Διπλωμάτες ζουν με δανεικά

Μια ανάσα από τη στάση πληρωμών βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις ελληνικές πρεσβείες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Αριστοτελία Πελώνη  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/02/2012 20:00 |
Διπλωμάτες ζουν με δανεικά
Πιο ανεκτικοί είναι οι Ρώσοι στις καθυστερήσεις πληρωμών ή οφειλών και δεν προχωρούν σε διακοπή του ηλεκτρικού ή άλλων παροχών. Η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα ωστόσο έχει τρία αυτοκίνητα, αλλά έναν οδηγό

«Λόγω των συνεχών μειώσεων του μισθού μου αναγκάστηκα να αναζητήσω μικρότερο διαμέρισμα με χαμηλότερο ενοίκιο. Η αναζήτηση διήρκεσε περισσότερο από δύο μήνες λόγω της δυσφήμησης που έχει υποστεί η Ελλάδα. Δύο ιδιοκτήτες αρνήθηκαν να ενοικιάσουν τα διαμερίσματά τους σε Ελληνα. Ο κτηματομεσίτης ήταν πολύ ευγενικός και απάντησε αόριστα ότι δεν δέχονται ξένους. Μετά μου είπε εμπιστευτικά ότι διαβάζουν πως η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και φοβούνται για τα ενοίκιά τους»...
Είναι η αρχή μόνο μιας από τις πολλές ιστορίες καθημερινής τρέλας που αντιμετωπίζουν πολλοί εργαζόμενοι στις ελληνικές Αρχές του εξωτερικού, οι οποίοι φτάνουν στα όρια των αντοχών και της αξιοπρέπειάς τους. Διπλωμάτες και διοικητικοί υπάλληλοι που υπηρετούν στις πρεσβείες και στα προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις περικοπές των αποδοχών τους (σε επίπεδο 40%-50%) και των λειτουργικών δαπανών (περικόπηκαν κατά 30%), αλλά και την καχυποψία των τοπικών παραγόντων, οι οποίοι τους αντιμετωπίζουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, φοβούμενοι ότι δεν θα πληρωθούν τα οφειλόμενα. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το τελειωτικό χτύπημα ήρθε στις αρχές Ιανουαρίου, όταν διπλωμάτες και υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό ενημερώθηκαν ότι η μισθοδοσία τους, η οποία καταβάλλεται ανά δίμηνο, θα καθυστερήσει έξι εβδομάδες λόγω... λάθους της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Δεκέμβριο και η μισθοδοσία δεν αναμένεται πριν από τις 24 Φεβρουαρίου. Δεν είναι λίγοι μάλιστα όσοι μιλούν για σκόπιμη καθυστέρηση, προκειμένου να εμφανιστεί χαμηλότερο το έλλειμμα.

ΤΡΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΞΟΔΑ. Στο μεταξύ οι υποχρεώσεις και τα έξοδα τρέχουν, δημιουργώντας προβλήματα στην πληρωμή λογαριασμών και ενοικίων, αλλά και ανελαστικών υποχρεώσεων που έχουν πολλοί από αυτούς, όπως δίδακτρα σχολείων. «Οι περικοπές που έχουμε υποστεί είναι ήδη πολύ μεγάλες και κάποιος πρέπει να καταλάβει ότι δεν έχεις τις ίδιες υποχρεώσεις αν ζεις στο εξωτερικό, όπου υποτίθεται ότι πρέπει να βελτιώσεις και την εικόνα της χώρας», εξηγεί στα «ΝΕΑ» διπλωμάτης με πείρα. Με τι αυτοπεποίθηση μπορεί να εκπροσωπήσει κανείς αυτές τις ημέρες την Ελλάδα στο εξωτερικό, όταν, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στην πρεσβεία στο Βερολίνο λαμβάνουν ειδοποιητήρια για ληξιπρόθεσμες οφειλές από τους Γερμανούς, ενώ είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν και τόκους όταν καθυστερούν ενοίκια και άλλες πάγιες υποχρεώσεις;
Ή όταν, όπως περιγράφει μιλώντας στα «ΝΕΑ» εργαζόμενος στην ελληνική πρεσβεία στο Τόκιο, η εικόνα του Ελληνα είναι τόσο μελανή, που συχνά όποιος αναζητεί να νοικιάσει φθηνότερο σπίτι μπαίνει σε διαδικασία «ιεράς εξέτασης». Ο ίδιος υπάλληλος μιλά για εργασιακή καθημερινότητα στα όρια της αξιοπρέπειας, καθώς «μεσιτική εταιρεία μου έδωσε ένα ερωτηματολόγιο τύπου FBI: ήθελαν να μάθουν για τα πέντε τελευταία χρόνια τι μισθό παίρνω, τι τραπεζικές καταθέσεις έχω, πιστοποιητικά από προηγούμενους ιδιοκτήτες...». Εντέλει του ζήτησαν να πληρώσει δύο ενοίκια για εγγύηση συν το τρέχον ενοίκιο προκειμένου να του νοικιάσουν το σπίτι.
