Μια νέα… τρόικα που θα καθορίζει τον αριθμό εισακτέων στα πανεπιστήμια, ζητούν οι πρυτάνεις των ιδρυμάτων!

Στη Σύνοδό τους οι πρυτάνεις συζήτησαν την πρόταση του υπουργού Παιδείας να αναλάβουν στο εξής τα πανεπιστήμια τον καθορισμό του αριθμού εισακτέων (σ.σ.: έως τώρα αποφασιζόταν από το υπουργείο Παιδείας, που παγίως αγνοούσε τις προτάσεις των ΑΕΙ και έστελνε στα ΑΕΙ – ΤΕΙ έως και διπλάσιους από όσους ζητούσαν) και αποφάσισαν ότι δεν πρέπει να πιουν μόνα τους τα ιδρύματα αυτό το πικρό ποτήρι.

«Η Σύνοδος Πρυτάνεων εκτιμά ότι τα ιδρύματα, σύμφωνα με τις διεθνώς ισχύουσες βέλτιστες πρακτικές και τη συνταγματική πρόβλεψη περί αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ, πρέπει να έχουν βαρύνουσα γνώμη και αποφασιστική αρμοδιότητα για τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού εισαγόμενων φοιτητών που μπορούν να εκπαιδεύσουν. Ο τελικός προσδιορισμός του αριθμού των εισαγόμενων φοιτητών θα πρέπει να πραγματοποιείται κατόπιν τριμερούς συμφωνίας μεταξύ των πανεπιστημίων, της ΑΔΙΠ (σ.σ.: η ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης) και του υπουργείου Παιδείας» ανακοίνωσαν.

Η αντιπρόταση για «τριμερή συμφωνία», αντί της προοπτικής να αποφασίζουν μόνα τους τα ιδρύματα (που αποτελούσε και αίτημά τους στο παρελθόν), συσχετίζεται με το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια θα αναγκαστούν να περικόψουν κατά πολύ τον αριθμό εισακτέων τους αν δεν αυξηθούν τα κονδύλια που τους δίνει το κράτος, κάτι μάλλον απίθανο δεδομένων των συγκυριών. Αυτό όμως θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία, τον οποίο τα ιδρύματα δεν θέλουν να σηκώσουν μόνα τους, δεδομένου ότι οφείλουν να αποφασίζουν πόσους μπορούν να εκπαιδεύσουν με κριτήριο τις δυνατότητες και τις υποδομές τους και όχι να κάνουν κοινωνική πολιτική όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Μάλιστα το θέμα των μετεγγραφών έκανε φέτος χειρότερη την κατάσταση σε αρκετά κεντρικά πανεπιστήμια, γι’ αυτό και οι πρυτάνεις ζήτησαν από την Πολιτεία να αυξήσει τις δαπάνες για τη δωρεάν σίτιση και στέγαση των φοιτητών. Πάντως ο Ανδρέας Λοβέρδος που παρέστη στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, έχει δηλώσει ήδη ότι θα εκχωρήσει αυτή την αρμοδιότητα στα ΑΕΙ – ΤΕΙ, εκτιμώντας ότι τελικά δεν θα μειώσουν τον αριθμό εισακτέων παρά τα όσα λένε…

Δύο επίσης σοβαρά θέματα που έθεσαν οι πρυτάνεις ήταν η υποχρηματοδότηση και η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων τους. Για το τελευταίο, υπενθύμισαν ότι όλες οι μελέτες που έγιναν διαπίστωσαν δραματική υποστελέχωση των πανεπιστημίων, καταδεικνύοντας ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας υπήρξε παράλογο, αναίτιο και αναποτελεσματικό. Γι’ αυτό ζήτησαν όλοι οι διοικητικοί να επιστρέψουν άμεσα στις δουλειές τους.

Για την υποχρηματοδότηση, οι πρυτάνεις τόνισαν ότι η μείωση του τακτικού προϋπολογισμού πλέον του 40% την περίοδο 2010-14 και η περαιτέρω μείωση για το 2015 δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας. «Οι προϋπολογισμοί δεν επαρκούν για το 2015» υπογράμμισαν, υπονοώντας αναγκαστικό λουκέτο στα ιδρύματα…

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – ΦΥΛΑΞΗ. Τέλος, για να επιλυθεί το θέμα της καθαριότητας και της φύλαξης των ιδρυμάτων που τα ταλαιπωρεί τελευταία, οι πρυτάνεις ζήτησαν νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στα πανεπιστήμια να μεταφέρουν πόρους του τακτικού προϋπολογισμού στις Εταιρείες Διαχείρισης και Αξιοποίησης Περιουσίας των ιδρυμάτων, οι οποίες θα έχουν την ευθύνη σύναψης συμβάσεων για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφερόμενος στο θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων είπε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα, δηλαδή περιμένει από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να αποδεχθεί τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και άρα την επιστροφή των διοικητικών, οι οποίοι ας σημειωθεί ότι εξαιτίας της καθυστέρησης απειλούν ξανά με απεργίες…