Κατά 40% ψαλιδίζονται οι διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου αλλά και οι αντίστοιχες θέσεις προϊσταμένων, βάσει των νέων οργανογραμμάτων που εφαρμόζονται από χθες στα υπουργεία. Οπως είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ» την περασμένη εβδομάδα σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους, με τη νέα δομή των υπουργείων προκύπτει εξοικονόμηση της τάξης περίπου 10,85 εκατομμυρίων ευρώ.

Λιγότερες κατά 3.159 θα είναι στο εξής οι θέσεις γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών, γεγονός που πρακτικά συνεπάγεται πως αντίστοιχος αριθμός προϊσταμένων θα χάσει και το επίδομα θέσης ευθύνης το οποίο λάμβανε μέχρι σήμερα.

Για διαχρονικό αίτημα εξορθολογισμού της δομής του Δημοσίου, που πλέον γίνεται πραγματικότητα, έκανε λόγο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως δίνεται τέλος σε μια πρακτική δεκαετιών, όπου πολλά τμήματα και διευθύνσεις λειτουργούσαν χωρίς αντικείμενο, ακόμη και χωρίς υφισταμένους.

«Επειτα από δεκαετίες αλλάζουμε τη δημόσια διοίκηση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Τα νέα οργανογράμματα έχουν πιο λιτές, πιο συνεκτικές δομές, καλύτερα καθορισμένους ρόλους και συντρέχουν και αυτά στο να δημιουργήσουμε ένα κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, στην εξυπηρέτηση του πολίτη».

Τα τέσσερα υπουργεία όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση δομών είναι τα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Οικονομικών, ενώ στους φορείς με μεγάλο μαχαίρι στις μονάδες που διέθεταν εντάσσεται και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Ειδικότερα, κατά 47% περιορίζονται οι διάφορες μονάδες του υπουργείου Οικονομικών. Αποτέλεσμα είναι από τις 683 διευθύνσεις να παραμένουν με το νέο οργανόγραμμα 355, ενώ στο μισό περίπου κόβονται και τα τμήματα –θα λειτουργούν πλέον 1.281 τμήματα από 2.399 που προέβλεπε το παλιό καθεστώς.

Με 211 τμήματα θα εξυπηρετούνται οι ανάγκες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, την ώρα που μέχρι τώρα υπήρχαν 462 τμήματα, και αντιστοίχως κατά 120 λιγότερα θα είναι τα νέα τμήματα του υπουργείου Περιβάλλοντος. Συνολικά, στα υπουργεία οι γενικές διευθύνσεις μειώνονται από 93 σε 115, οι διευθύνσεις σε 994 από 1.644 και τα τμήματα σε 3.324 από 5.763.