Τα παραδείγματα είναι πολλά. Πάγιο πρόβλημα στις περισσότερες Αρχές του εξωτερικού είναι ότι λόγω περικοπών δεν επαναπροσλήφθηκαν συμβασιούχοι εργαζόμενοι, μέλη της τοπικής κοινωνίας, ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της πρεσβείας (οικιακές βοηθοί, οδηγοί, διερμηνείς). Πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να προσφέρουν οικειοθελώς τις υπηρεσίες τους, με την ελπίδα ότι θα επαναπροσληφθούν. Αυτό συμβαίνει στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα, αλλά και στη Ρώμη. Στην Αγκυρα ο οδηγός και ο συντηρητής του κτιρίου εργάζονται δωρεάν από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ στη Ρώμη ο πρώην οδηγός καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του εθελοντικά όταν υπάρχει ανάγκη. Στο Βερολίνο, πάντως, πρώην συμβασιούχοι αναμένεται να κινηθούν δικαστικά εναντίον της πρεσβείας ζητώντας την επαναπρόσληψή τους. Ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση από την κεντρική υπηρεσία για το ζήτημα των συμβασιούχων, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, και αν βρεθεί, οι ήδη χαμηλές αποδοχές τους θα έχουν περικοπεί κατά 60%.

ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ. Την ίδια ώρα πολλοί υπάλληλοι Αρχών του εξωτερικού αντιμετωπίζουν πλέον ζωτικό πρόβλημα, καθώς έχουν υποχρεώσεις (δάνεια και όχι μόνο) και στην Ελλάδα, ενώ οι μειωμένες αποδοχές τους δεν αρκούν για να καλύψουν ενοίκιο και δίδακτρα σχολείων στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα διαζευγμένης μητέρας σε μακρινή Αρχή εξωτερικού στην Ασία, η οποία αναγκάστηκε να νοικιάσει μικρότερο σπίτι και να στείλει τον 12χρονο γιο της στην Ελλάδα, γιατί αδυνατούσε να πληρώνει τα δίδακτρα του σχολείου στο εξωτερικό.
Τι γίνεται όμως όταν κάποιος είναι απλήρωτος και τα έξοδα τρέχουν; Συχνό είναι το φαινόμενο της... αλληλοβοήθειας, με πρέσβεις να δανείζουν χρήματα στους υπαλλήλους προκειμένου να τους βοηθήσουν να καλύψουν πάγια έξοδα. «Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο εξωτερικό έχουν καταφύγει στον δανεισμό για να καλύψουν τις ανάγκες τους και είναι χρεωμένοι μέχρι τον λαιμό», λέει έλληνας διπλωμάτης. Και επειδή στο εξωτερικό δεν αστειεύονται, κάθε καθυστέρηση σε καταβολή ενοικίου ή διδάκτρων επιφέρει και πρόστιμο, όπως στην Ουάσιγκτον όπου ανάλογα πρόστιμα αναγκάζονται να πληρώσουν αρκετοί υπάλληλοι της πρεσβείας.
