Σε αιφνιδιαστικό ψαλίδισμα των αρμοδιοτήτων της Λούκας Κατσέλη προχωρεί η κυβέρνηση αφαιρώντας τον τομέα της Ναυτιλίας από την ευθύνη της υπουργού και εκχωρώντας τον στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.


Η πρόθεση της κυβέρνησης να αφαιρέσει τη Ναυτιλία από το υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας σκόνταψε αρχικώς στις αντιρρήσεις της υπουργού, ύστερα όμως από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις κατάφερε να εξασφαλίσει τη συναίνεσή της. Μάλιστα έχει συνταχθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει την αποκοπή του τομέα της Ναυτιλίας από τις αρμοδιότητες της κ. Κατσέλη και επομένως θεωρείται θέμα χρόνου η δημοσίευσή του σε ΦΕΚ.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή επιβεβαιώνοντας χθες την περικοπή του τομέα ευθύνης της Λούκας Κατσέλη επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι και να υποβαθμίσει τη διάσταση του ζητήματος, λέγοντας ότι είναι λογικό «από τη στιγμή που το Λιμενικό υπάγεται ως Σώμα Ασφαλείας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να συμπαρασύρει τον τομέα της ποντοπόρου ναυτιλίας που αφορά κυρίως τους εφοπλιστές». Η ίδια υψηλόβαθμη πηγή εξηγούσε πως κάποια εφοπλιστικά γραφεία διαβίβασαν αρμοδίως ότι δεν αισθάνονται ασφάλεια στον τομέα των μεταφορών και επομένως για πρακτικούς λόγους μεταφέρεται η ευθύνη της Ναυτιλίας στον κ. Χρυσοχοΐδη. Αλλοι κυβερνητικοί παράγοντες στην προσπάθειά τους να περιγράψουν ως διαδικαστικό το ζήτημα, σχολίαζαν χθες ότι δεν πρόκειται για ουσιαστική αλλαγή αφού η κ. Κατσέλη θα εκπροσωπεί τη χώρα μας στα Συμβούλια των ευρωπαίων υπουργών. Αισθάνονται ασφάλεια

Εκ των πραγμάτων η Λούκα Κατσέλη διατηρεί μόνο την ευθύνη για τα λιμάνια και την ακτοπλοΐα, ενώ οι άγονες γραμμές παραμένουν στην αρμοδιότητα του υφυπουργού Μεταφορών Νίκου Σηφουνάκη. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ουσιαστικά την αλλαγή ζήτησαν έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι διαμήνυσαν στην κυβέρνηση πως αδυνατούν να συνεννοηθούν με την υπουργό και δεν αισθάνονται ασφάλεια στον τομέα των μεταφορών. Μάλιστα έπειτα από διαβουλεύσεις λέγεται ότι συμφώνησαν να είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης το πρόσωπο που θα αναλάβει την επικοινωνία μαζί τους. Υπενθυμίζεται ότι με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης οι εφοπλιστές με επιστολές τους είχαν διαμαρτυρηθεί εντόνως για την κατάργηση του υπουργείου Ναυτιλίας, επισημαίνοντας ότι αυτή η εξέλιξη πλήττει την επιχειρηματικότητα.

Η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από την εξέλιξη και μάλιστα σε μία από τις πολλές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν για να δρομολογηθεί η «μετάβαση» του τομέα της Ναυτιλίας από το υπουργείο της στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εμφανίστηκε απολύτως αρνητική. Η απόφαση πάντως πιθανότατα ελήφθη σε άλλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρωθυπουργού, του υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χ. Παμπούκη αλλά και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη.

Το «μαρκάρισμα» Καρατζαφέρη βραχυκυκλώνει τη Ν.Δ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος nasopoulos@dolnet.gr


ΝΕΥΡΙΚΟ ΚΛΟΝΙΣΜΟ προκαλεί στη Ρηγίλλης η ανοικτή πρόκληση του Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος αφήνει να εννοηθεί ότι υπήρξαν παρασκηνιακές επαφές, σε ηγετικό επίπεδο, ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ για συνεργασία στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. εμφανίζονται οργισμένα από την τακτική του ΛΑΟΣ και κάνουν λόγο για «μεθοδεύσεις» του Γ. Καρατζαφέρη που εγείρουν ζητήματα «πολιτικής ηθικής», όπως ανέφεραν με έμφαση.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε οποιαδήποτε επαφή ανάμεσα στις δύο ηγεσίες για τις δημοτικές και επέμεινε ότι δεν έχει κανένα νόημα μια συζήτηση με τον ΛΑΟΣ, από τη στιγμή που η Ν.Δ. έχει αποφασίσει να μη δώσει χρίσματα, πλην των μεγάλων δήμων, και να αφήσει τις τοπικές κοινωνίες να κινηθούν ελεύθερα.

