Ως φιλελεύθερη αλλαγή που δεν συμβαδίζει με την αριστερή ταυτότητα της κυβέρνησης, χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και απελευθερώνει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Όπως ο ίδιος τόνισε πολλάκις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής, η απόφαση αυτή επιβλήθηκε από τους δανειστές της χώρας, ενώ οι διαπραγματεύσεις έγιναν υπό την πίεση της αξιολόγησης.

Έσπευσε ωστόσο να προσθέσει ότι «δεν παραδοθήκαμε» δεδομένου ότι οι αρχικές προτάσεις των εταίρων ήταν πιο σκληρές

Πάντως, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι δεν αναμένεται αναπτυξιακό όφελος από το μέτρο.

Επιπλέον απαντώντας στις αντιδράσεις των εκπροσώπων του κλάδου, οι οποίοι κάνουν λόγο «για παράδοση άνευ όρων των φαρμακείων σε καρτέλ και off – shore εταιρείες», υποστήριξε ότι η μεγάλη απειλή για τα φαρμακεία δεν είναι η είσοδος επιχειρηματιών στον κλάδο αλλά η οικονομική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει το επάγγελμα.

Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε ότι θα υλοποιηθεί σχέδιο για την βελτίωση της αποπληρωμής των φαρμακοποιών από το δημόσιο, ενώ έμφαση έδωσε και στην οικονομική ελάφρυνση των ασφαλισμένων, παραδεχόμενος ότι στα χρόνια της κρίσης η συμμετοχή τους στα φάρμακα έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Στο μεταξύ, ερωτώμενος για τις γκρίζες ζώνες της απόφασης, όπως είναι για παράδειγμα ο έλεγχος των μη φαρμακοποιών που θα μετέχουν στις ΕΠΕ των νέων φαρμακείων, ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για νομοθετικές αλλαγές, επισημαίνοντας ότι «η υπόθεση δεν έχει τελειώσει, ούτε και η διαπραγμάτευση».

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας «βαθμολόγησε» την ΚΥΑ ως ικανοποιητική, δεδομένου ότι «η απελευθέρωση είναι ελεγχόμενη και χωρίς παρενέργειες στη δημόσια υγεία».

Οι αντιδράσεις

Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγουν οι φαρμακοποιοί, με τον εκπρόσωπο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κωνσταντίνο Λουράντο, να αμφισβητεί τα περί σκληρής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Ωστόσο, ο κ. Λουράντος εκτιμά ότι στην γενική συνέλευση του κλάδου που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο δεν θα αποφασιστεί νέα απεργιακή κινητοποίηση.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων αναφέρει ότι πρέπει να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο αυτό κείμενο.

Σύμφωνα με τους φαρμακαποθηκάριους, η ΚΥΑ δεν λαμβάνει υπόψη τις απόψεις του κατεξοχήν αρμόδιου οργάνου των φαρμακοποιών, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ενώ παραβιάζει τα ευρωπαϊκά κεκτημένα και το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

«Το χειρότερο όμως είναι ότι περιέχει φωτογραφική διάταξη υπέρ των μελών της ΟΣΦΕ, νοθεύοντας καίρια τον υγιή ανταγωνισμό στον χώρο της χονδρικής πώλησης φαρμάκων.

Ουσιαστικά με την φωτογραφική αυτή διάταξη υπέρ των συνεταιρισμών, τους παρέχονται ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα εις βάρος των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών», καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

Ωστόσο, ο κ. Ξανθός απαντώντας σε σχετική ερώτηση επέμεινε ότι η σχετική αυτή ρύθμιση που περιλαμβάνεται στην ΚΥΑ έχει πολιτικό στίγμα, σημειώνοντας ότι «χρειάζονται και άλλα μοντέλα οργάνωσης των φαρμακείων. Συνεπώς, πρέπει να υπάρχει πριμοδότηση των συνεταιριστικών προσπαθειών».