Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής εκπρόσωποι των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των συνταξιούχων ο κ. Βαρουφάκης τους είπε ότι δεν υπάρχουν χαρτονομίσματα προκειμένου να πληρωθούν. «Τα ταμειακά διαθέσιμα σε χαρτονόμισμα των τραπεζών είναι τέτοια που δεν επιτρέπουν να δώσει παραπάνω σε χαρτονόμισμα από αυτά που δίνουν τα όρια των τραπεζών σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε στους συνταξιούχους – σύμφωνα πάντα με τους εκπροσώπους – ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν αμέσως μετά την υπογραφή συμφωνίας, χωρίς ωστόσο να μπορεί αν προσδιορίσει χρονικά πότε αυτή θα γίνει.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας νωρίτερα στα Παραπολιτικά 90,1 είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στα ΑΤΜ μέχρι τη Δευτέρα.

«Έως την Δευτέρα δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στα ΑΤΜ. Αυτή η εβδομάδα είναι προβληματική αλλά είναι μια επένδυση σε μια βιώσιμη συμφωνία. Θα μπορεί το κράτος να πληρώσει συντάξεις και μισθούς στο τέλος του μήνα γιατί την Δευτέρα θα έχουμε συμφωνία με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι τα έσοδα δεν έχουν καταρρεύσει όσο περιμέναμε. Το πρόβλημα είναι το χάρτινο χρήμα», είπε ο υπουργός

Για τρίτη ημέρα οι συνταξιούχοι σχημάτισαν ουρές έξω από τα 1.155 υποκαταστήματα τραπεζών προκειμένου να πάρουν τα 120 ευρώ από τη σύνταξή τους.

Οι συνταξιούχοι λαμβάνουν μόνο αυτό το ποσό σε μετρητά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να προσέλθουν στις τράπεζες με την αστυνομική τους ταυτότητα ή με άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο, ενώ μπορούν να εξυπηρετηθούν κανονικά οι συνδικαιούχοι των λογαριασμών και όσοι έχουν εξουσιοδοτηθεί.

Παράλληλα οι τράπεζες θα μεριμνήσουν ώστε να εκδοθούν το συντομότερο κάρτες σε όσους καταθέτες δεν έχουν ώστε να συναλλάσσονται κανονικά σε σημεία πώλησης που δέχονται χρεωστικές κάρτες, καθώς και να κάνουν τις προβλεπόμενες αναλήψεις των 60 ευρώ ημερησίως.