Η σύμβαση για την κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κρωπίας – Παιανίας υπεγράφη σήμερα από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και των δημάρχων της περιοχής.

Το έργο προϋπολογισμού 112.900.193,61 ευρώ αφορά την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων του Κορωπίου και της Παιανίας, με συνολικό μήκος 81 χιλιόμετρα. Τα έργα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το 2015.

Με την κατασκευή του ΚΕΛ θα καταργηθούν 40.000 βόθρους από τους 150.000 που υπολογίζεται ότι υπάρχουν σήμερα στην Ανατολική Αττική. Η παρουσία τους έχει μεγάλες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον με τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σήμερα « η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία δυο χρόνια όπου εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αποτελεί πολύ συχνό φαινόμενο οι κάτοικοι να εκκενώνουν τους βοθρους στους δρόμους».

Η χρηματοδότηση του εργου γίνεται από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 και η υπογραφή της σύμβασης έγινε μετά το πράσινο φως που έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας με την οριστική εκδίκαση όλων των προσφυγών που έγιναν.

Σημειώνεται ότι για το προαναφερόμενο έργο κατατέθηκαν και εκδικάστηκαν από το ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο 37 αιτήσεις ακύρωσης και αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά η επεξεργασία των λυμάτων στο ΚΕΛ θα γίνεται σε επίπεδο τρίτου βαθμού και το προϊόν θα είναι καθαρό νερό κατάλληλο για άρδευση. Το ΚΕΛ θα κατασκευαστεί σε έναν χώρο έκτασης 50 στρεμμάτων νοτιοανατολικά του αεροδρομίου « Ελευθέριος Βενιζέλος». Οι κτιριακές και μηχανολογικές εγκαταστεις εντός του γηπέδου θα καλύπτουν μια έκταση 10 στρεμμάτων.