Φράνσις Φουκουγιάμα: Η Γερμανία δεν είχε τη θέληση να ορθώσει το ανάστημά της και να αναλάβει την ευθύνη. Το πρόβλημα της Ελλάδας θα ήταν καλύτερα να διευθετηθεί εντός της Ε.Ε. Αλλά δεν υπάρχει συναίνεση...

«Όλη η Ευρώπη είναι στο ίδιο πλοίο»

Ο διάσημος καθηγητής μιλάει στα «ΝΕΑ» για το... τέλος της Οικονομίας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/02/2010 07:00 |
 «Όλη η Ευρώπη είναι στο ίδιο πλοίο»

«Είναι μεγάλη ντροπή» που η ευκαιρία της οικονομικής κρίσης πήγε χαμένη. Ούτε ο Ομπάμα έκανε την υπέρβαση στις ΗΠΑ ούτε η Ε.Ε. βρήκε κοινή φωνή για να προστατεύσει τους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης, όπως την Ελλάδα. «Ήταν λάθος που η Γερμανία δεν ανέλαβε τις ευθύνες της. Το ΔΝΤ δεν είναι ευρωπαϊκό εργαλείο!», λέει στα «ΝΕΑ» ο «ευαγγελιστής» των νεοφιλελεύθερων, που έβαλε πολύ νερό στο κρασί του: ψήφισε Ομπάμα και, σχεδόν μετανοημένος, πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξει κάτι στο καπιταλιστικό μοντέλο...

To 1992 o Φράνσις Φουκουγιάμα κήρυξε το τέλος της Ιστορίας. Ο κόσμος, υποστήριζε στο βιβλίο του «Το τέλος της Ιστορίας και ο τελευταίος άνθρωπος», συνέκλινε στο δυτικό μοντέλο του φιλελεύθερου καπιταλισμού και δεν χρειαζόταν πλέον να ανησυχούμε για τις συγκρούσεις των μεγάλων πολιτισμών. Με αφετηρία την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, το επιχείρημά του έγινε η Βίβλος του νεοφιλελευθερισμού. Έκτοτε, οι πόλεμοι στα Βαλκάνια, η 11η Σεπτέμβρη, η εισβολή στο Ιράκ έκαναν το ιδεολογικό οικοδόμημα του Φουκουγιάμα να τρίζει και ο ίδιος χρειάστηκε πολλές φορές να διευκρινίσει ότι το τέλος της Ιστορίας δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία. Ακόμη επιμένει ότι η Ιστορία έχει τελειώσει.

Όπως λέει, «η οικονομική κρίση μπορεί να ανέδειξε τις ατέλειες και τις αδυναμίες του μοντέλου του καπιταλισμού που ακολουθείται, αλλά η πολιτική αδυναμία να υπάρξει κάτι νέο απέδειξε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτό το μοντέλο».

«Η κρίση έδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα στις αρρύθμιστες αγορές κεφαλαίου και στο αγγλοσαξονικό μοντέλο που προωθούν οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Στη δεκαετία του ΄80 οδήγησε σε μεγάλη ανάπτυξη, αλλά η σημερινή κρίση δείχνει ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι πολύ επικίνδυνος. Και αυτό, διότι οι τράπεζες μπορούν να επιβάλουν ρίσκα στην υπόλοιπη οικονομία, κάτι που δεν συμβαίνει με τον τομέα των υπηρεσιών, για παράδειγμα. Αποτύχαμε να ρυθμίσουμε το σύστημα και υπάρχει πρόβλημα με αυτό το καπιταλιστικό μοντέλο. Εναλλακτική δεν έχουμε, αλλά πρέπει να βρούμε ένα νέο μείγμα, τη σωστή αναλογία ανάμεσα στην αγορά και το κράτος, πάντα βέβαια μέσα στο πλαίσιο της οικονομίας της αγοράς κι ενός δημοκρατικού συστήματος», σημειώνει.

