Με τη μέθοδο των «συγκοινωνούντων δοχείων», διατηρώντας στενές σχέσεις μεταξύ τους, δρούσαν παράλληλα οι δυο πολυμελείς οργανώσεις στην παράνομη διακίνηση και εμπορία οπλισμού οι οποίες εξαρθρώθηκαν από την αστυνομία.

Μετά από στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Αττικής, της Αχαΐας, της Ηλείας και της Κορίνθου συνελήφθησαν 11 μέλη των δυο συμμοριών και κατασχέθηκαν πάνω από 80 πιστόλια, περίστροφα, πολεμικά τυφέκια και πυροκροτητές.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και οι αρχηγοί των δυο συμμοριών ,ένας 45χρονος ο οποίος εργαζόταν υπεύθυνος σε κατάστημα εμπορίας κυνηγετικών και αεροβόλων όπλων -ανταλλακτικών, στην Πάτρα και ένας 34χρονος ο οποίος είχε εμπλακεί στο παρελθόν σε υπόθεση καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Οι δυο συμμορίες συνεργάζονταν στενά μεταξύ τους και η πρώτη προμηθευόταν κατά καιρούς για την κάλυψη των αναγκών της όπλα και πυρομαχικά από τη δεύτερη, η οποία δραστηριοποιείτο σε ευρύτερο γεωγραφικό φάσμα.

Και οι δυο συμμορίες είχαν αναπτύξει δίκτυο το οποίο συνεργάζονταν με αλλοδαπούς κυρίως από τη Βουλγαρία, για την προμήθεια του παράνομου οπλισμού.

Το κατάστημα εμπορίας κυνηγετικών όπλων και αεροβόλων, χρησιμοποιούσε σαν «βιτρίνα » ο 45χρονος για να καλύπτει τις παράνομες δραστηριότητές του. Εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του, έκανε παραγγελίες πιστολιών κρότου, ανταλλακτικών και άλλων συναφών ειδών και στη συνέχεια, τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης πραγματοποιούσαν εργασίες μετασκευής – τροποποίησης αυτών των όπλων σε πυροβόλα όπλα, στο χώρο του καταστήματος.

Στον ίδιο χώρο πραγματοποιούνταν και οι συναντήσεις των μελών της οργάνωσης και των υποψήφιων αγοραστών όπλων. Τον παράνομο οπλισμό διακινούσαν σε περιοχές της Αχαΐας, της Αττικής, της Κορινθίας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας και σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα μόνο το τελευταίο πεντάμηνο πώλησαν παράνομα σε τουλάχιστον 50 αγοραστές όπλα και πυρομαχικά.

Πιο οργανωμένα δρούσε η δεύτερη ομάδα και από τα 19 άτομα που συμμετείχαν συνελήφθησαν τα επτά. Στην ομάδα στο πλαίσιο της συνεργασίας με την προηγούμενη ,συμμετείχε και ένας 29χρονος ως συντηρητής- τεχνικός μεταποίησης και επισκευής των όπλων.

Ιδιαίτερα προσεχτικοί ήταν στις επικοινωνίες τους και χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, που ήταν καταχωρημένες σε τρίτα άτομα, κυρίως αλλοδαπούς (αχυρανθρώπους), ενώ χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη – συνθηματική φρασεολογία στις συνομιλίες, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους αγοραστές.

Όπως προέκυψε από την έρευνα μέσα σε πέντε μήνες έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 90 παράνομες αγοραπωλησίες όπλων.