Εξάλλου, οι περικοπές δαπανών και προσωπικού δυσκολεύουν όλο και περισσότερο τη δουλειά αυτών που απομένουν. Το αποτέλεσμα είναι συχνά να παρατηρούνται ιστορίες σουρεαλισμού. Για παράδειγμα, η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα διαθέτει τρία αυτοκίνητα, αλλά έναν οδηγό. Και βέβαια, αφού καθυστερούν οι πληρωμές, δεν πληρώνονται ούτε οι ντόπιοι υπάλληλοι.
Οι περικοπές μετατρέπουν ένα επάγγελμα που οφείλει να είναι εξωστρεφές, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου η εικόνα της Ελλάδας πλήττεται σε όλα τα επίπεδα, σε εσωστρεφές. Χωρίς χρήματα δεν μπορεί κανείς να έχει κοινωνικές συναναστροφές ούτε να κάνει δημόσιες σχέσεις. Τα λεγόμενα «έξοδα ξενίας», οι δαπάνες που εγκρίνονται γι' αυτόν τον σκοπό, έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Διπλωμάτες διαμαρτύρονται για το ότι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και δεν είναι δυνατόν να γίνονται όλα με χορηγούς, παρά μόνο αν πρόκειται για μεγάλες εκδηλώσεις. Ενδεικτικό είναι ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αγκυρα της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα τα στελέχη της πρεσβείας τη δεξιώθηκαν στην... πρεσβεία ελλείψει κονδυλίων για γεύμα σε εστιατόριο.
Την κατάσταση συνοψίζει χαρακτηριστικά πρεσβευτής με μεγάλη εμπειρία: «Στη χώρα όπου διαμένουμε και λόγω της οικονομικής κατάστασης που κυριαρχεί στη χώρα μας είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι ως οι "υπαίτιοι της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης". Στη δική μας χώρα, όταν γυρίζουμε, μας θεωρούν προνομιούχους τουρίστες»...

26
αγκυραιος
22/02/2012 00:57
απαντηση για τον κυριο...μιλτο, απλα να μην διαλεγε αυτη την δουλεια !1
αγκυραιος
19/02/2012 20:49
επαναλαμβανω οτι τα διδακτρα των παιδιων τους τα πληρωνει ο ελληνας φορολογουμενος (βλεπε διαυγεια), τα ενοικια τους παλι ο βλαξ ελλην ,120.000 δολλαρια τον χρονο για τον πρεσβη της ελλαδος στην τουρκια.ελεος !!!θελεται και αλλα ?
Σκορπιός
19/02/2012 10:57
Μήπως θα μπορούσαν οι Κύριοι κύριοι διπλωμάτες να μας πουν αν και πότε έβγαλαν ένα απλό δελτίο τύπου για να αντικρούσουν τα ψεύδη του ξενόγλωσσου και κυρίως του γερμανόφωνου Τύπου; Ούτε για 500 Ευρώ δεν αξίζει η απόδοσή τους. Για να μη μιλήσω για τα καψώνια που κάνουν στους συμπατριώτες μας που πηγαίνουν για να βγάλουν διαβατήρια κλπ.
sk
18/02/2012 19:38
Οι υπάλληλοι που πάνε εκεί βάζουν τρελό βύσμα για να μπούν σε αυτές τις υπηρεσίες και πληρώνονται υπερβολικά σε σχέση με τους υπόλοιπους Έλληνες εργαζόμενους. Ορθολογικοποίηση των μισθολογίων τους τώρα.