Τι σκέφτεται, άραγε, ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών Πολ Νίτσε του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς για την περίπτωση της Ελλάδας; «Ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα της οικονομικής αλληλεξάρτησης είναι σαφές ότι δεν λειτουργεί. Υπάρχουν αδυναμίες, όπως το ότι όταν γίνεσαι μέλος της Ένωσης, όλα είναι θέμα δημοσιονομικής ανταγωνιστικότητας. Αυτή είναι η παγίδα στην οποία έπεσε η Ελλάδα και άλλες χώρες», απαντά. Όσο για τα παιχνίδια των κερδοσκόπων εις βάρος της χώρας μας, παραδέχεται ότι υπήρξαν, ωστόσο προσθέτει: «Οι κερδοσκόποι δεν έρχονται από μόνοι τους, αν δεν έχεις ήδη πρόβλημα».

Ο Φουκουγιάμα διάβασε ότι στην «Αγία Τριάδα» των επιτηρητών της ελληνικής οικονομίας, εδώ και μερικές ημέρες συγκαταλέγεται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν θεωρεί πάντως ότι πρόκειται για... δάκτυλο της Ουάσιγκτον. «Δεν είναι η είσοδος της Αμερικής από την πίσω πόρτα ούτε θα μπορούσε να είναι, αφού ο διευθυντής του ΔΝΤ είναι ένας Γάλλος σοσιαλιστής! Ο Ντομινίκ Στρος Καν έχει αποστασιοποιηθεί από τις πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας που εφάρμοζε το ΔΝΤ στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν είναι ευρωπαϊκό εργαλείο. Απλώς η Γερμανία δεν είχε τη θέληση να ορθώσει το ανάστημά της και να αναλάβει την ευθύνη. Θα ήταν καλύτερο όλο αυτό- και η περίπτωση της Ελλάδας- να διευθετηθεί εντός της Ευρώπης. Εδώ έχει δίκιο ο Κρούγκμαν. Δεν υπάρχει συναίνεση στην Ευρώπη ότι όλοι είστε στο ίδιο πλοίο». Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα της ευρωζώνης. «Η περίπτωση της Ελλάδας με τα ψεύτικα στατιστικά στοιχεία που έκρυβαν το έλλειμμα έδειξε ότι χρειάζεται περισσότερη παρακολούθηση από την πλευρά της Ε.Ε. Δεν νομίζω, όμως, ότι η Ένωση πήρε το μάθημά της. Πιστεύω πως η συζήτηση θα έπρεπε να είναι ποιος μπαίνει στο ευρωπαϊκό κλαμπ και τι γίνεται όταν παραβιάζει τους κανόνες, δηλαδή αν τον διώχνουν από το κλαμπ ή όχι».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ
«Εναλλακτική δεν έχουμε, αλλά
πρέπει να βρούμε ένα νέο μείγμα,
τη σωστή αναλογία ανάμεσα στην
αγορά και το κράτος, πάντα βέβαια
μέσα στο πλαίσιο της οικονομίας
της αγοράς κι ενός δημοκρατικού
συστήματος»
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
«Όλα είναι θέμα δημοσιονομικής
ανταγωνιστικότητας. Αυτή
είναι η παγίδα στην οποία έπεσε
η Ελλάδα, και άλλες χώρες,
αλλά (...) οι κερδοσκόποι δεν
έρχονται από μόνοι τους, αν δεν
έχεις ήδη πρόβλημα»

