Απίστευτο αλαλούμ και οργή στους περίπου 8.500 εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων της χώρας έχει προκαλέσει η εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που χαρακτηρίζει φορολογητέο εισόδημα το ποσόν της έκπτωσης επί των διδάκτρων που τους προσφέρουν τα σχολεία στα οποία εργάζονται! Εκατοντάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί με ένα, δύο ή και περισσότερα παιδιά, δηλώνουν στις διευθύνσεις των σχολείων τους έτοιμοι να τα μετεγγράψουν σε δημόσια, τινάζοντας έτσι στον αέρα τόσο την ομαλή λειτουργία του σχολείου όπου υπηρετούν, όσο και τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας!

Αν ξεσπάσει κύμα μετεγγραφών εκατοντάδων έως χιλιάδων μαθητών από ιδιωτικά σχολεία προς δημόσια, ο Ανδρέας Λοβέρδος θα χρειαστεί και άλλους δημόσιους εκπαιδευτικούς, τη στιγμή που δεν επαρκούν ούτε για τους τωρινούς μαθητές…

Το αλαλούμ που προκλήθηκε κατάφερε μάλιστα για πρώτη φορά εδώ και χρόνια να συσπειρώσει, έστω προσωρινά, δύο σκληρά αντιμαχόμενες συνδικαλιστικές ομάδες, τον Σύνδεσμο Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ) και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας(ΟΙΕΛΕ), οι οποίες ζητούν άμεση απόσυρση της διάταξης.

«Δεν είναι λογικά». Επίσης κατάφερε να εκνευρίσει ακόμα και τον μειλίχιο πρώην υπουργό Παιδείας – και πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και των Αρσακείων – Γεώργιο Μπαμπινιώτη, ο οποίος μιλώντας στα «ΝΕΑ» χαρακτηρίζει μη λογική αυτή την εξέλιξη:

«Εδώ και λίγα χρόνια οι αποδοχές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών έχουν μειωθεί πολύ και πλέον είναι αντίστοιχες με αυτές των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία. Αυτό που συνέβη δημιουργεί τεράστια αναστάτωση χωρίς να προσφέρει στο κράτος ιδιαίτερο όφελος. Σκεφτείτε ότι αν ιδιωτικός εκπαιδευτικός έχει εισόδημα π.χ. 24.000 τον χρόνο και δύο παιδιά στο Αρσάκειο, για τα οποία δεν πληρώνει δίδακτρα που θα ήταν 12.000 ευρώ, το εισόδημά του για την Εφορία εκτινάσσεται ξαφνικά στις 36.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να του γίνουν κρατήσεις πάνω από 200 ευρώ τον μήνα επιπλέον, ενώ θα απολέσει και διάφορες επιδοτήσεις, όπως λ.χ. επίδομα πετρελαίου, τέκνων κ.λπ. επειδή θα εμφανίζει πλασματικά αυξημένα εισοδήματα. Αντιλαμβάνεστε ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα αναγκαστούν να πάρουν τα παιδιά τους από τα σχολεία μας και να τα πάνε στα δημόσια, κάτι που με τη σειρά του θα προκαλέσει προβλήματα τόσο στη λειτουργία των ιδιωτικών όσο και των δημόσιων σχολείων. Αυτά δεν είναι λογικά πράγματα…».

Οι εκπτώσεις. Τα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία εφαρμόζουν οικειοθελώς πολιτικές μείωσης των διδάκτρων τους για τα παιδιά των εκπαιδευτικών τους. Οι εκπτώσεις διαμορφώνονται ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε σχολείου και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν έως και το 100% των διδάκτρων.