Επ’ αυτοφώρω, την ώρα που αναζητούσαν αγοραστή για έναν κούρο της αρχαϊκής περιόδου (550 π.Χ), εξαιρετικής αρχαιολογικής αξίας, συνελήφθησαν το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κόρινθο ένας 36χρονος κι ένας 63χρονος.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, μετά από πολύμηνη έρευνα για την ταυτοποίηση άγνωστου άνδρα που κατέχει ένα αρχαίο αντικείμενο, το οποίο προσπαθεί να πωλήσει, έναντι 200.000 ευρώ.

Οι δύο άνδρες εντοπίστηκαν τελικά μέσα σε αυτοκίνητο, στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου. Σε αστυνομικό έλεγχο στο όχημα,βρέθηκε επιμελώς κρυμμένο, κάτω από τη θέση του συνοδηγού, εντός σακιδίου, ο αρχαίος κούρος, αποτελούμενος από τέσσερα τμήματα.

Το αρχαίο αυτό αντικείμενο επιδείχθηκε σε αρμόδια αρχαιολόγο του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία αποφάνθηκε ότι υπάγεται στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς πρόκειται για έναν αναθηματικό κούρο, από μάρμαρο της Νάξου, συνολικού μήκους 47 εκατοστών, του οποίου δεν σώζονται τα κάτω άκρα, από τα γόνατα και κάτω.

Ο κούρος θα παραδοθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για περαιτέρω εκτίμηση και φύλαξη.

Σε έρευνα στο σπίτι του 36χρονου στο Ναύπλιο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων και 42 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων. Επίσης, κατασχέθηκαν το αυτοκίνητο και τρία κινητά τηλέφωνα.

Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, για παράνομη κατοχή και μεταφορά προς περαιτέρω διάθεση αρχαίου κινητού μνημείου μεγάλης αξίας,οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κορίνθου, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή.