Η στρατηγική διείσδυσης της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα και η στοχοποίηση του ΠΑΜΕ και των Γιατρών του Κόσμου δεν ξενίζουν την Κλάουντια Λουζάρ, ερευνήτρια εξτρεμιστικών ομάδων στο Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ. Παρόμοια δράση έχουν αντίστοιχες ομάδες στη Γερμανία που σχετίζονται με το ελληνικό νεοναζιστικό μόρφωμα. «Είναι τυπική μέθοδός τους να απειλούν μη κυβερνητικές οργανώσεις. Το ίδιο έκαναν και σε εμάς. Είμαι διευθύντρια στην οργάνωση Ενίσχυση, που βοηθά θύματα ακροδεξιάς βίας. Εχουν παρελάσει έξω από τα γραφεία μας αρκετές φορές» λέει η Λουζάρ.
Στις αρχές του 2013 η Λουζάρ έλαβε μια καρτ ποστάλ από την Ελλάδα με ένα μήνυμα γραμμένο στα γερμανικά. Ηταν η περίοδος που η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» έγραψε πως γερμανοί νεοναζί «υποστηρίζουν πορεία ναζιστών στην Ελλάδα». Σύμφωνα με εκείνο το δημοσίευμα μέλη του Ελεύθερου Δικτύου του Νότου είχαν ταξιδέψει στη χώρα μας και συμμετείχαν στην πορεία για τα Ιμια. Οι ανώνυμοι αποστολείς της καρτ ποστάλ έγραφαν στη Λουζάρ: «Αγαπητή Κλάουντια! Πολλά χαιρετίσματα από την Αθήνα, από εμάς που σου «δίνουμε δουλειά» στο Ντόρτμουντ. Είμαστε για εκπαίδευση στην πορεία της Χρυσής Αυγής για τα Ιμια, ώστε να βγάζεις εσύ το ψωμί σου στο μέλλον».
Η Λουζάρ λέει πως μπορεί να υποπτευθεί τους συντάκτες. Χαρακτηρίζει το μήνυμα ειρωνικό και απειλητικό καθώς οι αποστολείς αφήνουν να εννοηθεί ότι η Λουζάρ θα συνεχίσει να δέχεται θύματα νεοναζιστικής βίας. Η γερμανίδα ερευνήτρια λέει σε τηλεφωνική μας επικοινωνία ότι οι αποστολείς πιθανόν να ανήκουν στην ομάδα Εθνική Αντίσταση του Ντόρτμουντ, η οποία κρίθηκε παράνομη από τις Αρχές της χώρας της. Αυτή η οργάνωση έχει τροφοδοτήσει με μέλη τη νεόκοπη παράταξη Die Rechte (Η Δεξιά). Και οι δύο ομάδες σχετίζονται με τη Χρυσή Αυγή. Η Λουζάρ λέει ότι τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο γίνονται ταξίδια και συναντήσεις σε Ελλάδα ή Γερμανία. Τον περασμένο Νοέμβριο περίπου 80 μέλη του Die Rechte πραγματοποίησαν στο Ντόρτμουντ εκδήλωση για τα δύο θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης έξω από τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης βορείων προαστίων. Στην εκδήλωση των Γερμανών συμμετείχαν και Ελληνες. «Και οι δύο χώρες καταστρέφονται από δημοκράτες πολιτικούς. Αλλά και στις δύο χώρες υπάρχουν ομάδες και κόμματα που αντιστέκονται στην κοινωνική κατάρρευση, στην πολυπολιτισμικότητα και στην ανομοιογένεια» έγραψαν γερμανοί εθνικιστές στο Διαδίκτυο μετά την εκδήλωση.
Ο οικογενειακές ρίζες του επικεφαλής του Die Rechte Κρίστιαν Βορτς οδηγούν στη ναζιστική Γερμανία. Ο πατέρας του ήταν μέλος των Ες Ες και ο παππούς του πιστός ακόλουθος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος. Ο ίδιος ο Βορτς είχε φυλακιστεί για υποκίνηση φυλετικού μίσους και άρνηση του Ολοκαυτώματος.

Η Λουζάρ λέει ότι δεν έδωσε την καρτ ποστάλ για δημοσίευση στα γερμανικά ΜΜΕ γιατί αυτό θα εξυπηρετούσε τον σκοπό των αποστολέων. «Θέλουν να κερδίσουν την προσοχή του κόσμου. Δεν είμαι μετανάστρια, είμαι λευκή, δεν είμαι ο συνηθισμένος εχθρός τους και ξέρουν ότι αυτό εύκολα θα δημοσιευθεί. Αλλά δεν ήθελα να δείξω ότι φοβάμαι ή ότι σοκαρίστηκα» λέει η ερευνήτρια.