Ο 13χρονος μαθητής της Β’ Τάξης στο 1ο Γυμνάσιο Παπάγου Θωμάς Πέρρυ και η 17χρονη μαθήτρια της Γ’ Τάξης στο 1ο Γενικό Λύκειο Πύργου Ηλείας Γεωργία Δημοπούλου είναι οι δύο νικητές των πρώτων μαθητικών βραβείων που χορηγούν «ΤΑ ΝΕΑ» στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους.

Οι δύο μαθητές διακρίθηκαν μεταξύ πολλών συμμαθητών τους, στη σύνταξη της πρώτης Εκθεσης ιδεών, με θέμα: «Απλά πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν στο σχολείο και να βελτιώσουν τη σχολική καθημερινότητα, χωρίς να χρειαστούν χρήματα». Η διάκριση συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.500 ευρώ για τον καθένα, ευγενική χορηγία της Τράπεζας Αττικής.

Η επιλογή των δύο μαθητών ήταν δύσκολη, καθώς αρκετές από τις Εκθέσεις που λάβαμε από συμμαθητές τους γυμνασίων και λυκείων από όλη τη χώρα ήταν υψηλού επιπέδου. Η επιλογή έγινε από επιτροπή, υπό την εποπτεία του πρώην υπουργού Παιδείας και πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, φιλόλογου, γλωσσολόγου, πανεπιστημιακού καθηγητή Γεωργίου Μπαμπινιώτη και με τη συμμετοχή του μακροβιότερου προέδρου της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ – πρόεδρος 1996-2003) καθηγητή Νίκου Τσούλια.

Ο Διαγωνισμός «Πρόγραμμα Μαθητικών Βραβείων» που διοργανώνουν «ΤΑ ΝΕΑ» συνεχίζεται με την απονομή δύο βραβείων κάθε μήνα για έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τον Απρίλιο του 2015.

Οι δύο νικητές

Γυμνάσιο. Ο Θωμάς Πέρρυ γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα και ζει με τους γονείς και τον μικρό του αδελφό στην περιοχή του Παπάγου. Είναι μαθητής της Β’ Τάξης στο 1ο Γυμνάσιο Παπάγου. Εχει μεγαλύτερη κλίση στα θετικά μαθήματα όπως τα Μαθηματικά και η Φυσική, του αρέσει όμως πάρα πολύ και η Ιστορία. Τον ενδιαφέρει κυρίως η περίοδος του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η περίοδος του Μεσοπολέμου. Διαβάζει βιβλία σχετικά με τα θέματα αυτά και παρακολουθεί ντοκιμαντέρ στο History Channel. Στον ελεύθερο χρόνο του κάνει βόλτες με τους φίλους του, παίζει ποδόσφαιρο, μπάσκετ, αλλά και κιθάρα. Το καλοκαίρι του αρέσει να κολυμπά και να κάνει wind surfing. Φυσικά παίζει παιχνίδια και στον υπολογιστή. Είναι δίγλωσσος, καθώς η μητέρα του είναι Ελληνίδα και ο πατέρας του Κολομβιανός. Επίσης μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

Λύκειο. Η Γεωργία Δημοπούλου γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα και ζει στον Πύργο Ηλείας. Στο δημοτικό, έλαβε μέρος στους πανελλήνιους διαγωνισμούς «Βιβλιοδρομίες» δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, όπου διακρίθηκε με το 1ο πανελλήνιο βραβείο για δύο συνεχή χρόνια, 2006-2007 και 2007-2008. Το 2008, μαθήτρια της ΣΤ’ Δημοτικού, συμμετείχε σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Εκθεσης που διενεργήθηκε με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συμμετοχή της ελληνικής Βουλής, με το θέμα: «Επιστολή στον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, προτείνω μέτρα που θα βελτιώσουν την ποιότητα της δημοκρατίας». Ελαβε το 1ο πανελλήνιο βραβείο. Συμμετείχε και βραβεύτηκε, επίσης, σε πανελλήνιους διαγωνισμούς της Μαθηματικής Εταιρείας από το 2010 έως το 2013 και το 2014 έλαβε το 3ο πανελλήνιο βραβείο στον διαγωνισμό «Αρχιμήδης». Το 2011 ως επικεφαλής ομάδας της Γ’ Γυμνασίου βραβεύθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για εργασία των παιδιών σχετική με την Αγία Σοφία. Εχει συμμετάσχει σε έκδοση βιβλίου ιατρών της Δυτικής Ελλάδας με τον τίτλο: «Η υγεία ταξιδεύει. Αυθεντικές θαλασσινές αφηγήσεις», με θέματα θαλασσινών σχεδίων της. Φέτος συμμετείχε, έπειτα από πανελλήνιο διαγωνισμό, στο πρόγραμμα Euroscola του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι συντάκτης σχολικών εφημερίδων από το γυμνάσιο και σημαιοφόρος. Μιλάει αγγλικά και γερμανικά.