Η κρίση πήγε χαμένη στις ΗΠΑ

«Είμαστε κι εμείς χρεωμένοι. Η ανάκαμψη θα πάρει χρόνο, 2-3 χρόνια ακόμα. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η κρίση πήγε χαμένη. Δεν έγινε κάποια σοβαρή μεταρρύθμιση στους κανόνες του συστήματος, ενώ χρειάζεται να ρυθμιστεί η χρηματοπιστωτική αγορά», λέει. Χρειάζεται σήμερα ένα νέο Νew Deal; «Αυτή ήταν η ελπίδα όταν εξελέγη ο Ομπάμα, η αλλαγή σε μια πιο προοδευτική πολιτική. Αλλά η δική μας κρίση δεν σηματοδότησε μια αλλαγή προς τα αριστερά, όπως έγινε το 1932 με τον Ρούζβελτ. Παρά το πακέτο κινήτρων του, ο Ομπάμα δεν κατόρθωσε να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ατζέντας του, για την υγεία, την ενέργεια, την κλιματική αλλαγή. Δεν ανέγνωσε σωστά την ευρεία εκλογική εντολή που έλαβε. Ήταν περισσότερο ψήφος εναντίον του Μπους, παρά υπέρ μιας πιο προοδευτικής πολιτικής», προσθέτει.


Η λύση είναι το Κέντρο

O Φράνσις Φουκουγιάμα (τρίτης γενιάς Ιαπωνοαμερικανός, γεννημένος στο Σικάγο στις 27 Οκτωβρίου 1952) υπήρξε από τους ιδρυτές του νεοσυντηρητικού κινήματος στις ΗΠΑ, ωστόσο αποκήρυξε τον μιλιταρισμό του Μπους και των συντρόφων του και σήμερα ομολογεί δημοσίως ότι ψήφισε Ομπάμα, αν και δηλώνει ήδη απογοητευμένος. «Δεν μετανιώνω που ψήφισα Ομπάμα. Πιστεύω ότι η αποτυχία του έχει να κάνει με το γεγονός ότι ανακάτεψε πολλούς ετερόκλητους ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις και τώρα καλείται να κάνει τις επιλογές του απέναντι στις ομάδες που τον στήριξαν», λέει. Και συνεχίζει: «Είμαι περισσότερο απαισιόδοξος από ποτέ για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη μέση μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης το σύστημα αποδείχθηκε ανίκανο να λάβει σημαντικές αποφάσεις, όπως απέδειξε και η ενίσχυση της δύναμης των Ρεπουμπλικανών τον Νοέμβριο. Οι εποχές όμως απαιτούν συναίνεση». Δεν είναι νωρίς για να πιστεύει πως ο Ομπάμα έχει αποτύχει; «Ίσως. Αλλά ο Κλίντον κατάφερε να βγει από μια μεγάλη καταστροφή, κινούμενος προς το Κέντρο. Δεν είμαι σίγουρος ότι ο Ομπάμα μπορεί να κάνει το ίδιο, γιατί πρέπει να κάνει προσαρμογές, ανάμεσα στους πιο αριστερούς και τους κεντρώους. Πρέπει όμως, γιατί έχει αρχίσει να χάνει τους ανθρώπους που αρχικά τον στήριξαν». Στο παρελθόν έχουν κατηγορήσει τον Φουκουγιάμα ότι από μαρξιστής έγινε οικονομικός ντετερμινιστής. Άραγε, αυτές τις μέρες έχει ανατρέξει στον Μαρξ; «Ποτέ δεν ήμουν μαρξιστής, αλλά εγελιανός. Ωστόσο, τελευταία με προβληματίζει συνέχεια το ερώτημα ποια είναι η σωστή αναλογία ανάμεσα στην αγορά και το κράτος, γιατί υπάρχει πρόβλημα με την πλήρη απορρύθμιση. Χρειάζεται επειγόντως αλλαγή».

