών τους».

Με δεδομένη την παραπάνω στάση της Εκκλησίας, θεωρείται βέβαιο ότι το νομοσχέδιο –ακόμη κι αν τελικά υπερψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής –θα προκαλέσει ρήγματα στις σχέσεις όλων των κομμάτων με την Ιεραρχία. Στους συνοδικούς κόλπους, μάλιστα, επικρατεί οργή για την αναδίπλωση των ΑΝΕΛ, καθώς πολλοί μητροπολίτες κατηγορούν για «πολιτική εξαπάτηση» τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος αρχικά συντασσόταν με τις ενστάσεις της Εκκλησίας και παρείχε διαβεβαιώσεις, όπως αναφέρουν, για τη δική του αντίσταση. Οι αντιδράσεις που εξακολουθούν να καταγράφονται, άλλωστε, από βουλευτές των ΑΝΕΛ αλλά και της ΝΔ και της Ενωσης Κεντρώων καταδεικνύουν τη μεγάλη επιρροή που έχει η Εκκλησία στο πολιτικό σκηνικό.

Οι «χριστιανοί» του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται όμως ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο απειλεί να προκαλέσει εντάσεις και στις σχέσεις των «χριστιανών» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την Εκκλησία. Η βουλευτής Α’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά, συγγενής του μητροπολίτη Πατρών, η οποία μάλιστα διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και με τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ και συχνά δίνει το «παρών» στις εκδηλώσεις της Μητρόπολης, έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο, τονίζοντας πως για εκείνη είναι κόκκινη γραμμή το 15ο έτος της ηλικίας. Ερωτηματικό είναι επίσης τι θα πράξουν ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης που επίσης έχουν καλές σχέσεις με κληρικούς και ιεράρχες. Θα μπορούν να επισκέπτονται σε μεγάλες γιορτές ιερούς ναούς, παρόντων των μητροπολιτών, αν τελικά ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, με το οποίο είναι αντίθετη σύσσωμη η Ιεραρχία;

Ρήγμα στους ΑΝΕΛ. Πάντως, το νομοσχέδιο προκαλεί σοβαρό ρήγμα και στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ αφού ήδη οι βουλευτές Κώστας Κατσίκης και Δημήτρης Καμμένος δηλώνουν ότι θα το καταψηφίσουν, πηγαίνοντας έτσι κόντρα στην κεντρική γραμμή του κόμματός τους.

Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί και στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προς το παρόν, η γραμμή της Πειραιώς είναι «πως σεβόμαστε τα ατομικά δικαιώματα, αλλά πρέπει να τηρούνται αυστηρά συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την αναγνώριση φύλου και γι’ αυτό και θα έρθουμε στην Ολομέλεια με δική μας πρόταση». Εντούτοις, αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές, κυρίως από την περιφέρεια, δέχονται ισχυρές πιέσεις από συλλόγους και φορείς που είναι κοντά στην Εκκλησία και τους ζητούν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, γνωστός για τα χριστιανικά του αισθήματα, δήλωσε πως δεν θα το ψηφίσει καθώς αφορά μεταξύ άλλων σοβαρά θέματα που άπτονται της πίστης του ελληνικού λαού.

Η ιερή οργή. Αρκετοί ιεράρχες τις προηγούμενες ημέρες με ανακοινώσεις ή με κηρύγματα είχαν στείλει προειδοποιητικούς «εξάψαλμους» για το προτεινόμενο νομοσχέδιο. Για παράδειγμα, ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος είχε δώσει στίγμα του «ιερού» πολέμου εναντίον των πολιτικών που θα ξεκινούσε η Εκκλησία. «Παρακαλώ όσοι εκ των πολιτικών έχουν τέτοια φρονήματα να μην μπαίνουν στο κατώφλι των Εκκλησιών» είχε πει σε κήρυγμά του. Χθες και προχθές στις συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας οι υπερσυντηρητικοί μητροπολίτες επιθυμούσαν η Εκκλησία να βγάλει μια σκληρή ανακοίνωση, ενώ άσκησαν κριτική στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο επειδή δεν ήταν αρκούντως αυστηρός για το θέμα. Τελικά, το ανακοινωθέν είναι μεν σε υψηλούς τόνους, αλλά στο πνεύμα του Αρχιεπισκόπου, χωρίς τη χρήση ακραίων εκφράσεων.

Σφοδρή είναι η αντίδραση για το νομοσχέδιο και από το Αγιο Ορος. Η ιερά κοινότητα σε επιστολή της προς τους υπουργούς Κοντονή και Γαβρόγλου αναρωτιέται ποιός βουλευτής θα ψηφίσει «τέτοιο άνομο νομοσχέδιο».

Εξώδικο στον Ραγκούση. Στο μεταξύ, εξώδικο αποφάσισε να στείλει η Ιεραρχία στον πρώην υπουργό και υποψήφιο για την Κεντροαριστερά Γιάννη Ραγκούση με αφορμή καταγγελίες του –όπως αναφέρει η Ιερά Σύνοδος –εις βάρος μητροπολιτών. Ο Γιάννης Ραγκούσης σε συνέντευξή του είχε δηλώσει πως έχει συναντήσει «εκπροσώπους της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας –σε ανώτατα κλιμάκια, ακόμη και μητροπολίτες –οι οποίοι είναι ομοφυλόφιλοι και το κρύβουν». Με το εξώδικο η Ιεραρχία τού ζητάει εντός πενθημέρου να καταθέσει στην Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στοιχεία για τους ισχυρισμούς του. Πάντως, ο συνυποψήφιος του Γιάννη Ραγκούση Γιώργος Καμίνης τάχθηκε στο πλευρό του, επισημαίνοντας πως η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου και «το ύφος «Ιεράς Εξέτασης» που τη διαπερνά δεν μπορεί να αφήνει κανένα προοδευτικό πολίτη αδιάφορο».