Με διακοπή των συμβάσεων απειλεί ο ΕΟΠΥΥ τις κλινικές που έχουν προχωρήσει από σήμερα Πέμπτη σε επίσχεση εργασίας, ενώ την χαρακτηρίζει με επιστολή του «αντικοινωνική και αντισυμβατική».

Παράλληλα, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εκφράζει τη λύπη της σε επιστολή της για την απόφαση των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή στρέφεται πρωτίστως κατά των ασφαλισμένων του Οργανισμού, οι οποίοι πλήττονται με αποτέλεσμα να υποστούν επιβάρυνση και ταλαιπωρία για ακόμη μία φορά.

Προειδοποιεί, δε, ότι θα διακόπτονται οι συμβάσεις όσων κλινικών κάνουν επίσχεση.

Με την επίσχεση – σημειώνει – προβαίνουν σε μονομερή άρνηση παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του, συμπεριφορά η οποία συνιστά παραβίαση ουσιωδών όρων της σύμβασης και θα επιφέρει την άμεση διακοπή της σύμβασης τους με τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ο μεγαλύτερος όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών 2007- 2011, έχει εξοφληθεί και τα υπόλοιπα αφορούν στην εκκαθάριση που πρέπει να γίνει από τα συγκεκριμένα Ταμεία (ΙΚΑ και ΟΓΑ).

Επίσης, για τις απαιτήσεις των μελών της ΠΕΙΚ για Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο του 2013 όπως και για το 10% των απαιτήσεων του 2012 που δεν έχουν εξοφληθεί, έχουν ήδη ενημερωθεί όλοι ότι θα συμψηφιστούν με το rebate και το clawback του 2013.

Το υπόλοιπο προς αποπληρωμή ποσό που θα προκύψει μετά τον συμψηφισμό, θα καταβληθεί μετά το τέλος του κλινικού και οικονομικού ελέγχου που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Επίσης, για τις τρέχουσες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ έχει ήδη δοθεί εντολή οριστικοποίησης και αποπληρωμής του Μαρτίου του 2014.

Η διοίκηση του Οργανισμού κάνει έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους να επανέλθουν στο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις νέες συμβάσεις, έτσι ώστε από κοινού να διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο και να κατανεμηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο, πράγματι, μικρότερος συγκριτικά με το παρελθόν, προϋπολογισμός.