Ο δρ Τζον Σταματογιαννόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στις ΗΠΑ. Επαγγελματικά ακολούθησε τα «μεγάλα» βήματα του πατέρα του Γιώργου, ο οποίος  γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα, αλλά καριέρα έκανε μόνο στην Αμερική, όπου διέπρεψε σε παγκόσμιο επίπεδο ως γενετιστής. Ο Τζον Σταματογιαννόπουλος είναι ένας από τους επιστήμονες που ηγήθηκε των επιστημονικών ερευνών και της συγγραφής των επτά εργασιών για τα αποτελέσματα του προγράμματος Encode, που αφορά την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν και συνεργάζονται περισσότεροι από 400 επιστήμονες από 32 διαφορετικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ το 1990, όπου σπούδασε Βιολογία και το 1995 πήρε το πτυχίο της Ιατρικής από το πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και έκανε περαιτέρω εξειδίκευση σε ογκολογία και αιματολογία στο Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.  

«Κάθε κύτταρο στο σώμα μας έχει τα ίδια γονίδια αλλά διαφορετικά είδη κυττάρων όπως της καρδιάς και του ήπατος. Αυτά θέτουν σε λειτουργία διαφορετικούς συνδυασμούς γονιδίων. Οταν τα κύτταρα αρρωστήσουν ο συνδυασμός αυτός αλλάζει. Η γνώση της λειτουργίας του διακόπτη που τα ενεργοποιεί ή τα αδρανοποιεί είναι ζωτικής σημασίας για την αποκρυπτογράφηση του ρόλου τους και σε κατάσταση φυσιολογική δηλαδή υγείας και σε κατάσταση ασθένειας», εξηγεί ο κ. Σταματογιαννόπουλος.