Την πρόθεση της Ελλάδας να μην ψηφίσει την αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ για την παράνομη μετανάστευση εφόσον δεν υπάρξουν αλλαγές ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ταυτόχρονα ο κ. Δένδιας έθεσε στην Επιτροπή το ζήτημα της θεσμοθέτησης όρου επανεισδοχής και καταμερισμού των παράνομων μεταναστών (relocation key) σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με κριτήρια όπως η έκταση, ο πληθυσμός και το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της καθεμίας.

Παρουσιάζοντας το αναθεωρημένο πρόγραμμα δράσης της Ελλάδας για το άσυλο και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών επισήμανε ότι η Ελλάδα «είναι μια χώρα 10 εκατ. ανθρώπων. Δεν μπορούμε να απορροφήσουμε 500-600 χιλιάδες παράνομους μετανάστες. Οπως η Γερμανία δεν θα μπορούσε να απορροφήσει 10 εκατ. παράνομους μετανάστες. Χρειαζόμαστε την Ευρώπη. Πρέπει να δει το πρόβλημα και θα πρέπει να αρχίσει τη συζήτηση για ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει συζητηθεί εδώ και πολύ καιρό».

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ. Παράλληλα ο υπουργός έθεσε και το ζήτημα της χρηματοδότησης του προγράμματος αντιμετώπισης των μεταναστευτικών κυμάτων. «Το συνολικό κόστος του νέου σχεδίου ανά έτος είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 250 εκατ. ευρώ, για την ακρίβεια 247 εκατ. ευρώ, τα δίνει ο ελληνικός προϋπολογισμός. Η ευρωπαϊκή συνεισφορά είναι 178 εκατ. ευρώ. Είμαστε ευγνώμονες, αλλά είναι λιγότερα από αυτά που δίνει ο ελληνικός προϋπολογισμός για τη λαθρομετανάστευση, αυτή τη στιγμή που έχουμε τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, τις μεγαλύτερες στην ελληνική Ιστορία». Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στα προβλήματα του επαναπατρισμού/ επαναπροώθησης λόγω της μη συνεργασίας των χωρών προέλευσης. «Χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, η Αλγερία και το Μαρόκο δεν συνεργάζονται μαζί μας για τον επαναπατρισμό».

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό για τον έλεγχο των συνόρων, αναφερόμενος στα προβλήματα που παρουσιάζονται πλέον στο Αιγαίο. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος η Αστυνομία βρίσκεται στη διαδικασία στελέχωσης δύο κινητών μονάδων ελέγχου.

Νέα προαναχωρησιακά κέντρα 5.000 θέσεων

Στο πλαίσιο του προγράμματος αντιμετώπισης των μεταναστευτικών κυμάτων αναμένεται να λειτουργήσουν πέντε προαναχωρησιακά κέντρα στην Αθήνα καιτην Πελοπόννησο και τρία στη Βόρεια Ελλάδα χωρητικότητας 5.000 θέσεων: πρόκειται για κέντρα στα οποία θα κρατούνται οι υπό απέλαση παράνομοι μετανάστες.