Στο κατακόρυφο έχει φθάσει πλέον η αγωνία των φοιτητών που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο καθώς βλέπουν ότι πολύ δύσκολα θα σωθεί το εξάμηνο.

Οι ίδιοι οι φοιτητές, μιλώντας στα «ΝΕΑ» επισημαίνουν ότι τα θύματα αυτής της ιστορίας είναι μόνο οι ίδιοι. Η σιωπηλή πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας μάλιστα οργανώνει αύριο στη μία το μεσημέρι συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τη συγκέντρωση καλεί η πρωτοβουλία «Ανοικτές Σχολές», που έχει συγκεντρώσει στο Διαδίκτυο περίπου 28.000 υπογραφές υπέρ των ανοικτών πανεπιστημίων.

ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ. Αλλη μερίδα φοιτητών, ωστόσο, υποστηρίζει ότι τα περί απώλειας του εξαμήνου είναι ψευτοδιλήμματα της κυβέρνησης. Χθες, περίπου 50 άνθρωποι ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης. Στην πλειονότητά τους ήταν φοιτητές καθώς οι περισσότεροι διοικητικοί υπάλληλοι είχαν μεταβεί στην Πρυτανεία για να κάνουν γενική συνέλευση.

Τα μέσα ενημέρωσης πάντως δεν ήταν και τόσο… ευπρόσδεκτα. Οταν έφθασαν στην πύλη «ΤΑ ΝΕΑ», οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν από ένα τηλεοπτικό συνεργείο να αποχωρήσει.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι που ήταν στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης τόνιζαν ότι θα συνεχίσουν να απεργούν. Ενας από αυτούς –δεν είναι στην κατηγορία των ατόμων που έχουν βγει σε διαθεσιμότητα –σημείωνε: «Θα συνεχίσω να απεργώ. Γιατί; Διότι είναι κοινωνικό ζήτημα. Χωρίς αυτούς τους υπαλλήλους τα Πανεπιστήμια δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Δεν θα έχουν δομές. Αυτό όμως θα φανεί μετά».

Μαριλέτα Κανάκη

πρωτοετής φοιτήτριαστη Νομική Αθήνας

Δεν μπορούμεκαν να εγγραφούμε

Πέρασε στη Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας μεταξύ των πρώτων. Εως σήμερα όμως δεν έχει παρακολουθήσει ούτε ένα μάθημα. «Πασχίσαμε, διαβάσαμε, αγχωθήκαμε για να περάσουμε στο Πανεπιστήμιο και τελικά δεν μπορούμε καν να εγγραφούμε. Είναι απογοητευτικό», τονίζει στα «ΝΕΑ» η προς το παρόν μόνο τύποις φοιτήτρια Νομικής. «Σεβόμαστε τα δικαιώματα των απεργών. Ομως όσο δεν βρίσκεται λύση τα δικαιώματα των φοιτητών είναι αυτά που θίγονται». Μετά το άγχος των εξετάσεων η νεαρή σημειώνει ότι τώρα ζει ένα νέο άγχος. «Για το τι θα γίνει τελικά. Υπάρχει μία αβεβαιότητα για το τι θα κάνουμε. Πότε θα αρχίσουμε. Η ενημέρωση που έχουμε είναι από ένα site φοιτητών της Νομικής καθώς και από μία σελίδα καθηγητή άλλης σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών».

Ερη Χρηστογιάννη

τεταρτοετής φοιτήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Tα έξοδα τρέχουν,τα μαθήματα όχι

«Αυτό που συμβαίνει είναι άδικο για εμάς τους φοιτητές. Ολο αυτό το διάστημα που το Πανεπιστήμιο δεν λειτουργεί είναι προφανές τι προβλήματα μάς έχει δημιουργήσει. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να δώσουμε κάποια μαθήματα. Σίγουρα θα μπορούσε να βρεθεί μία άλλη λύση», λέει η Ερη Χρηστογιάννη.

Τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η παρατεταμένη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων είναι περισσότερα για την ίδια καθώς έχει έρθει από την επαρχία για να σπουδάσει στην Αθήνα. «Νοικιάζουμε σπίτι και έχουμε έξοδα για τις μετακινήσεις μας εδώ χωρίς όμως να γίνονται μαθήματα στο Πανεπιστήμιο». Το ευτύχημα είναι ότι η πρακτική της εξάσκηση γίνεται σε άλλους χώρους, εκτός Πανεπιστημίου, σε φορείς και ιδρύματα, και έτσι δεν την έχει χάσει.

Γεωργία Χαϊνά

τεταρτοετής στη Νομική της Αθήνας

Να συμβιβαστούν για το καλό μας

Η Γεωργία από την Εύβοια που σπουδάζει στη Νομική της Αθήνας περίμενε φέτος να τελειώσει τις σπουδές της. Είναι στο 4ο έτος. «Η κατάσταση είναι πλέον τραγική. Δυόμισι μήνες το Πανεπιστήμιο είναι κλειστό. Μόνο που τα Πανεπιστήμια είναι για να σπουδάζουμε. Για να είναι ανοιχτά», λέει. Οπως προσθέτει ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον αλλά αυτό που πρέπει να κάνουν «είναι να συμβιβαστούν για το καλό το δικό μας». Η παρατεταμένη απεργία έχει ανατρέψει κάθε προγραμματισμό για τις σπουδές, σημειώνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» η τεταρτοετής φοιτήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Εύη Κατσουλιέρη. «Δεν μπορούμε να κάνουμε κανέναν προγραμματισμό. Δεν ξέρουμε αν θα ξεκινήσουμε αύριο. Ή αν μπορούμε να πιάσουμε δουλειά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως το αντιμετωπίζουν οι πρωτοετείς και αυτοί που είναι στο τελείωμα των σπουδών τους».

Ειρήνη Παπαγεωργίου

τριτοετής φοιτήτρια στη Νομική Αθήνας

Ανατρέπεταιη ζωή μας

«Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι οι φοιτητές δεν φταίμε σε κάτι. Ηρθαμε στο πανεπιστήμιο για να σπουδάσουμε. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι χάνεται το εξάμηνο και όλος ο προγραμματισμός στη ζωή μας ανατρέπεται. Σίγουρα η λύση είναι κάπου στη μέση. Πρέπει όμως όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο πρύτανης, οι διοικητικοί, όλοι.Η κατάσταση έχει φτάσει πλέονστο απροχώρητο». Τονίζει δε πωςτο κλειστό πανεπιστήμιο έχει κόστος για την ίδια και την οικογένειά της. Εχει έρθει από τα Τρίκαλα, νοικιάζει σπίτι στην Αθήνα και «τα έξοδα

τρέχουν».