19
Α.Λ.Π.
21/02/2010 20:44
"Ο καπιταλισμός φθίνει και μαζί του οι προφήτες του μέλλοντός μας". Al Gore 20/2/2010 22:32 _______________________________________________________________________________ Οι προφήτες αμολάνε τις "προφητίες" τους και οι "Ηγέτες" τις ...βελτιώνουν κατά το δοκούν.Καινούργιοι προφήτες θα έλθουν και καινούργιοι ηγέτες θα τους "βελτιώσουν". Ένα ειναι σίγουρο: Η ζωή μας δεν θα βελτιωθεί, τουλάχιστον έως τη Δευτέρα Παρουσία, μετά έχει ο θεός...
ΝΑΙ ΚΑΛΑ...
21/02/2010 16:41
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ. ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΑΠΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΡΑ. ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ
Stergios Bakas
21/02/2010 14:20
Ο Φουκιγιάμα ή οι πολιτικοί μας δεν θα μπορέσουν ποτέ να κάνουν την υπέρβαση. Οπως κάποτε ο περίφημος αυστριακός μαθηματικός Gdel απέδειξε ότι τα μαθηματικά δεν μπορεί να είναι ακριβής επιστήμη, αφού η απόδειξη συμπεριλαβάνει φόρμουλες από το ίδιο το σύστημα των μαθηματικών και όχι από κάποιο μετασύστημα, έτσι και το πολιτικό μας σύστημα είναι αδύνατο να μεταλλαχθεί ή να βελτιωθεί με βάση τον υπάρχοντα τρόπο ανάλυσης οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών φαινομένων. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δεχθεί κανείς σαν νομοτελειακή για τις ανθρώπινες κοινωνίες την ύπαρξη του ζεύγους επιλογής καπιταλισμός-σοσιαλισμός, αφού και τα δύο συστήματα αποδεικνύονται αναποτελεσματικά, όταν κυριαρχούν οι υπερβολές ή εμφανίζονται δυσλειτουργικές ανωμαλίες. Δεν έχουμε καμιά ανάγκη να διαλέξουμε ανάμεσα στο ένα ή το άλλο. Αντίθετα, υπάρχει λόγος να μιλήσουμε για ένα μικτό σύστημα, που θα διορθώνεται με έναν ευέλικτο τρόπο, έχοντας σαν κύριο στόχο την μέγιστη άριστη λειτουργία του.
GEORGIA 21.2.2010
21/02/2010 13:21
INE LIPIRON NA PREPI NA TREXOUME OLO APO PISO AUTA POU MAS DIATAZOUN POLI IPOTIMITIKO GIA OLOUS XASAME ELEUTERIA PROSOPIKI MAS KOUMANTAROUN FTEME KE OUTE PREPI ANALISIS NA GINI TORA GIA DIKI TOUS APOLAUSIN ANIXTA OXI OXI MELETIMA ME ARMODIOUS NE ENO O LAOS IPOFERI PREPI NA GINI BASIS METRON NA PERASI TO KAKO KE META ALLA.IMOUN XAROUMENI MENONTAS EKSO OTI EXOUME ALA ELAFRINTIKA SE XARTIA PROSONTA SAN MELOS EUROPI EUKOLIES MA DEN GNORISA OTI KATI TETIO SIMBENI STO KRATOS MAS KRIMA PIA INE I TIXI TIS PATRIDAS STO MELLON EKSO MAS TRONE ALI AFOU IMASTE MIKRI KE MERIKI THELOUN OLO NA EXOUME PROBLIMA ME TOUS GITONOUS MAS NA AGORAZOUME TA AKRIBA OPLA TOUS: AS IPARXI IRINI KE OXI EKSODA TETIA IGIAN OLi embros
Dimitrios Tsatsas
21/02/2010 11:10
@Mr P. Mentesidis 20/2/2010 20:06

San bash gia peraiterw syzhthsh tha symfwnousa mazi sou oti "pan metron ariston". Alla auto den shmainei oti to kratos prepei na anamigneietai stis agores, apla to kratos ta tou kratous (taksh kai asfaleia, "nightwatchman") kai apolytws tipota allo. Bebaia akomh kai ayta ta agatha tha mporouse na ta prosferei h eleutherh agora, alla ante na sou kanw to xathri kai as symfwnhsoume sto elaxisto kratos.

