Δεν έχει τέλος η πύρινη δοκιμασία στο νησί των Κυθήρων λόγω των αναζωπυρώσεων από τις συνεχείς μεταβολές των ανέμων στη μεγάλη περίμετρο της καταστροφικής πυρκαγιάς. Ωρες αγωνίας έζησαν χθες το μεσημέρι κάτοικοι του νησιού από άλλη μια επικίνδυνη αναζωπύρωση στα νότια. Μετά το φιάσκο του περασμένου Σαββάτου οι πυροσβεστικές δυνάμεις περιφρούρησης ήταν σε πλήρη ετοιμότητα και αμέσως έκανε ρίψεις ελικόπτερο ενώ κινητοποιήθηκαν οι περισσότερες δυνάμεις –116 πυροσβέστες με 38 οχήματα που κατάφεραν να την ελέγξουν.

Οπως έχει αναφερθεί από την Πυροσβεστική, τα σημεία της καταστροφής είναι οριοθετημένα περιμετρικά χωρίς ενεργό μέτωπο. Επισημαίνεται όμως συνεχώς ότι ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων δεν έχει ακόμα εξαλειφθεί λόγω της μεταβλητότητας στην ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου, του είδους της βλάστησης, της ποσότητας καύσιμης ύλης σε συνδυασμό με το ανάγλυφο της περιοχής και τη μεγάλη περίμετρό της.

49 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ. Την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής προκάλεσε και η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην περιοχή Τσεκουρίου Πάργας. Η φωτιά μαίνεται σε δύσβατη έκταση, δύσκολα προσεγγίσιμη από τις επίγειες δυνάμεις. Στην ευρύτερη περιοχή όπου εξαπλώνεται το μέτωπο της φωτιάς βρίσκονται οι πηγές του Αχέροντα και μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν απειλούνταν κατοικημένες περιοχές. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν ένα αεροσκάφος Canadair και ένα PZL, 16 πυροσβέστες με 6 οχήματα και ομάδα πεζοπόρων.

Ανησυχία λόγω των καιρικών συνθηκών υπάρχει και για τις επόμενες ημέρες καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι ενώ έχουν πάρει φωτιά τα θερμόμετρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο (από 6 προχθές το πρωί έως τις 6 χθες το πρωί) ξέσπασαν 49 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Χθες πραγματοποίησε πτήσεις επιτήρησης στην ευρύτερη περιοχή Δερβενοχωρίων το μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Πυροσβεστικής.