Μαχαίρι στις προσλήψεις εκπαιδευτικών προανήγγειλε από τη Βουλή η υπουργός Παιδείας, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι στον υπό διαµόρφωση νέο νόµο – πλαίσιο για την Τριτοβάθµια Εκπαίδευση θα υπάρχουν αλλαγές και στο πανεπιστηµιακό άσυλο µε στόχο «τον σεβασµό της δηµόσιας περιουσίας».

Η Αννα ∆ιαµαντοπούλου αναφερόµενη στα προβλήµατα της εκπαίδευσης λόγω των οικονοµικών περικοπών, επισήµανε ότι οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών, παρά την αύξηση των συνταξιοδοτήσεων, θα παραµείνουν µειωµένες:

«Στον χώρο της Παιδείας τα προβλήµατα, όπως και σε όλους τους χώρους, είναι τεράστια. Στα δύο χρόνια 2010-2011 έχουµε 23.000 συνταξιοδοτήσεις. Οι προσλήψεις δεν θα είναι παραπάνω από τρεισήµισι χιλιάδες. Θα µειωθεί κατά ένα πολύ µεγάλο αριθµό, περισσότερο από το 50%, ο αριθµός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Στα πανεπιστήµια και στα ΤΕΙ έχουµε µείωση των προϋπολογισµών που φθάνει µέχρι και το 50%. Αυτή είναι η πραγµατικότητα και την ζουν όλοι».

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ. Σηµειώνεται ότι το περασµένο έτος έγιναν περίπου 2.800

προσλήψεις εκπαιδευτικών, συνεπώς αν ο αριθµός που ανέφερε η υπουργός αφορά και αυτές – κάτι που δεν έχει αποσαφηνιστεί – τότε, όπως τεκµαί ρεται από τα λεγόµενα της, οι προσλήψεις που αποµένουν µέχρι τις 3.500 για φέτος θα είναι πραγµατικά ελάχιστες, οι λιγότερες από κάθε άλλη χρονιά.

Επίσης η υπουργός Παιδείας ενηµέρωσε τη Βουλή ότι σύντοµα θα φέρει προς ψήφιση «µετά από εννέα µήνες διαβούλευσης, ένα πραγµατικά ριζοσπαστικό νοµοσχέδιο, που αφορά και το µοντέλο διοίκησης των πανεπιστηµίων και την οργάνωση των σπουδών και τη νέα λειτουργία όσον αφορά την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και τον σεβασµό της δηµόσιας περιουσίας, τη µεγάλη ανάγκη τού να αλλάξει η λογική στα πανεπιστήµια και η σχέση τους µε την αγορά εργασίας και τηνεπιστήµη». Και πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προγράµµατα ύψους 500 εκατ. ευρώ που αφορούν τη σύνδεση της έρευνας των πανεπιστηµίων και της παραγωγής.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ. Ακόµα η κ. ∆ιαµαντοπούλου χαρακτήρισε συγκινητική την πρόσφατη συζήτησή της µε το συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστηµιακών οι οποίοι «απεδέχθησαν ότι από τις έξι ώρες εβδοµαδιαίως, χωρίς αλλαγή της µισθοδοσίας τους, το κάνουν ήδη, θα προσφέρουν εννέα ώρες την εβδοµάδα». Τέλος, προανήγγειλε και πανεπιστηµιακό “Καλλικράτη” µε συγχωνεύσεις τµηµάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ µετά τις αντίστοιχες συγχωνεύσεις σχολείων που ήδη έγιναν, κάνοντας λόγο για «νέο χάρτη και στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση».

ΣΤΕ: «Το Μνηµόνιο είναι σύµφωνο µε το Σύνταγµα»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ


ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ, αναγκαίο για τη διάσωση της χώρας και χωρίς περιορισµούς στην άσκηση της εθνικής κυριαρχίας κρίθηκε από την Ολοµέλεια του Συµβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ) το Μνηµόνιο, η εφαρµογή του οποίου κρίθηκε αναγκαία για να αποφευχθεί ενδεχόµενη χρεοκοπία. Πέντε πολύωρες διασκέψεις κεκλεισµένων των θυρών χρειάστηκαν οι 55 ανώτατοι δικαστές για να σφραγίσουν µε την απόφασή τους, λίγες µέρες πριν από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου, τη συνταγµατικότητα και τη νοµιµότητα των διατάξεων του Μνηµονίου.

Οι σύµβουλοι Επικρατείας, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των δύο συναδέλφων τους κ.κ. Μαίρης Σαρπ και Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου, αποφάνθηκαν ότι οι περικοπές σε µισθούς και συντάξεις που έγιναν µε βάση το Μνηµόνιο είναι σύµφωνες µε το Σύνταγµα, την Ευρωπαϊκή Σύµβαση των ∆ικαιωµάτων του Ανθρώπου και τις ∆ιεθνείς Συµβάσεις.

Οι ανώτατοι δικαστές επικαλούνται τη δύσκολη οικονοµική συγκυρία και τη δηµοσιονοµική κρίση επισηµαίνοντας ότι λόγοι δηµοσίου συµφέροντος επιτάσσουν τις περικοπές µισθών και συντάξεων που είναι µέσα στα βιώσιµα επίπεδα.

Τα µέτρα που έχουν ληφθεί – σύµφωνα µε τη συντριπτική πλειοψηφία των δικαστών (σ.σ. περίπου 6 µε 10 δικαστές διατύπωσαν διαφορετική άποψη σε επιµέρους ζητήµατα) θεωρούνται αναγκαία για την εφαρµογή του προγράµµατος δηµοσιονοµικής προσαρµογής και την αντιµετώπισης της οξείας δηµοσιονοµικής κρίσης που έχει καταστήσει αδύνατη την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών µέσω των διεθνών αγορών, αφήνοντας ανοιχτό ακόµα και το ενδεχόµενο χρεοκοπίας της χώρας. Επιπλέον, αποφάσισαν ότι µε τις διατάξεις του Μνηµονίου δεν αναγνωρίζονται εξουσίες σε άλλα όργανα διεθνών οργανισµών, ούτε συρρικνώνεται η άσκηση της εθνικής κυριαρχίας, καθώς η κυβέρνηση διατηρεί την εξουσία της που απορρέει από το Σύνταγµα να χαράζει τη γενική πολιτική της χώρας. Με την απόφασή της η Ολοµέλεια του Ανωτάτου ∆ικαστηρίου ενέκρινε και τον τρόπο που πέρασε από τη Βουλή το Μνηµόνιο κρίνοντας ότι δεν αποτελεί διεθνή σύµβαση και ως εκ τούτου για την ψήφισή του δεν απαιτείται η αυξηµένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

ΟΙ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΝΤΕΣ. Αξίζει, τέλος, να σηµειωθεί ότι κατά της συνταγµατικότητας του Μνηµονίου είχαν ταχθεί µε προσφυγές τους ο ∆ικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (∆ΣΑ), η Α∆Ε∆Υ, η ΕΣΗΕΑ, εκπρόσωποι των συνταξιούχων και άλλοι φορείς.

Ο τέως πρόεδρος του ∆ΣΑ ∆ηµ. Παξινός, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στον δικαστικό αγώνα κατά του Μνηµονίου, δήλωσε ότι «είναι µία απόφαση µε πολιτικά χαρακτηριστικά» συµπληρώνοντας ότι σύµβουλος της Επικρατείας τού είχε πει ότι «γι’ αλλού ξεκινήσαµε και αλλού καταλήξαµε».

Νόµιµη ήταν σύµφωνα µε το δικαστήριο και η διαδικασία ψήφισής του µε απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών