Κλίμα τρομοκρατίας στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου έχουν επαναφέρει το τελευταίο δεκαπενθήμερο ομάδες κουκουλοφόρων με ρόπαλα που εισβάλλουν κατ’ επανάληψη τις νυχτερινές ώρες, προκαλώντας αναίτιες καταστροφές σημαντικής έκτασης!

Οι επιθέσεις των κουκουλοφόρων άρχισαν αμέσως μετά το Πάσχα και όπως πιστεύουν οι καθηγητές που μίλησαν στα «ΝΕΑ», σε αντίθεση με άλλες φορές, στις τωρινές επιθέσεις στόχος είναι περισσότερο οι καταστροφές παρά οι κλοπές όπως συνέβαινε παλαιότερα –υπάρχει πρόθεση να σταλεί μήνυμα για το «ποιος κάνει κουμάντο» στην Πολυτεχνειούπολη. Και αυτά ενόψει των πρυτανικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 10 Ιουλίου –με τις υποψηφιότητες να πρέπει να κατατεθούν από τις 2 έως τις 16 Ιουνίου –οι οποίες θα είναι οι πρώτες βάσει του νέου νόμου λειτουργίας των πανεπιστημίων.

ΕΣΠΑΣΑΝ 40 ΠΟΡΤΕΣ! Μάλλον δεν είναι τυχαίο λοιπόν, λένε οι πανεπιστημιακοί, ότι το τελευταίο διάστημα οι κουκουλοφόροι έσπασαν περίπου… 40 πόρτες κυρίως από γραφεία καθηγητών (αδιακρίτως μάλιστα του αν οι καθηγητές αυτοί έχουν ταχθεί υπέρ ή εναντίον του νέου νόμου – πλαισίου λειτουργίας των ΑΕΙ!) ιδίως στο κτίριο Υδραυλικής. Στο κτίριο αυτό βρίσκεται και το γραφείο της διευθύντριας του εργαστηρίου Υδρολογίας Μαρίας Μιμίκου, η οποία αναμένεται να είναι υποψήφια στις επερχόμενες πρυτανικές εκλογές και έχει ταχθεί υπέρ της εφαρμογής του νόμου…

«Από το Πάσχα και μετά σημειώθηκαν επιδρομές νύχτα στην Πολυτεχνειούπολη από άγνωστης ταυτότητας κουκουλοφόρους με ρόπαλα, που εκμεταλλεύονται και το γεγονός ότι η φύλαξη δεν είναι πλέον όπως παλαιότερα λόγω της διαθεσιμότητας πολλών διοικητικών υπαλλήλων. Οι κουκουλοφόροι έχουν προκαλέσει σημαντικές φθορές και στα κτίρια των μηχανολόγων, των μεταλλειολόγων και των ηλεκτρολόγων –εκτός από το κτίριο Υδραυλικής. Μάλιστα, σε ένα από αυτά αφόδευσαν σε διαδρόμους… Το αξιοπερίεργο είναι ότι αυτές οι επιθέσεις έχουν στόχο κυρίως να προκαλέσουν φθορές και όχι τόσο να κλέψουν υλικά, γι’ αυτό και νομίζω ότι επιχειρούν μέσω της καταστροφής να στείλουν ένα, κάπως ακατανόητο είναι αλήθεια, μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ενόψει και των επερχόμενων πρυτανικών εκλογών» λέει στα «ΝΕΑ» πανεπιστημιακός που γνωρίζει τις καταστάσεις. Η τελευταία επίθεση έγινε πριν από 5 ημέρες και μάλιστα σημειώθηκε συμπλοκή ανάμεσα στους εισβολείς και τους φύλακες που προσπάθησαν να τους σταματήσουν.

«ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ». Σύμφωνα με την αντιπρύτανη και υποψήφια πρύτανη στις επερχόμενες εκλογές Τόνια Μωροπούλου, οι συστηματικές αυτές δολιοφθορές είναι τουλάχιστον περίεργες αφού δεν σημειώνονται κλοπές και συνιστούν «επίδειξη» παραβιάσεων. «Είναι προκλητικές, καθώς η πρυτανεία του Πολυτεχνείου, παρά την πρόσφατη διαθεσιμότητα 32 φυλάκων, έχει φροντίσει να μην αφήσει αφύλακτη την Πολυτεχνειούπολη. Δεν μπορούμε βέβαια να προσλάβουμε κάποια εταιρεία σεκιούριτι γιατί δεν διαθέτουμε χρήματα, αλλά πάντως χρησιμοποιήσαμε κάποια διαθέσιμα κονδύλια από το ΕΠΙΣΕΥ (σ.σ. ινστιτούτο υπολογιστών του ΕΜΠ) και προσλάβαμε 20 υπαλλήλους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ υπάρχουν και άλλοι 3 που έμειναν μετά τη διαθεσιμότητα. Οσοι προσπαθούν πάντως να φέρουν στην ατζέντα την αστυνόμευση του ιδρύματος ενόψει των πρυτανικών εκλογών προσφέρουν κακή υπηρεσία, δεδομένου ότι αν μπει η Αστυνομία θα μείνει για πάντα, κι αυτό είναι ασύμβατο με τον χαρακτήρα ενός πανεπιστημίου. Δεν εννοώ φυσικά να μην έρθει η Αστυνομία όταν σημειώνονται δολιοφθορές, έχει ήδη έρθει για τα αποτυπώματα κ.λπ. Αλλο αυτό. Η φύλαξη είναι αναγκαία, πιστεύω όμως ότι μόνο αν μπει η ίδια η κοινωνία στο πανεπιστήμιο θα το διαφυλάξει πραγματικά» τονίζει.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ. Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Σίμος Σιμόπουλος είπε στα «ΝΕΑ» ότι για τα περιστατικά έχει ενημερωθεί η Αστυνομία που ερεύνησε τους χώρους και πρόσθεσε ότι αν πράγματι οι κουκουλοφόροι στέλνουν κάποιο μήνυμα, σίγουρα παραλήπτης δεν μπορεί να είναι ο ίδιος, δεδομένου ότι η θητεία του λήγει σύντομα.

Σημειώνεται ότι το επόμενο διάστημα και μέχρι τον Ιούλιο θα διεξαχθούν πρυτανικές εκλογές στα περισσότερα πανεπιστήμια, ανάμεσα στα οποία όλα τα μεγάλα, όπως το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο, το Ιωαννίνων, το ΕΜΠ κ.λπ. Μάλιστα, βάσει του νέου νόμου, οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι πρυτάνεις που θα επιλεγούν –μεταξύ όσων θέσουν υποψηφιότητες –από τα Συμβούλια των ιδρυμάτων θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε δημόσια ντιμπέιτ μέσα στα πανεπιστήμια λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, στις οποίες για πρώτη φορά δεν θα ψηφίσουν οι φοιτητές. Δεδομένου ότι κανείς από τους υπηρετούντες σήμερα πρυτάνεις δεν μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος, θα έχουμε εκ των πραγμάτων ριζική ανανέωση στις ηγεσίες των πανεπιστημίων της χώρας.

Φοιτητικές εκλογές χωρίς παλμό και πάρτι

Σε υποτονικό κλίμα αναμένεται να διεξαχθούν οι φετινές φοιτητικές εκλογές μεθαύριο Τετάρτη. Παρ’ ότι απομένουν μόλις δύο ημέρες, ελάχιστα πράγματα στα πανεπιστήμια θυμίζουν τον παλμό και τη δραστηριότητα άλλων εποχών, όταν οι φοιτητικές εκλογές αποτελούσαν μείζον θέμα στα ιδρύματα και γύρω από τα τραπεζάκια των παρατάξεων επικρατούσε συνωστισμός.

Ούτε πολλές εκδρομές οργάνωσαν εφέτος οι παρατάξεις ούτε μεγάλα πάρτι σε νυχτερινά κέντρα με «επιχορηγούμενο» εισιτήριο. Και εφέτος, πάντως, αναμένεται η παράταξη ΔΑΠ (ΝΔ) να αναδειχθεί πρώτη δύναμη, με βασικότερο αντίπαλο όχι τόσο μια άλλη παράταξη όσο την εκτιμώμενη μεγάλη αποχή. Γι’ αυτό και κεντρικό της σύνθημα είναι εφέτος το «Υπάρχει λόγος» (να ψηφίσουν οι φοιτητές) ώστε να δημιουργηθεί μια νέα ΕΦΕΕ, καθώς η παλαιά έχει να λειτουργήσει δεκαετίες.