An diabaseis oikonomikh istoria tha katalabeis oti oles oi taxa kriseis tou kapitalismou einai proion oxi tou kapitalistikou systhmatos alla ths kratikhs anamikshs (kyriws mesw plhthwtistikwn metrwn) kai eksautou twn periorismwn pou bazoun sto en logw systhma.

O kapitalismos dynamika diorthwnei tis kakes ependyseis pou ginontai sth diarkeia ths kratikhs plhtheristikhs fouskas me "krish" kai "deflation".

Me 2 logia: H phgh ths krishs einai to kratos. H isoropia pou zhtas tha htan ofelimh mono an o rolos tou kratous perioristei austhra.
Α.Λ.Π.
21/02/2010 09:53
"(...)Μετά την κατάρρευση των ολοκληρωτικών καθεστώτων και την κονιορτοποίηση του Μαρξισμού-Λενινισμού, οι δυτικοί διανοούμενοι στην πλειονότητά τους περνούν τον καιρό τους εξυμνώντας τα δυτικά καθεστώτα ως καθεστώτα δημοκρατικά, που μπορεί να μην είναι ιδεώδη, αλλά πάντως είναι τα καλύτερα ανθρωπίνως δυνατά καθεστώτα και δηλώνοντας ότι οποιαδήποτε κριτική αυτής της ψευδοδημοκρατίας οδηγεί κατευθείαν στο Γκουλάγκ. Κορνήλιος Καστοριάδης Τρανό αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του ανωτέρω συμπεράσματος αποτελεί, δίχως άλλο, ο Φράνσις Φουκουγιάμα, ο οποίος, εν μέσω τυμπανοκρουσιών, εν έτει 1989, διακήρυττε με στόμφο τη θεωρία του σχετικά με το τέλος της Ιστορίας, με την καθιέρωση σε ευρεία κλίμακα της θριαμβεύουσας φιλελεύθερης δημοκρατίας".(...) Χρειάζονται βαθυστόχαστες θεωρίες για να κατανοήσουμε πως αν σπαταλάμε περισσότερα από αυτά που παράγουμε, θα μας πάρει και θα μας σηκώσει το "τσουνάμι" του χρέους; Το φαγοπότι πολλοί αγάπησαν, τον "ιδρώτα" ουδείς...
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
21/02/2010 09:52
@DK
Διάβασε λίγο Φουκουγιάμα ! Αυτό που πιστεύεις έχει πεθάνει! Σου το λέει ο άνθρωπος, μετανοιωμένος που είναι ένας απ''αυτούς που προώθησαν το μοντέλο που έφερε την παγκόσμια κρίση. Το σύστημα θέλει ανατροπή. Καί η ανατροπή θέλει αγώνες!
Me filikoys xairetismoys
21/02/2010 09:04
Dimitrios Tsatsas 20/2/2010 09:5 / 20.2.2010 ANGELA EKSOTERIKO 20/2/2010 13:30 / Yiannis 20/2/2010 14:44 ________________________________________________________________________________ INFO:Apallaxteite apo ta Greeklish mia gia panta! Twra boreite mesa apo afthn thn selida na metatrepsete ola ta keimena sas apo Greeklish se swsta Ellhnika me mia mono kinhsh. Apla antigrapste to keimeno pou thelete sto parapanw kouti kai epilekste thn metatroph pou epithymeite. Grhgora, apla kai apotelesmatika! Enswmatwste thn texnologia dwrean stis selides sas! Υ.Γ. "Και κάτι ακόμα, "τρίτος δρόμος" δεν υπάρχει: η καπιταλισμός η σοσιαλισμός. Η ελευθερία η σκλαβιά. Το ποιο σύστημα φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα είναι αποδεδειγμένο και αναμφισβήτητο γεγονός." Dimitrios ...όπως αναμφισβήτητο γεγονός είναι, πως τα ελληνικά γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου...
