Στον Παπούλια για υπογραφή το Προεδρικό Διάταγμα για σύσταση αντιρατσιστικών γραφείων στην ΕΛΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/12/2012 17:37 |
Στον Παπούλια για υπογραφή το Προεδρικό Διάταγμα για σύσταση αντιρατσιστικών γραφείων στην ΕΛΑΣ

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατιας απέστειλε για υπογραφή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νικος Δένδιας, το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση στην Ελληνική Αστυνομία Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, ύστερα από τη νομοτεχνική του επεξεργασία από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το σχέδιο προβλέπει τη σύσταση Τμημάτων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, στις Υποδιευθύνσεις Κρατικής Ασφάλειας των Διευθύνσεων Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Τα τμήματα αυτά εχουν ως αποστολή την πρόληψη και δίωξη αδικημάτων που διαπράττονται σε βάρος προσώπων ή ομάδας προσώπων αποκλειστικά και μόνο λόγω της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής ή του θρησκεύματός του.

Ειδικότερα παρεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν υποβολής σχετικής έγκλησης, μήνυσης ή καταγγελίας στη διερεύνηση και δίωξη τέτοιας μορφης αδικημάτων, επιτηρούν χώρους και περιοχές στις οποίες υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης ρατσιστικών επιθέσεων.

Για τα Τμήματα και τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας λειτουργεί ενιαίος αριθμός τηλεφωνικών καταγγελιών και ενημέρωσης, μέσω του οποίου είναι δυνατή η άμεση υποβολή καταγγελιών για περιστατικά ρατσιστικής βίας και η παροχή σχετικής ενημέρωσης στους ενδιαφερόμενους.