Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Αμοργός και μικρές Κυκλάδες, Κίμωλος, Ανάφη, Οινούσες, Φολέγανδρος, Φούρνοι, Θύμαινα, Πάτμος και Κάσος το καλοκαίρι φαντάζουν στα μάτια του επισκέπτη σαν μικροί παράδεισοι στο Αιγαίο.

Τους άλλους μήνες του χρόνου όμως οι 43.575 μόνιμοι κάτοικοι των συνολικά 34 νησιών αναμετρόνται με την απομόνωση, τον αποκλεισμό και την έλλειψη προσβασιμότητας στον τομέα της Υγείας ακόμα και σε επίπεδο πρώτου βαθμού.

Την ίδια ώρα υπάρχουν παιδιά σε αυτά τα νησιά που εκτός από το να κλωτσούν ή πετούν μια μπάλα για να βάλουν γκολ ή καλάθι δεν ξέρουν και πολλά για ποδόσφαιρο ή μπάσκετ. Κάποια μάλιστα δεν ξέρουν τι είναι το σκάκι.

Τον κοινωνικό αποκλεισμό και το τείχος της απομόνωσης σπάει με πρόγραμμα δράσεων ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός «Αναγέννηση και Πρόοδος», με την υποστήριξη του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (μέγας δωρητής).

Ένα μίνι εκστρατευτικό σώμα γιατρών πολλών ειδικοτήτων και δύο υπερσύγχρονες κινητές ιατρικές μονάδες επισκέπτονται σχεδόν σε μηνιαία βάση νησιά άγονης γραμμής και προσφέρουν στους κατοίκους δωρεάν ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, υψηλής ποιότητας.

Από τον Ιανουάριο του 2014 έως τώρα τουλάχιστον 6.000 κάτοικοι σε 13 απομακρυσμένα νησιά δέχθηκαν υπηρεσίες ιατρικής μέριμνας και προληπτικής εκπαίδευσης.

Ήταν αποδέκτες επίσης πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών, καθώς οι κινητές ιατρικές μονάδες περιλαμβάνουν ψηφιακό μαστογράφο, ένα φορητό μηχάνημα ακτινογραφίας και ένα συγκρότημα οστικής πυκνότητας.

Ταυτόχρονα 95 γυμναστές, 13 σκακιστές και μια 14μελής ομάδα ιατρικού προσωπικού δημιούργησαν για πρώτη φορά «αθλητικά μονοπάτια» στα οποία βάδισαν τουλάχιστον 1.000 παιδιά (έξι έως 15 ετών) 18 απομονωμένων νησιών του Αρχιπελάγους.

Στα μυστικά και τις χαρές αθλημάτων- με σκοπό την θεμελίωση αθλητικής κουλτούρας- μυήθηκαν τα παιδιά μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα πλούσιο σε δραστηριότητες, ενώ ομάδα επτά μελών του συλλόγου ατόμων με κινητικά προβλήματα «Περπατώ», απο την Κομοτηνή, με τους

Παραολυμπιονίκες σε αμαξίδια Αλέξανδρο Ταξιλδάρη και Μάκη Καλαρά, επισκέφθηκαν τρία νησιά του προγράμματος και σύστησαν στα παιδιά παραολυμπιακά αθληματα (καλαθοσφαίριση σε αμαξίδιο, πετοσφαίριση καθιστών, boccia, ξιφασκία κ.ά.).

Στο μεταξύ οι 2.016 δρομείς που έλαβαν μέρος στον πρώτο αγώνα δρόμου «SNFCC Run: Τρέχοντας για το μέλλον» (με αφετηρία το Καλλιμάρμαρο και τερματισμό το πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στο Φαληρικό Δέλτα) αλλά και τα 1.640 παιδιά που συμμετείχαν στις παράλληλες αθλητικές δραστηριότητες στο πλαίσιο των τετραήμερων εκδηλώσεων «Η νύχτα- μέρα στο πάρκο Σταύρος Νιάρχος», ώθησαν το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος να προσθέσουν στην επόμενη διοργάνωση ένα σύντομο αγώνα δρόμου για παιδιά σε διαδρομή έκπληξη και να εμπλουτίσουν τις παράλληλες αθλητικές εκδηλώσεις.