Τη σκοτεινή πλευρά της στενής σχέσης ανάμεσα στη φαρμακοβιομηχανία και τους γιατρούς επιχειρεί να φωτίσει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Το πρότυπο της Διαύγειας, όπου καταχωρίζονται όλες οι αποφάσεις της δημόσιας διοίκησης, ετοιμάζεται να ακολουθήσει και ο ΣΦΕΕ αναρτώντας σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα τα «δώρα» και τις άλλες παροχές προς τους γιατρούς.

Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2015, χρονιά που θα ξεκινήσει η συγκέντρωση των στοιχείων. Στη συνέχεια, τα ονόματα των γιατρών που έχουν δεχθεί χορηγία από φαρμακευτική εταιρεία για να συμμετάσχουν σε συνέδριο (συμπεριλαμβανομένου του κόστους εγγραφής, μεταφοράς και διαμονής) ή έχουν αμειφθεί για συμβουλευτικές και άλλες υπηρεσίες (π.χ. εκπαίδευση, σεμινάρια και ομιλίες) θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο. Ετσι, οι πολίτες θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να «σκανάρουν» το προφίλ του γιατρού τους, γνωρίζοντας τις όποιες συναλλαγές του με τον φαρμακευτικό κλάδο.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ. Μάλιστα, τον επόμενο μήνα αναμένεται να προωθηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, με την οποία θα κωδικοποιούνται οι υποχρεώσεις των δύο πλευρών –γιατρών και εταιρειών.

«Στόχος μας είναι να γίνει υποχρεωτική η δημοσιοποίηση των στοιχείων, όπως ορίζεται από τον Κώδικα Δημοσιοποίησης του ΣΦΕΕ, αντί να έγκειται στη διακριτική ευκαιρία των γιατρών να συμμορφωθούν ή όχι με το μέτρο» υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.

Ο ίδιος, άλλωστε, έχει επισημάνει ότι δεν έλαβε την απόφαση αυτή «αβασάνιστα». «Το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει ο ασθενής να γνωρίζει την πληροφορία αυτή, ώστε να μπορεί να αξιολογεί την αντικειμενικότητα των ιατρικών συμβουλών που λαμβάνει. Καθώς οι σχέσεις ιατρών – εταιρειών θα έρχονται στη διαφάνεια θα αποκαθίσταται το κύρος και των δύο πλευρών» προσθέτει.

ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ. Στη χώρα μας, όπου η περιστολή δαπανών στην εκτροχιασμένη φαρμακευτική δαπάνη είναι το ζητούμενο, η ομιχλώδης σχέση ανάμεσα σε γιατρούς και εταιρείες αποτελεί την καρδιά της υπερσυνταγογράφησης.

Τα στοιχεία ερευνών τόσο από τον ΕΟΠΥΥ όσο και από το ΣΔΟΕ φέρνουν συχνά στην επικαιρότητα περιπτώσεις που υποδηλώνουν υπόγειες συναλλαγές γιατρών και εταιρειών, όπως αυτή παιδιάτρου που συνταγογραφούσε σκευάσματα συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρείας σε ποσοστό 70% του συνόλου των συνταγών του και γιατρού στην Αττική που έγραφε κατά μέσον όρο 2.000 συνταγές τον μήνα.

Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία της ελληνικής πολιτείας να κάνει νόμο του κράτους τη διαφάνεια στις σχέσεις γιατρών και εταιρειών αποτελεί πρωτοπόρο κίνηση. Και αυτό γιατί, ναι μεν η συγκεκριμένη δράση αποτελεί απόφαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA), ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει τα κράτη να την ντύσουν και νομοθετικά. Ειδικότερα, η χώρα μας ακολουθεί το παράδειγμα της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Δανίας και της Ολλανδίας.

«Η χώρα μας είναι ακόμη σε κρίση. Στο πλαίσιο αυτό αναλάβαμε και αυτή την πρωτοβουλία ώστε να συνεισφέρουμε στην αξιοπιστία και τη διαφάνεια που τόσο χρειαζόμαστε ως χώρα. Στόχος μας είναι να φέρουμε στην επιφάνεια τις υγιείς σχέσεις μεταξύ των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών υγείας, καθιστώντας τες πιο διαφανείς και κατά συνέπεια ευκολότερα κατανοητές από τους ασθενείς, από τους άλλους εταίρους και βέβαια από το σύνολο της κοινής γνώμης» δήλωσε σε πρόσφατη εκδήλωση για την παρουσίαση του Κώδικα Δημοσιοποίησης ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνος Φρουζής.

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ. Στο μικροσκόπιο του Μεγάλου Αδελφού μπαίνουν και οι επιστημονικοί υγειονομικοί φορείς (όπως είναι για παράδειγμα κλινικές ή νοσοκομεία). Ειδικότερα, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα συμπεριλαμβάνονται και δωρεές (είτε σε είδος, είτε σε χρήμα), χορηγίες για επιστημονικές εκδηλώσεις, αλλά και αμοιβές που σχετίζονται με συμβάσεις μεταξύ φαρμακευτικών επιχειρήσεων και φορέων για κάθε είδους συμβουλευτική και άλλη υπηρεσία. Στα στοιχεία που θα βγουν στον αέρα δεν θα συμπεριλαμβάνονται τα δώρα ιατρικής πρακτικής αξίας κάτω των 15 ευρώ και τα γεύματα εργασίας.