Mιλτος
18/02/2012 18:35
Πρίν χρόνια ειχα ζητησει απο το Προξενειο του Λονδίονου αν ηταν δυνατον για το αν ηταν δυνατο να γινει καποιος επιτημος προξενος (εθελοντικη και απληρωτη θεση) που κανει απλά τα βασικα, θεωρησεις μεταφρασεων και τέτοια μιας και ο επιτημος προξενος στο Birmingham θα επερνε συνταξη, και θα ηταν λογικο για κατι απλο να μην τρεχει καποιος στο Λονδινο που δεν ειναι και κοντα. Μου ειπαν οτι δεν ειναι απαραιτιτο και οτι ολοι θα πρεπει να απευθηνονται στο Λονδινο, γιατί? Για να μην χαθει το μεροκαματο? Συμειωτεον εργαζομαι για την αστυνομια...... Τώρα ας παν να βρουνε......
Δημήτρης
18/02/2012 16:38
Σε όλους αυτούς τους έξυπνους που λένε "καλά να πάθουν οι διπλωματες" λέω μόνο ένα: ελάτε εσείς να κάνετε αυτή τη δουλειά μακριά από τις οικογένειές σας ή με τις συζύγους σας αναγκαστικά χωρίς εργασία. Ζήστε εσείς με συνεχείς μετακινήσεις από χώρα σε χώρα. Και μην ξεχνάτε ότι δεν δουλεύουμε μόνο στο Παρίσι και στο Λονδίνο αλλά και στην Κινσάσα και στο Χαράρε και στην Αστανά... Αν δεν ξέρετε που είναι αυτά τα μέρη, ανοίξτε κανένα χάρτη και μετά μιλάτε...Ή πηγαίνετε να δείτε κανένα τούρκικο σίριαλ από αυτά που σας αρέσουν...
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ
18/02/2012 14:23
Τυγχάνει να έχω μια μικρή εμπειρία από διπλωμάτες, έλληνες διπλωμάτες, ειδικά αυτούς τους έχω ονομάσει "τριπλομάτες". Είναι "χωμένοι¨ σ όποιες κομπίνες μπορούν (μην πάτε μακρυά, ψάξτε κοντινές πρεσβείες) και μόνο με το καθήκον που έχουν δεν ασχολούνται, έχουν κ αυτοί ευθύνη μετά τους πολιτικούς για τα χάλια μας. Λοιπόν τώρα ας πεινάσουν
Δάσκαλος στην Αφρική
18/02/2012 11:52
Σας ενημερώνω ότι οι δάσκαλοι στην Αφρική έχουν πληρωθεί μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2011 (όσοι πληρώθηκαν για τον Οκτώβριο δεν πληρώθηκαν Σεπτέμβριο, άγνωστο γιατί) το επιμίσθιό τους (950 € περίπου). Από Ελλάδα μας δίνουν 960 € με 15 χρόνια προϋπηρεσία. Τα ενοίκια εδώ είναι περίπου 500 € και το κόστος ζωής όπως της Ελλάδας. Ρωτήστε με γιατί κάθομαι ακόμα εδώ; Μην νομίζεται πως κάνω ιδιαίτερα μαθήματα εδώ.!!!
Despoina markou
17/02/2012 23:58
Δεν μπορώ να τους συμπονέσω γιατί πολλοί από αυτούς δεν πλήρωναν δίδακτρα στα ιδιωτικά --παρακαλώ - σχολεία, νοίκιαζαν σπίτια στις καλύτερες περιοχές, του προξένου ή του πρέσβη πληρωμένο και όχι ότι κι ότι, και δωρεάν εισιτήρια για την Ελλάδα. Αργούν να πληρωθούν, αλήθεια; Για ρωτήστε τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς πόσα παίρνουν; πότε πληρώνονται ; Από το Δεκέμβριο θα ξαναπληρωθούν το Μάρτιο, κι αυτό κάθε χρόνο. Αυτοί δεν πρέπει να εκπροσωπούν αξιοπρεπώς τη χώρα μια και ανήκουν στο εκάστοτε προξενείο της χώρας που υπηρετούν; Λίγη δικαιοσύνη δε βλάπτει.
Anna S.
