«Είμαι 30 χρόνων, έχω τέσσερα παιδάκια και η οικογένειά μου ζει εδώ 40 χρόνια. Εδώ μεγάλωσε ο πατέρας μου και έκανε την οικογένειά του, εδώ μεγαλώσαμε κι εμείς» λέει η Παναγιώτα Καλαμιώτη, που μένει στον καταυλισμό των Ρομά πίσω από το Νομισματοκοπείο. «Τα οικόπεδα αγοράστηκαν κατά διαστήματα. Είναι όλα περασμένα στο Κτηματολόγιο και έχουν αριθμό πρωτοκόλλου. Εχουμε έγγραφα και τίτλους ιδιοκτησίας» αντιτείνει η Χαρίκλεια Κανελλοπούλου, που είναι μία από τους ιδιοκτήτες των υπό κατάληψη οικοπέδων στον χώρο των 15 στρεμμάτων που καλύπτει ο καταυλισμός.

Χρόνια κρατάει αυτή η αντιπαράθεση, που χθες ήρθε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο με αφορμή την απόπειρα κατεδάφισης ορισμένων από τα παράνομα κτίσματα τα οποία βρίσκονται στον χώρο και είναι ακατοίκητα. Η κατεδάφιση δεν προχώρησε λόγω των επεισοδίων που ξέσπασαν, ενώ επί ώρες χθες το πρωί οι Ρομά είχαν ανάψει φωτιές και η κυκλοφορία στη λεωφόρο Μεσογείων γινόταν με δυσκολία. Οι Ρομά του καταυλισμού αυτού ήρθαν στην Αθήνα από τη Χαλκίδα και αρχικά διέμεναν σε ενοικιαζόμενα σπίτια. Η μεγάλη ροή στον καταυλισμό ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1990.

«Είμαστε στην περιοχή από το 1971. Η εγκατάσταση εδώ έγινε λόγω εξώσεων. Παλιά είχαμε νοικιάσει σπίτια. Οσο περνούσαν τα χρόνια τα σπίτια που νοικιάζαμε έγιναν πολυκατοικίες. Εγώ εδώ πήγα σχολείο και τώρα πάει στο εγγόνι μου. Η ανάγκη με έκανε να έρθω στον καταυλισμό» λέει ο εκπρόσωπος των Ρομά του οικισμού Στέλιος Καλαμιώτης.

Το πρόβλημα διογκώθηκε και έφτασε σήμερα σε αυτή την κατάσταση λόγω της αδράνειας από την πολιτεία, όπως καταγγέλλουν οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων. «Το συμβόλαιό μου δείχνει ότι το οικόπεδο ήταν συρματοπλεγμένο. Τα οικόπεδα ανήκαν σε συνεταιρισμό και ήταν περιφραγμένα. Γκρέμισαν τις περιφράξεις και έφτιαξαν παραπήγματα» υποστηρίζει η κυρία Κανελλοπούλου και προσθέτει: «Το 1996 οργανώθηκε σαν καταυλισμός και το 2006 εγκαταστάθηκαν πολύ περισσότεροι». Σήμερα διαμένουν εκεί 300 Ρομά. «Ολοι έχουμε κοινωνική ευαισθησία. Το θέμα είναι να γίνει κάτι ώστε να ληφθεί μια οριστική απόφαση» επισημαίνει και προσθέτει: «Και εμείς σαν ιδιοκτήτες να ικανοποιηθούμε και να πάρουμε πίσω τις περιουσίες μας, αλλά να γίνει κάτι και για αυτούς τους ανθρώπους» καταλήγει. Οι 15 ιδιοκτήτες των οικοπέδων στον χώρο πίσω από το Νομισματοκοπείο κάνουν λόγο για έναν Γολγοθά με σειρά προσφυγών σε Πολεοδομία και Δικαιοσύνη. Εχουν στα χέρια τους από το 1996 αποφάσεις που τους δικαιώνουν, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να γίνουν κύριοι των περιουσιών τους. «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να καταστρατηγεί θεσμούς και αποφάσεις της Δικαιοσύνης» λέει ανακοίνωση του σωματείου που έχουν συγκροτήσει.

ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ. Μετά τα χθεσινά επεισόδια στην περιοχή, όταν με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής επιχειρήθηκε η κατεδάφιση των 12 κτισμάτων από τις περίπου 80 κατασκευές που βρίσκονται στον χώρο και αναφέρθηκε εκ νέου το σχέδιο μετεγκατάστασής τους στο όρος Πατέρα, στα Μέγαρα, επιτεύχθηκε τελικώς μια συμβιβαστική λύση. Η κατεδάφιση των 12 κτισμάτων επρόκειτο να προχωρήσει σήμερα, ενώ ο δήμαρχος Χαλανδρίου καλείται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να προτείνει εναλλακτική λύση για τη μετεγκατάστασή τους στα όρια της περιοχής του. Ο ίδιος εξάλλου έχει επισημάνει ότι ο χώρος στα Μέγαρα είναι ακατάλληλος.

«Βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων, όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες» ανέφερε σε έγγραφο του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσος. «Δεν πατάει ούτε πουλί» λέει και ο πρόεδρος του καταυλισμού, ενώ αναφέρουν πως η απόσταση από την πλησιέστερη διασταύρωση είναι 12 χιλιόμετρα.

«Εδώ έχουμε χτίσει τόσα χρόνια τη ζωή μας. Δουλεύουμε στις λαϊκές. Δεν έχουμε ενοχλήσει κανέναν» υποστηρίζει η κυρία Καλαμιώτη, που διαμένει στον καταυλισμό. «Ασφαλώς και θα θέλαμε να φύγουμε από εδώ και να ζήσουμε σε καλύτερες συνθήκες. Σε σπίτια. Οχι όμως να μας διώξουν έτσι» δηλώνει και λέει: «Είμαστε γέννημα-θρέμμα Χαλανδριώτες».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Μανώλης Αγγελάκας κατανοεί την άρνησή τους να μετεγκατασταθούν στα Μέγαρα. «Δεν το παρεξηγώ, γιατί είναι μακριά από εκεί που μένουν τόσα χρόνια» ισχυρίζεται. Διευκρινίζει όμως πως εάν δεν βρεθεί άλλη έκταση στο Χαλάνδρι θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και «τα καταπατημένα οικόπεδα να αποδοθούν στους νόμιμους –βάσει των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων –ιδιοκτήτες τους». Σε αυτή την περίπτωση η λύση θα είναι να μετακινηθούν στον υφιστάμενο οικισμό που υπάρχει ήδη στα Μέγαρα.

Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι εμπλεκόμενοι δήμοι

Την Ολομέλεια του ΣτΕ θα απασχολήσει το ζήτημα της μετεγκατάστασης των Ρομά. Στο τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να συζητηθούν στο Ανώτατο Δικαστήριο οι προσφυγές των δήμων Μεγαρέων και Μάνδρας – Ειδυλλίας κατά της μετεγκατάστασής τους στη θέση Κανδήλι του όρους Πατέρα. Αντίστοιχες προσφυγές έχουν υποβάλει και οι δήμοι Λυκόβρυσης – Πεύκης κατά άλλων σχεδιασμών για μετεγκατάσταση στα όριά τους