Ρεκόρ χτύπησε και φέτος η μη έκδοση αποδείξεων στα παραθεριστικά κέντρα και στα νησιά, όπως προκύπτει από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ σε 46 περιοχές πανελλαδικά.

Ενας στους δύο καταστηματάρχες, ιδιοκτήτες κέντρων εστίασης, διασκέδασης καθώς και άλλοι επαγγελματίες στον τουρισμό (π.χ. καντίνες, ενοικίαση ομπρελών) βρέθηκε κατά μέσον όρο φέτος να μην κόβει αποδείξεις ή να διαθέτει πλαστά και εικονικά τιμολόγια, με το ποσοστό να φτάνει στο 55,7% έναντι 53% πέρυσι, σε πολλές όμως περιοχές χτύπησε ακόμη και το 70% ή το 80%! Οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες και επαγγελματίες που ελέγχθηκαν στον νομό Ρεθύμνου (ποσοστό 84%, το υψηλότερο πανελλαδικά) βρέθηκαν να μην κόβουν αποδείξεις, να παρακρατούν τον ΦΠΑ και να αποκρύπτουν έσοδα. Το ποσοστό παραβατικότητας στο Ηράκλειο έφτασε στο 77,8% και στα Χανιά το 73,1%. Στα νησιά του Αιγαίου η αναλογία ήταν 7 στους 10 : Κως (77,5%), Νάξος (73,9%), Ρόδος (72,2%), Εύβοια – Σκύρος (71,8%), Σαντορίνη (68,4%).

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι το πλήθος των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν σε κάποια νησιά και δεν αφορούν μόνο τη μη έκδοση αποδείξεων (π.χ. υπάρχει το ενδεχόμενο καταστηματάρχης να κόβει αποδείξεις από ταμειακή μηχανή που δεν είναι νόμιμη). Για παράδειγμα, σε 209 καταστήματα που ελέγχθηκαν σε Εύβοια και Σκύρο, το ΣΔΟΕ βρήκε 13.081 παραβάσεις – κατά μέσον όρο 62 ανά κατάστημα! Στη Μύκονο ελέγχθηκαν 203 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν 2.439 παραβάσεις, δηλαδή 12 ανά κατάστημα. Σε Πάρο και Αντίπαρο ελέγχθηκαν συνολικά 124 καταστήματα και διαπιστώθηκαν 2.804 παραβάσεις, 23 ανά κατάστημα. Παρόμοια είναι η εικόνα σε Ρόδο, Κω, αλλά και σε παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας όπως Θεσπρωτία, Αρτα, Πρέβεζα, Μεσσηνία, Αργολίδα, Λακωνία, Αρκαδία κ.ά. Ακόμη και σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα εντοπίστηκαν παραβάσεις μη έκδοσης αποδείξεων.

Φορολογικές δηλώσεις. Στο μεταξύ, εντολή στις Εφορίες να σπεύσουν να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες μέχρι τις 31 Αυγούστου ώστε από τις αρχές Σεπτεμβρίου να ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις στοιχείων όσων δεν υπέβαλαν δηλώσεις χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά, απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών.

Το πρόστιμο ανέρχεται σε 1,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης, ενώ προβλέπεται απώλεια του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ αλλά και του δικαιώματος εξόφλησης φόρων σε 7 μηνιαίες δόσεις. Πρώτοι στη λίστα των διασταυρώσεων οι μισθωτοί που δεν υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Αμέσως μετά στο στόχαστρο θα βρεθούν οι μισθωτοί που δήλωσαν μικρότερα εισοδήματα και οι συνταξιούχοι που δήλωσαν μικρότερα ποσά ή δεν υπέβαλαν δήλωση. Στο δεύτερο κύμα διασταυρώσεων περιλαμβάνονται όσοι δεν πλήρωσαν τέλη κυκλοφορίας και όσοι απέκτησαν εισοδήματα στο εξωτερικό.