17/02/2012 22:48
Συγνώμμη δηλαδή, αλλά με τα χάλια που μας καταμαρτυρούν στο εξωτερικό, τι κάνανε οι λαμπροί μας διπλωμάτες; Πιάσανε κανένα να μίλήσουν, να κάνουν καμιιά σχέση, να προσφέρουν κάτι έστω, μια βελτίωση στην εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό; Πως κερδίζουν τα λεφτά τους;
ΑΝΟΙΧΤΟΜΑΤΗΣ
17/02/2012 20:45
ΤΣ. ΤΣ..Ειναι απαραδεκτο να μεινουν χωρις ιδιαιτερες και οικιακες βοηθους οι διαπλωματες,...ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΗΛΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥς ΦΤΑΝΟΥΝ 5-6000 ευρω το μηνα.Ξυπνηστε ρε.........Το ενοικειο του πρεσβη στην ΝΥορκη ειναι 25.οοο ΔΟΛΛΑΡΙΑ...
soros
17/02/2012 20:34
οικιακες βοηθους??????Δηλαδη ο ελληνας φορολογουμενος πληρωνει τις 'υπηρετριες του εκασττοτε διπλωματη?
PT
17/02/2012 20:34
Άν και τους καταλαβαίνω για την συμπεριφορά που λαμβάνουν από τους ξένους, απλά τώρα πληρώνουν τα σπασμένα τόσων δεκαετιών και την κακοδιαχείρηση. Ως κάτοικος Λ.Άντζελες, δεν το πιστεύω πως το προξενείο μιας χρεοκοπημένης χώρας (και όχι οτι ήμασταν και ποτέ πλούσια χώρα) πληρώνει ενοίκιο σε μία από τις ακριβότερες περιοχές της πόλης (Σάντα Μόνικα) και φαντάζομαι πως και οι υπάλληλοι εκει γύρω μένουν. Εκτός αυτού, αν και οι υπάλληλοι είναι ευγενέστατοι, το οτι χρειάζομαι 2 μέρες να αργήσω ή να λείπω από τη δουλειά μου για ένα γνήσιο της υπογραφής μου επειδή "η υπεύθυνη ταμείου φεύγει και δεν κολλάει χαρτόσημα σήμερα" (λες και οι υπόλοιποι δεν έχουν σάλιο), είναι επιεικώς απαράδεκτο. Άντε μήπως με τις σφαλιάρες που τρώμε τελεφταία σαν λαός στρώσουμε.
Kωστας
17/02/2012 19:59
Καλα πλακα μας κανετε? Καλα να παθουν. Το ελληνικο δημοσιο στο μεγαλειο του για χρονια π.χ. στο Λονδινο. Ολοι οι βολεμενοι απο κομματα στην πρεσβεια. Να μην σηκωνουν τηλεφωνα, κλητηρες με υφος καρδιναλιου.
Kostas Kabros / Πρέπει να κλείσουν ολα
17/02/2012 18:33
Πήγα να βγάλω Ελληνικό Διαβατήριο στην πρεσβία της Στοκχόλμης και μου το αρνηθικανε επιδη είχα σουηδικό. Αρκή με το σουηδικo μου είπανε. Επιτα από λίγο καυγά και αφού παρεθωσα όλα τα απετοuμένα πιστοπιητικά μου το βγαλανανε. Αλλά με λάθος όνομα και με λανθασμένη ημερομηνία και τόπον γένήσεως. Τους πλήρωσα και 100 ευρώ.
500ε
17/02/2012 17:50
αφήστε τις διπλωματιες και πάρτε και σεις 5 κατοστάρικα να πάτε να δουλέψετε 1-2 χρονάκια στο σούπερ μάρκετ να δειτε!
Βασιλης Γαιτανος
17/02/2012 17:06
Εγω νομιζω οτι αυτο που φταιει ειναι πρωτα η γραφειοκρατια.Που για να κανεις τη δουλεια σου,οσο και αν υπαρχει η καλη διαθεση,θα πρεπει να χαλασεις το λιγοτερο την ημερα σου εστω για μια υπογραφη.Εδω που ζω για τα τελευταια 42 χρονια [Σικαγο]το Γενικο προξενειοαν και γνωριζω αλλα ντρεπομαι να πω το ποσο ενοικιο πληρωνει τον μηνα το κρατος για το διαμερισμα του εκαστοτε Γενικου Προξενου,ξεχωριστα για τη δοση του ακινητου που στεγαζεται το Γενικο μας προξενειο.Και ενα κτιριο που δυστυχως δεν εχει ουτε παρκινγκ και για να παει κανεις στο κεντρο της πολης που βρισκεται βλαστημαει την ωρα και τη στιγμη.Και σας αναφερω μονο για μια περιπτωση.Για να μαζευτουν και οι αλλες.Συμπτωματικα φτασαμε εδω που φτασαμε?Δεν νομιζω.....
Maxmara
17/02/2012 14:38
Πληρώνουν τις παλιές αμαρτίες... Θυμάται κανεις τα αεροπλάνα της Ολυμπιακής που πηγαίνανε στις Βρυξέλλες (χαλαρά, Δευτέρα πρωί) και γυρίζανε (χαλαρά, Παρασκευή απόγευμα) φίσκα στο business class (2/3 business, 1/3 economy...!) λόγω των διπλωματών, ευροβουλευτών, μεταφραστών, συμβούλων, εραστών και συζύγων και παιδιών, φίλων, φαντάρων(!), κλπ?
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ
17/02/2012 08:14
Ποτε τα διαφορα Προξενεια και τα διαφορα γραφεια Τυπου που ειχαμε και ευτυχως κλεισανε εχουν κανει κατι για την Ελλαδα ; Εδω στο Σαν Φρανσισκο, οι περισσοτεροι προξενοι που ειχαμε τα τελευταια 20 χρονια καναν μοναχα οτι τους ηταν αρεστο οχι αναγκαιο ( για την Ελλαδα ). Γραφειοκρατες με δυσκολια να μιλησουν ακομη και τα Αγγλικα !!! Για ποιους μισθους μιλατε ;;; Οποτε πλησιασα προξενους για ζητηματα που αφορουσαν την Ελλαδα ουτε απαντηση δεν επαιρνα για πολλα πραγματα που τους εδινα 'η τους προτεινα. Οσο για τα Αμερικανικα μηντια τα τελευταια 8 χρονια μονο ενα γραμμα εχει δημοσιευτει απο προξενο εδωπερα, τον Μαρτιο του 2004 για το περιφημο επεισοδιο Οστλερ στο ΣΦ Κρονικολ απο τον προξενο Τουλουπα. Καναν τιποτα τα προξενεια μας για την οικονομικη κριση τα τελευταια δυο χρονια ;; Εαν ξερει κανεις να μας πει. Εχω επικοινωνησει και με διπλωματες μας στον Καναδα, Τιποτα απολυτως !
Expat
17/02/2012 07:52
Καλά δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ, όταν η Αθήνα έχει γεμίσει αστέγους και η ανεργία έχει καβαλλήσει το 20 % να ασχολούμαστε με τον οικιακό προγραμματισμό των διπλωματικών υπαλλήλων και την προκλητική μισθολογία τους (5000 καθαρά, ήτοι ο βασικός Χ 8) ...για να χτυπάνε σφραγίδες στα διαβατήρια? Να μη μιλήσουμε για τα λοιπά προνόμια (αυτοκίνητα, οικοσκευές, κτλ.), την υπερτιμολόγηση εκ μέρους εταιρειών που λυμαίνονται το όλο σύστημα (π.χ. μεταφορικές που υπερτιμολογούν τη μεταφορά οικοσκευής τους) κ την αδιαφορία για το με ποιανού λεφτά πληρώνονται. Ας ελέγξουν τις δαπάνες τους! Υπάρχουν εκπατρισμένοι Έλληνες που εργάζονται 6 και 7 ημερ. την εβδομάδα με εξαντλητικά ωράρια, επιστήμονες για πολύ λιγότερα χρήματα κ τιμούν την πατρίδα τους πολύ καλύτερα...κ χωρίς να παρασιτούν στον κρατικό κορβανά.
