Με σφήνα του εκπροσώπου των συνδικαλιστών της «σκληρής γραμμής» Θέμη Μπαλασόπουλου που ανεξαρτητοποιήθηκε από την ΠΑΣΚΕ και κατήλθε με δικό του ψηφοδέλτιο, έχοντας μάλιστα απώτερο στόχο να διεκδικήσει και την προεδρία της ΑΔΕΔΥ, ολοκληρώθηκε χθες το συνέδριο της δημοσιοϋπαλληλικής ομοσπονδίας.

Στο συνέδριο κυριάρχησαν δύο παράλληλες πραγματικότητες. Η μία είναι το νέο Δημόσιο που διαμορφώνεται υπό τις επιταγές της τρόικας και του Μνημονίου και προβλέπει απολύσεις και διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να επέλθει η διοικητική μεταρρύθμιση. Η δεύτερη είναι η πραγματικότητα των συνδικαλιστών που όσο κι αν κατηγορούνται ότι δεν έχουν αντιληφθεί τις θεμελιακές αλλαγές που συντελούνται, εξακολουθούν «να μετρούν κουκιά και να προσβλέπουν στη διατήρηση της καρέκλας τους και στην προετοιμασία μελλοντικών καριερών στην πολιτική».

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ. Το συνέδριο χαρακτηρίστηκε από εντάσεις και επεισόδια. Πρωταγωνιστές ήταν ομάδες υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που έχουν ήδη τεθεί ή αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα. Οι επικεφαλής της δημοσιοϋπαλληλικής ομοσπονδίας υπέστησαν δριμύτατη κριτική από πρώην δημοτικούς αστυνομικούς, σχολικούς φύλακες και καθαρίστριες. Τους κατηγόρησαν με πολύ έντονο τρόπο για ανεπαρκή στήριξη των κινητοποιήσεών τους. Μάλιστα κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου δεν έλειψαν και τα επεισόδια με επιθέσεις κατά των συνδικαλιστών της ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα, όσοι παρακολούθησαν τις τριήμερες εργασίες του συνεδρίου διαπίστωσαν ότι και πάλι δεν υπήρξε διάλογος ουσίας μεταξύ των παρατάξεων για την αντιμετώπιση της κρίσης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, αντί να το απασχολήσουν κρίσιμα ζητήματα προγράμματος, στρατηγικής και φυσιογνωμίας, «αναλώθηκε» σε προσωπικές και παραταξιακές σκοπιμότητες.

Σε αυτή ακριβώς τη λογική κινείται και η αυτόνομη κάθοδος του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλου με χωριστό ψηφοδέλτιο από την ΠΑΣΚΕ, κάτι που αποτελεί πλήγμα για τη συγκεκριμένη παράταξη. Ο Μπαλασόπουλος, άλλωστε, εδώ και καιρό έχει προσχωρήσει στο λεγόμενο «μπλοκ των σκληρών» (μαζί με τον Φωτόπουλο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, διατηρώντας φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ). Η κίνηση Μπαλασόπουλου εντάσσεται στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στον συνδικαλιστικό χώρο με χαρακτηριστικό την αποδυνάμωση της άλλοτε κραταιάς ΠΑΣΚΕ. Ο Μπαλασόπουλος ίδρυσε τη νέα συνδικαλιστική παράταξη Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή – Αυτόνομη Αγωνιστική Κινηματική Παράταξη. Στη διακήρυξή του σημειώνει μεταξύ των άλλων ότι στοχεύει σε «μία άλλη λογική και πρακτική στη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος των δημοσίων υπάλληλων.

Για να μπει ένα τέλος και στις πελατειακές, συντεχνιακές πρακτικές στη λειτουργία της ΑΔΕΔΥ. Για μια ΑΔΕΔΥ στην «πρώτη γραμμή» για την επίλυση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων της Δημόσιας Διοίκησης και των δημοσίων υπαλλήλων». Ο Θέμης Μπαλασόπουλος σχολιάζοντας το συνέδριο δήλωσε πως «αν το παρακολουθούσαν όσοι εργαζόμενοι είναι σε καθεστώς διαθεσιμοτήτων-απολύσεων θα απογοητεύονταν από τη γερασμένη ηγεσία της ΑΔΕΔΥ».

ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ. Ανάλογα με τους συσχετισμούς που θα δημιουργηθούν στη νέα ηγεσία της ΑΔΕΔΥ ο Θέμης Μπαλασόπουλος αναμενόταν να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ μαζί με τους προερχόμενους από την ΠΑΣΚΕ Δημ. Μπράτη (ΔΟΕ), Σταύρο Κουτσιουμπέλη (ΠΟΕΔΗΝ) και τον σημερινό πρόεδρο της οργάνωσης Οδυσσέα Ντριβαλά. Θέσεις στο νέο προεδρείο θα διεκδικήσουν και οι Δημ. Χαρλαύτης από τη ΔΑΚΕ (ΝΔ), Αλεκ. Αρβανιτίδης από τη ΔΑΣ (ΚΚΕ) και Γρηγ. Καλομοίρης από την Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ).

Χαρακτηριστικό, πάντως, του κλίματος στο συνέδριο ήταν το σχόλιο παλιού συνδικαλιστή: «Οι συνδικαλιστές είχαν τη σκέψη τους στα κουκιά των εκλογών. Κανείς δεν κατάφερε να απαντήσει πειστικά γιατί το συνδικαλιστικό κίνημα δεν κατάφερε να αντιτάξει μια ισχυρή αντίσταση σε όλα τα μνημονιακά μέτρα». Είναι γεγονός ότι ελάχιστες ήταν οι φωνές στο συνέδριο για την απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και για το μεγάλο φορτίο που θα «κουβαλήσει» η νέα ηγεσία της τριτοβάθμιας οργάνωσης.

Τα αποτελέσματα

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η δύναμη της ΠΑΣΚΕ (ΠαΣοΚ) στις εκλογές που έγιναν χθες για την ανάδειξη νέας διοίκησης της ΑΔΕΔΥ. Η ΠΑΣΚΕ πήρε σε σύνολο 694 ψηφισάντων 174 ψήφους και 22 έδρες για το Γενικό Συμβούλιο, ενώ για την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ πήρε 4 έδρες (είχε 8). Η ΔΑΚΕ (ΝΔ) πήρε 153 ψήφους και 19 έδρες για το Γενικό Συμβούλιο και 4 έδρες για την Εκτελεστική Επιτροπή (είχε 5). Τρίτη δύναμη αναδείχθηκε η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ), με 114 ψήφους και 14 έδρες στο Γενικό Συμβούλιο και 3 στην Εκτελεστική Επιτροπή (είχε δύο). Εξάλλου, η ΔΑΣ (ΚΚΕ) πήρε 91 ψήφους, 11 έδρες στο Γενικό Συμβούλιο και δύο στην Εκτελεστική Επιτροπή, όσες δηλαδή είχε. Η Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή του Θέμη Μπαλασόπουλου πήρε 63 ψήφους, 8 έδρες στο Γενικό Συμβούλιο και δύο για την Εκτελεστική Επιτροπή. Οι Αριστερές Παρεμβάσεις πήραν 68 ψήφους, 8 έδρες στο Γενικό Συμβούλιο και δύο στην Εκτελεστική Επιτροπή.