Κομματικοί παράγοντες αναγνωρίζουν ότι το «στενό μαρκάρισμα» του Γ. Καρατζαφέρη έχει βραχυκυκλώσει τη Ν.Δ. και επικαλούνται γι΄ αυτό και την αρχική διατύπωση του Π. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος διέψευσε μεν τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, αλλά με τρόπο που δημιουργούσε άλλα ερωτήματα. Οταν ρωτήθηκε εάν έχουν βάση τα υπονοούμενα Καρατζαφέρη περί συνάντησης με τους Α. Σαμαρά και Δ. Αβραμόπουλο, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. απάντησε: «Το διαψεύδω κατηγορηματικά. Τέτοια συνάντηση, όπως την εννοεί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, δεν υπήρξε. Μιλάει για συγκεκριμένη συνάντηση. Και τέτοια συνάντηση δεν υπήρξε».

Ο ίδιος, ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επιχειρεί, ενδεχομένως, να αναδείξει σε πολιτικό θέμα μια συνάντηση «στο πόδι», στους διαδρόμους της Βουλής. «Αν έχουν συναντηθεί στον διάδρομο της Βουλής, εγώ δεν μπορώ να σας το εγγυηθώ. Διότι, ειλικρινά, δεν παρακολουθώ τα πολιτικά πρόσωπα κατά πόδας…», είπε.

Η πίεση του Γ. Καρατζαφέρη, η οποία συνεχίστηκε και χθες, οι περισσότεροι στη Ν.Δ. θεωρούν ότι θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, με στόχο το ζήτημα της συνεργασίας να εξελιχθεί και σε εσωτερικό πρόβλημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατά τις ίδιες πηγές, εάν ο Αντώνης Σαμαράς ανοίξει τον δρόμο για την κοινή κάθοδο με τον ΛΑΟΣ, αυτό μπορεί να εκληφθεί και ως «πολιτική αδυναμία» της Ν.Δ., ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει κίνδυνος η Ν.Δ. να υποστεί απώλειες σε δήμους και περιφέρειες που θα μπορούσε να κερδίσει «χέρι χέρι» με τον Γ. Καρατζαφέρη.

Από την πλευρά του, ο Γ. Καρατζαφέρης κατέστησε σαφές ότι επενδύει πολιτικά στο ζήτημα και συνέχισε ακάθεκτος το παιχνίδι των «προκλήσεων» στη Ρηγίλλης. «Εγώ έκανα πρόταση, εκείνοι καβγά… Η θεωρία περί “άκρων” έχει λήξει», ανέφερε χθες στον ρ/σ Θέμα FΜ και πρόσθεσε: «Η Ν.Δ. φοβάται τώρα μήπως μακροπρόθεσμα χάσει από την εκλογική συνεργασία.

Εάν όμως δεν ζυγίζουμε σωστά τα πράγματα και αφήνουμε τις οποιεσδήποτε πικρίες να μπαίνουν στη μέση, στο κόμμα θα παραμείνει ο κ. Σαμαράς μόνο…».

Μάχη για δύο στην ΟΝΝΕΔ

Ανάμεσα στους Κων. Χατζή και Ανδ. Παπαμιμίκο θα κριθεί η μάχη της Κυριακής για την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ, καθώς ο τρίτος υποψήφιος, Βασ. Αξιώτης, απέσυρε χθες την υποψηφιότητά του, επικαλούμενος την «έκρυθμη κατάσταση» που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της γαλάζιας Νεολαίας και την «πολωτική» εκλογική διαδικασία.

Ο ίδιος αναφέρει ότι δεν στηρίζει κανέναν από τους έως χθες συνυποψηφίους του, αλλά η αποχώρησή του προκάλεσε ανακούφιση στη Ρηγίλλης, κυρίως γιατί αποφεύγεται ένας δεύτερος εκλογικός γύρος.