Τα διαπιστευτήριά τους θα κληθούν να δώσουν τις επόμενες ημέρες 206.000 δημόσιοι υπάλληλοι, απαντώντας σε ερωτηματολόγιο σχετικά με το προφίλ της θέσης που υπηρετούν και συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν στη διαμόρφωση του νέου Δημοσίου.

Το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, το οποίο θα σταλεί ηλεκτρονικά σε όλους τους εργαζoμένους των υπουργείων, στους ενστόλους και στους εκπαιδευτικούς, αποτελεί το πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση του σχεδίου διαθεσιμότητας και κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων.

Από τις απαντήσεις τους θα αντληθούν στοιχεία ώστε στη συνέχεια να γίνει ακριβής περιγραφή των θέσεων εργασίας που απαιτούνται για τη λειτουργία κάθε οργανικής μονάδας. Η διαδικασία αυτή της σύνταξης των περιγραμμάτων θέσεων θα συνδυαστεί με την καθιέρωση των νέων οργανογραμμάτων στους φορείς του Δημοσίου, βάσει των οποίων προβλέπεται δραστική μείωση θέσεων και μονάδων –κατά μέσο όρο 50%.

Στην πράξη δηλαδή θα σχεδιαστούν περιγράμματα μόνον για τον αριθμό των θέσεων που θα προβλέπονται. Σύμφωνα εξάλλου με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, η κατανομή των νέων θέσεων βάσει των οργανογραμμάτων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 17 Μαΐου και ο σχεδιασμός των περιγραμμάτων θέσεων μέχρι το τέλος του μήνα.

«Η ανάλυση της θέσης εργασίας αποτελεί τη συστηματική διαδικασία προσδιορισμού και περιγραφής των χαρακτηριστικών, των καθηκόντων και των εργασιών που εκτελούνται από τον κάτοχο της θέσης εργασίας, των σχέσεων επικοινωνίας και αναφοράς, καθώς και των αποτελεσμάτων που παράγονται από την εκτέλεση αυτών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στις οδηγίες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το επόμενο βήμα περιλαμβάνει την ποιοτική αξιολόγηση του προσωπικού. Στο μικροσκόπιο θα μπουν τα προσόντα κάθε υπαλλήλου και θα εξεταστεί κατά πόσον αυτά ανταποκρίνονται στο περίγραμμα της θέσης εργασίας στην οποία είναι τοποθετημένος. Εάν υπολείπονται τα προσόντα του ή σε περίπτωση που υπάλληλος άλλης υπηρεσίας έχει καταλληλότερα προσόντα, τότε ο πρώτος θα μπαίνει σε καθεστώς κινητικότητας.

Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ. Μέσω της διαδικασίας αυτής θα καλυφθεί και η δέσμευση έναντι της τρόικας για υπαγωγή σε κινητικότητα και διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων έως το τέλος του έτους, εκ των οποίων οι 12.500 πρέπει να εξευρεθούν μέχρι τον Ιούνιο. Ωστόσο, πόρτα εξόδου από το Δημόσιο θα δουν ορισμένοι από αυτούς μετά τη συμπλήρωση του 12μήνου που προβλέπει η διαθεσιμότητα και εφόσον δεν θα έχει βρεθεί άλλη θέση για να τοποθετηθούν. Ανάλογη πορεία θα έχουν και όσοι βρεθούν μέσα από την επεξεργασία των προσόντων να έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία για τον διορισμό (π.χ. πλαστά πτυχία).

Παράλληλα, με τα περιγράμματα θέσεων μπαίνουν οι βάσεις και για την εφαρμογή της μέτρησης αποδοτικότητας στο Δημόσιο. Οπως επισημαίνεται και στις σχετικές οδηγίες του υπουργείου, από τα περιγράμματα θα «αναπτυχθούν συστήματα στοχοθεσίας σε επίπεδο κάθε οργανικής μονάδας», ενώ θα «μετρηθεί ο όγκος εργασίας, το παραγόμενο αποτέλεσμα και η απόδοση των υπαλλήλων».

Οσοι υπάλληλοι βρεθούν να μην πιάνουν τη βάση στη μέτρηση της αποδοτικότητας και στην επίτευξη των στόχων, που θα τεθούν ανά φορέα, κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν μη ικανοί και να απομακρυνθούν οριστικά από την υπηρεσία τους.

Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφήνει ανοικτό και το αντίστροφο ενδεχόμενο, της καθιέρωσης, δηλαδή, ενός συστήματος επιβράβευσης των υπαλλήλων οι οποίοι θα πετυχαίνουν υψηλούς δείκτες στη μέτρηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας. «Να δημιουργηθεί ένα δίκαιο σύστημα ανταμοιβών, κινήτρων και υποκίνησης», υπογραμμίζεται.