Εισοδηματικό κριτήριο προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση, βάσει του οποίου ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος για τα έτη 2011, 2012, 2013 δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνονται τα τεκμαρτά εισοδήματα.

Ειδικότερα, όλοι οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και συγκεκριμένα όσοι διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών στη ΔΟΥ και εφόσον έχουν οφειλές στον Οργανισμό για τα έτη 2011, 2012 και 2013 δικαιούνται παροχές ασθενείας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2015.

Το ίδιο ισχύει για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και τα προστατευόμενα μέλη τους, οι οποίοι συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλον φορέα. Επίσης και για τους ασφαλισμένους του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων του ΕΤΑΑ  (μηχανικοί κτλ.), οι οποίοι έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στον ασφαλιστικό τους τομέα.

Οπως προβλέπεται στην ίδια απόφαση, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες των ασφαλιστικών φορέων να προβούν στη χορήγηση ασφαλιστικής κάλυψης (θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας) μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου του 2015, τόσο για τον ίδιο τον ασφαλισμένο όσο και για τα προστατευόμενα μέλη αυτού, «απαιτείται η υποβολή αίτησης και η προσκόμιση αντίγραφου εκκαθαριστικού σημειώματος για τα εισοδήματα των ετών από 2011 έως 2013». Παράλληλα, πρέπει να τεκμηριώνεται ότι οι οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές έχουν δημιουργηθεί τα ίδια έτη.

Επιπλέον, ειδική πρόβλεψη γίνεται και για τους υπερηλίκους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, των οποίων το ασφαλιστικό δικαίωμα επανεξετάζεται και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης. Τόσο αυτοί όσο και τα προστατευόμενα μέλη τους δικαιούνται δωρεάν περίθαλψη για το ίδιο διάστημα, μετά την υποβολή σχετικής αίτησης.

Η απόφαση θέτει «ταβάνι» στη δαπάνη για την κάλυψη των ανασφάλιστων, ύψους 20 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα μεταφερθεί στον ΕΟΠΥΥ με τη μορφή επιχορήγησης.