H IDEOLOGIA TOU TIPOTA KAI THS APAXIOSHS !!!!!!
21/02/2010 01:06
O FOUKOUGIAMA EXEI ENAN TROMERO LATHOS SYLLOGISMO !! POIOS MPOREI NA TO KATALABEI ;; SAN BOHTHEIA: EINAI THS IDEOLOGIKH ANTILHPSHS THS "XRYSHS AYGHS" !! (OXI THS ... ELLHNIKHS XRYSHS AYGHS !!) !! H GIAPONEZIKH IDEOLOGIA !! TOU TIPOTA KAI THS APAXIOSHS !!
Twin
20/02/2010 23:25
Η Ευρωπαική Ενωση και η ΕΚΤ ειναι σχεδιασμένα να ωφελούν τις οικονομίες της Γερμανίας και της Γαλλίας κυρίως και όχι της Ελλάδος. Τα επιτόκια Δανεισμού, οι ισοτιμίες Ευρώ/Δολλαρίου είναι όλα ρυθμισμένα να ωφελούν την Γερμανία και όχι την Ελλάδα. Δυστυχώς όσο είμαστε στο Ευρώ θα συνεχίσουμε να χάνουμε σε ανταγωνιστικότητα, θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να παράγουμε οτιδήποτε και θα συνεχίσουμε να γεμίζουμε με "τεχνητά" φτηνά εισαγωμενα προιόντα και γερμανικά αυτοκίνητα. Αντί για συνεχόμενα και υψηλότερη φορολογία που πάει για να εξασφαλίζει η Goldman Sachs εισόδημα από τα συνεχώς διευρονόμενα spreads ας κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα και όχι σε 3-4 χρόνια
Al Gore
20/02/2010 22:32
Ο Fukuyama δανείζεται όρους εξελικτικής βιολογίας για να συμπεράνει ότι η μια επερχόμενη εξομοίωση των ανθρώπων λόγω εκούσιας επιλογής των χαρακτηριστικών τους θα επιφέρει το τέλος της ιστορίας. Κι ο άκρατος καπιταλισμός είναι ο αντικαταστάτης της ιστορίας. Και να που 20 χρόνια μετά οι πολυπαραγοντικές κοινωνίες καταρρίπτουν τα μονοδιάστατα αφοριστικά μοντέλα και χαράσσουν μια νέα καμπύλη στην ιστορία. Ο καπιταλισμός φθίνει και μαζί του οι προφήτες του μέλλοντός μας.
BASILIOS PIGKOULAS, koureas
20/02/2010 21:24
O FUCKYOUYAMA XEHASE OTI ENAS ASHMANTOS OSAMA EFERE STA GONATA TH PATRIDA TOU OBAMA.
Mr P. Mentesidis
20/02/2010 20:06
Prosopika pisteuw oti o Fukuyama exei dikio. Mia isoropia prepei na vre8ei anamesa stis agores kai stis kuvernhshs. An afisoume ton kapitalismo teleiws eleu8ero tote ka8e 5 me 10 xronia 8a exoume kai mia krish, ta krath dn 8a exoun noima upar3hs pia kai eimai sigouros oti o planhths dn einai etoimos gia kati tetoio kai dn 8a einai gia ta epomena 200 xronia toulaxiston. To kalhtero pou mporoume na kanoume einai na vroume to metro. Pan metron ariston pou legan kai oi arxaioi hmon progonoi! kapoia analogia meta3i kratous kai eteriwn pou na mn odigei se adie3oda kai krisis.
RAW
20/02/2010 18:08
"""Ούτε ο Ομπάμα έκανε την υπέρβαση στις ΗΠΑ ούτε η Ε.Ε. βρήκε κοινή φωνή για να προστατεύσει τους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης""" ΜΟΝΟ ΟΙ ΒΛΑΚΕΣ ΕΙΧΑΝ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ!
Α.Σ.
20/02/2010 17:30