fp3690
17/02/2012 07:45
Εγώ πάντως 5 χρόνια Αγγλία και στον 3ο τώρα Αμερική τέτοια προβλήματα δεν είχα - δηλαδή οχι παραπάνω από τους άλλους ξένους εν γένει. @Γιάννης Αγιάννης Χωρίς να διαφωνώ στο τραγικό της κατάστασης, τι σημαίνει "με τα ίδια προσόντα"? Άλλη δουλειά ο ένας, άλλη ο άλλος. Αυτό το ελληνικό κόλπο με τα μόρια πουθενά αλλού στον κόσμο δεν ισχύει.
Δημητρίου Νικόλαος
17/02/2012 06:41
Tουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέκαθεν οι μεσίτες ζητούν διάφορα στοιχεία και ελέγχουν πάντα την πιστωληπτική ιστορία (credit history) του υποψήφιου ενοικιαστή. Αυτό γίνεται για όλους ημεδαπούς και αλλοδαπούς. Για τους παραπονούμενους διπλωματικούς υπαλλήλους η λύση είναι πολύ απλή: Υποβολή αναφοράς επαναπατρισμού στην Ελλάδα εφ' όσον δεν επιθυμούν να υπηρετούν στην αλλοδαπή.
διπλοφρύδης
17/02/2012 04:37
Τόσα χρόνια είχαν μάθει να ζουν μέσα στη χλιδή. Ηρθε η ώρα να προσγειωθούν σε πιο ανθρπινα επίπεδα
Νινα
17/02/2012 02:43
Καλα για νεο μας το λες? Εμεις που μενουμε στο εξωτερικο και δεν ειμαστε και διπλωματες, μας ζητανε : να κερδιζουμε 3 φορες πανω την τιμη του ενοικιου, να προσκομισουμε τη φορολογικη μας δηλωση, να εχουμε 3 εγχωριους εγγυητες οι οποι να κερδιζουν με τη σειρα τους 3 φορες την τιμη του ενοικιου τουλαχιστον, να προκαταβαλουμε 3 ενοικια ως εγγυηση τα οποια εχουν το δικαιωμα να μας επιστρεψουν δυο μηνες μετα τη ληξη του συμφωνητικου μισθωσης και την παραδοση των κλειδων και αλλα τετοια ομορφα... Για να μην αναφερω σε τι κατασταση μας παραδιδουν το σπιτι. Εγω εκανα περιπου 2,5 μηνες να βρω σπιτι στη Γαλλια αφου περασα απο καμια εικοσαρια 'οντισιον' και οι ιδιοκτητες μου ελεγαν οτι δεν μπορουν να νοικιασουν το σπιτι σε Ελληνες. Σε καθε συνεντευξη με τον ιδιοκτητη παρευρισκονται καμια εικοσαρια αλλοι υποψηφιοι ενοικιαστες και καμια φορα ο ιδιοκτητης μας ζηταει να του δειξουμε και αναλυση των τραπεζικων μας λογαριασμων. Μαρτυριοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο!!!!!!!!!!!!!!!
MP
17/02/2012 02:10
Α ρε προβλήματα που έχει ο κόσμος. Εδώ έχει γεμίσει η Αθήνα στους άστεγους και ο άλλος παραπονιέται που δεν μπορεί να κάνει δημόσιες σχέσεις ή που αναγκάστηκε να πάει σε φθηνότερο σπίτι.
Γιάννης Αγιάννης
17/02/2012 02:00
Οι αποσπασμένοι δάσκαλοι στη Νέα Υόρκη που παίρνουν τα μισά απ' όσα οι διπλωματικοί με τα ίδια προσόντα έχουν να πληρωθούν από τον Οκτώβριο. Οϊμέ!!!