«Ανεξάρτητα από την επίτευξη ή μη συμφωνίας στο Παρίσι, η χώρα θα πρέπει να κινηθεί τάχιστα προς τη μετατροπή της σε μια βιώσιμη οικονομία χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Νοτίου Αφρικής στην Ελλάδα.

Ο Γιάννης Τσιρώνης, υπογράμμισε τη σημασία της έγκαιρης προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, προκειμένου να προετοιμαστεί η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών στην ελληνική οικονομία, που εκτιμώνται, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, στα 700 δισ. ευρώ έως το 2100.

Η συνάντηση, αφορούσε τις θέσεις της χώρας αναφορικά με την επικείμενη 21η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα που θα διεξαχθεί στο Παρίσι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου 2015.

Όπως έγινε γνωστό, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε την ανάγκη επίτευξης νομικά δεσμευτικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει την θέσπιση ενός μακροπρόθεσμου στόχου προκειμένου να διατηρηθεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 °C έως το τέλος του αιώνα.

Παράλληλα, η συμφωνία αυτή θα πρέπει να προβλέπει τακτική επανεξέταση, για την περαιτέρω αύξηση του συγκεκριμένου στόχου, αλλά και την ύπαρξη ενός αποτελεσματικού συστήματος διαφάνειας και λογοδοσίας.

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει ήδη δεσμευθεί για τη μείωση των εκπομπών κατά 40% το 2030 σε σχέση με τις εκπομπές του 1990. Επεσήμανε, επίσης, ως στοιχείο κλειδί για την επίτευξη της συμφωνίας την ανάγκη, αφενός, να δεσμευτούν όλες οι χώρες (και οι ανεπτυγμένες και οι αναπτυσσόμενες) σε στόχους μείωσης των εκπομπών και ιδίως χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, η Τουρκία κ.λπ., στις οποίες αναλογεί πολύ μεγάλο ποσοστό των παγκόσμιων εκπομπών και, αφετέρου, να διασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση δράσεων για το κλίμα.