Ο Φουκουγιάμα δεν είναι που προφήτευσε πριν μερικά χρόνια το τέλος της ιστορίας; Εν γένει οι διάφοροι πανεπιστημιακοί έρχονται εκ των υστέρων και λένε μεγάλες κουβέντες κρίνοντας τους πάντες και τα πάντα. Δεν κατεβαίνουν όμως στο στίβο της πολιτικής, γιατί εκεί δεν αρκούν τα λόγια, πρέπει να γίνουν πράξεις. Και αυτές είναι πολύ πιο δύσκολες από τα λόγια.
Yiannis
20/02/2010 14:44
Yparxei kai to koinoniko modelo opou to kratos kai banking exoun mia issoropioa, deite scandinavikes xores, den tin pernane asxima tin krisi
20.2.2010 ANGELA EKSOTERIKO
20/02/2010 13:30
TI KRIMA KE NTROPI GIA OLOUS MAS ENTOS ELADOS KE EKTOS KE GIA TIN ELADA NA MAS LENE LOGIA PROSOPIKA POU DEN FTEME OLI TO MONON POU EMENE APO LOGIKON ANTHROPON NA KANI INE SIOPI ME TAPINOSIN .. NE EPREPE NA IMASTE OLI SE ENA KARABI MONON KALES MANES TO KANOUN GIATI TO THELOUN ME OXI EGOISMON BLEPOUN TO PROBLIMA TON PEDION TOUS KE PROSPATHOUN NA BRETHI LISIS KE OXI NA TA PETAKSOUN STON KARKARIA POU PERIMENI NA TA KATABROXTHISI KE AS EFTEKSAN POSA GINONTE KE APO AUTOUS:LISIS GRIGORA PROTA GIA ARXIN O KOSMOS IPOFERI KE KANI APERGIES eTSI TO IKONOMIKON XIROTERA : STA ZOA OTAN ENA INE APROSTATEFTO PANE TA ALA MAZI OLA KE TO KATASPARAZOUN APROSTATEFTO OTAN INE LISIS MAKARI EMBROS... ANALISIS POU THELOUN GIA TIN IKANOPISIN TOUS XRONOS XANETE OXI TORA ENO MAS ZILEBAN GIA TIN ZOIN MAS KE TON ILION MAS:
Dimitrios Pittaras
20/02/2010 11:08
Efoson den yparxei Europh syntonizmenh metaxi ton Kraton Melon ths. Okathenas kanei oti qelei me idietairh polhtikh sto exoteriko,eisbaros allon kraton melon.
Kai idietaira an skefthoume oti,musoulmanoi,tourkoi,kai para pera
briskoun tripes apo alla kratoi na edreusoun,na piasoun rizes sthn Europh kai na ktipoun alla entos ths Europhn ktath melh!
Ta symferonta ths Germanias h Agglias einai alla apo auta ths Hellas h ths Italias.Kanena syntonismeno Eurokratos!
Oi Germanoi endiaferontai dia to xrhma kai poulane tis ekklhsies
h afhnoun na kthsthoun Tzamia kai minaredes.
H Hellas endiaferetai dia thn Koinonia thn Xristianikh kai as xanei
xrhmata sthn koinonia!
H germania poulietai sthn Amerikh dia to xrhma h kapou allou,h Hellas omos den to kanei ,an den prosarmosthei to klima!
Dimitrios Tsatsas
20/02/2010 09:50
Fukuyama is wrong. Den mas xreazetai to "swsto meigma" agoaras kai kratous gia na kanoume ton kapitalismo na leitourghsei. Prepei to kratos na stamathsei thn anamiksh tou stis agores. Tote monon tha leitourghsei o kapitalismos. To shmerino xali einai apotelesma kratikwn anamiksewn se olous tous tomeis ths oikonomias.

Kai kati akoma, "tritos dromos" den yparxei: h kapitalismos h sosialismos. H eleutheria h sklabia. To poio systhma fernei ta kalytera apotelesmata einai apodedeigmeno kai anamfisbhthto gegonos.