Νέα μαθήματα έρχονται στο Γενικό Λύκειο

Τι θα ισχύσει τη σχολική χρονιά 2012 - 13 για τους μαθητές της φετινής Γ’ Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου

Του Χρήστου Κάτσικα  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/04/2012 20:00 |
Νέα μαθήματα έρχονται στο Γενικό Λύκειο


Μπερδεμένοι είναι δεκάδες χιλιάδες μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι γονείς τους σχετικά με το πρόγραμμα μαθημάτων που θα παρακολουθήσουν την επόμενη σχολική χρονιά και το σύστημα πρόσβασης μέσω του οποίου θα διεκδικήσουν μια θέση στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους μαθητές που φοιτούν φέτος στη Γ' Γυμνασίου καθώς και στους μαθητές που φοιτούν φέτος στην Α' και τη Β' τάξη του Λυκείου. Παράλληλα σε εκκρεμότητα βρίσκονται και δεκάδες χιλιάδες μαθητές που σκοπεύουν να φοιτήσουν ή ήδη φοιτούν στο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) και τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) καθώς το νέο Τεχνολογικό Λύκειο που είχε εξαγγείλει εδώ και αρκετό καιρό το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά. Ας δούμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά. Οι περίπου 90.000 φετινοί μαθητές της Γ' Γυμνασίου που θα φοιτήσουν τη νέα σχολική χρονιά (2012/13) στην Α' τάξη του Γενικού Λυκείου θα παρακολουθήσουν το παρακάτω πρόγραμμα σπουδών: η Α' Γενικού Λυκείου, η οποία είναι τάξη προσανατολισμού, περιέχει μαθήματα Γενικής Παιδείας συνολικής διάρκειας τριάντα τριών (33) ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας.

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι 80.000 μαθητές της φετινής Α' τάξης του Γενικού Λυκείου οι οποίοι παρακολουθούν το μεταβατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει και την ερευνητική εργασία θα έχουν ένα μεταβατικό πρόγραμμα για τη Β' Λυκείου. Τα μαθήματα της Β' τάξης Γενικού Λυκείου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: μαθήματα Γενικής Παιδείας και μαθήματα Κατευθύνσεων. Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας διδάσκονται συνολικά είκοσι πέντε (25) ώρες εβδομαδιαίως. Τα μαθήματα Κατευθύνσεων χωρίζονται: α) σε μαθήματα υποχρεωτικά για όλους τους μαθητές συνολικής διάρκειας επτά (7) ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας για τη Θετική και την Τεχνολογική Κατεύθυνση και σε οκτώ (8) ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας για τη Θεωρητική Κατεύθυνση και β) σε μαθήματα επιλογής. Από τα μαθήματα επιλογής, κάθε μαθητής είναι υποχρεωμένος να επιλέξει ένα μάθημα διάρκειας δύο (2) ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ. Οι 90.000 μαθητές που φοιτούν τώρα στη Γ' Γυμνασίου και θα πάνε την προσεχή σχολική χρονιά (2012/13) στην Α' Λυκείου θα δώσουν εξετάσεις με το υπάρχον σύστημα (6 πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα συν Αρχές Οικονομικής Θεωρίας για όσους ενδιαφέρονται για τις Οικονομικές Σχολές του 5ου Επιστημονικού Πεδίου), με μια μικρή προσαρμογή της ύλης στο πρόγραμμά τους. Οι 80.000 μαθητές που φοιτούν τώρα στην Α' Λυκείου και θα πάνε την προσεχή σχολική χρονιά (2012/13) στη Β' Λυκείου θα έχουν στο πρόγραμμά τους την ερευνητική εργασία (project) και μαζί θα μπορούν να πάρουν μάθημα επιλογής τις Αρχές Οικονομίας που δεν διδάχθηκαν στην Α' Λυκείου καθώς και το μάθημα επιλογής Πολιτική και Δίκαιο. Οσον αφορά στις εξετάσεις πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Πανελλαδικές) αυτές για τα παιδιά της Α' Λυκείου θα πραγματοποιούντα όπως σήμερα.

6
Δημήτρης
19/09/2012 01:59
Τόσα χρόνια αδικείται πολύ η θεωρητική. 8 ώρες ενώ η θετική και η τεχνολογική 7. Απλά έλεος το σύστημα
Κωνσταντινα
16/08/2012 22:23
τα χάνω.. δεν θα αντέξω.. ασχοληθείτε πλέον πραγματικά με εμάς... Είμαστε το μέλλον αυτής της χώρας.. πάρτε το χαμπάρι!
Νίκος
05/07/2012 13:36
Η παιδεία και η υγεία δεν θα φτιάξουν ποτέ
Σπύρος Χρυσάνθιο Αχαΐας
19/04/2012 22:14
Μη φωνάζετε δυνατά!!! Θα ξυπνήσετε τα "στελέχη" του υπουργείου "παιδείας". Εμείς οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί φωνάζαμε από την προηγούμενη χρονιά. Είναι δυνατόν τα παιδιά της φετεινής Ά λυκείου να εξεταστούν με το νέο σύστημα χωρίς ουσιαστικά να εκπαιδεύονται με βάση αυτό;
Σταματία Τσακίρη
19/04/2012 13:15
Το πρόβλημα είναι μεγάλο και για τη φετινή Α΄ Λυκείου, καθώς οι μαθητές παρακαλούθησαν, τουλάχιστον στα φιλολογικά μαθήματα, νέα προγράμματα σπουδών, που απέχουν από τις μέχρι τώρα απαιτήσεις των πανελλήνιων εξετάσεων. Χαρακτηριστικά αναφέρω τις αλλαγές στη λογοτεχνία (ύλη και από τα 3 σχολικά εγχειρίδια Α,Β και Γ Λυκείου, αλλά θα κληθούν να εξεταστούν Λογοτεχνία θεωρητικής κατεύθυνσης σε εντελώς διαφοροποιημένη ύλη για την οποία δεν προετοιμάστηκαν), στα Αρχαία (χωρίς μετάφραση και έμφαση μόνο στην ερμηνεία), στην έκθεση (60 μόρια η ανάπτυξη θέματος, 40 οι ασκήσεις ,κατανόησης όμως)
Ανώνυμος / η
19/04/2012 10:02
Δυστυχώσ η ιστορία συνεχίζεται. Η ελληνική παιδεία είναι σαν το... της παπαδιάς, όπου συνέχεια αλλάζει θέση. Θα αποκτήσουμε ποτέ ένα σταθερό πετυχημένο σύστημα΄; Δημήτρης