«ΑΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ είναι κατηγορούµενοι». Με αυτές τις λέξεις η εισαγγελέας σφράγισε την αθωωτική πρότασή της για τους πρώην εκπροσώπους της πρυτανικής αρχής του Πολυτεχνείου, οι οποίοι κάθησαν στο εδώλιο του κατηγορουµένου για παράβαση καθήκοντος που αφορούσε τη λειτουργία της ιστοσελίδας Indymedia από τον διαδικτυακό χώρο του εκπαιδευτικού Ιδρύµατος.

«Οµόφωνα αθώοι» ήταν και η ετυµηγορία των δικαστών για τον πρύτανη Κωνσταντίνο Μουντζούρη και τους αντιπρυτάνεις Ιωάννη Πολύζο και Γεράσιµο Σπαθή της περιόδου 2006-2010.

«Η ελληνική Δικαιοσύνη δικαίωσε τους σπιλωθέντες ακαδηµαϊκούς, οι οποίοι αταλάντευτα διατυµπανίζουν την ακράδαντη πίστη τους στη δυνατότητα ελεύθερης διατύπωσης και διακίνησης στους πανεπιστηµιακούς χώρους ακόµη και των πιο ακραίων ή και απορριπτέων ιδεών και θέσεων. Στην αίθουσα του δικαστηρίου θα πλανάται για καιρό η απορία που σχηµατίστηκε στους παράγοντες της δίκης και στο ακροατήριο για τον σκοπό της αναίτιας διώξεως», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο πρώην πρύτανης Κων. Μουντζούρης µετά την έκδοση της αθωωτικής απόφασης οροθετώντας µε τον δικό του τρόπο το πολιτικό υπόστρωµα της υπόθεσης.

Η ποινική διαδικασία είχε ενεργοποιηθεί µε αφορµή καταγγελία από τον ΛΑΟΣ, σύµφωνα µε την οποία το δίκτυο του Πολυτεχνείου χρησιµοποιείται από την εν λόγω ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου κατά παρέκκλιση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών σκοπών της πανεπιστηµιακής κοινότητας.

«Δεν προέκυψε ότι οι κατηγορούµενοι έχουν καθήκον να ελέγχουν το νόµιµο ή το παράνοµο της ιστοσελίδας και να ψάχνουν τον φορέα της στο Διαδίκτυο», είπε η εισαγγελέας στη σύντοµη αγόρευσή της.

«ΑΣΥΛΟ ΙΔΕΩΝ». «Η πρυτανική αρχή δεν είχε δυνατότητα, πολύ περισσότερο αρµοδιότητα να ελέγχει το περιεχόµενο της ιστοσελίδας», κατέθεσε ο πρόεδρος της Δηµοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, ο οποίος εκφράζοντας την πλήρη και απόλυτη απαξία του για το περιεχόµενό της υπερασπίστηκε την ακαδηµαϊκή ελευθερία µέχρι τα ακραία όριά της.

Για άδικη και προσβλητική κατηγορία έκαναν λόγο στις απολογίες τους και οι δύο πρώην αντιπρυτάνεις. «Θέσαµε το θέµα στην πανεπιστηµιακή κοινότητα ώστε η διακίνηση των ιδεών να γίνεται µε κανόνες», είπε ο κ. Πολύζος. «Δεν πιστεύω στον προληπτικό έλεγχο. Καθήκον µας είναι να διασφαλίζουµε την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών που συνδέονται µε το ίδιο το άσυλο», τόνισε ο κ. Σπαθής.