«Μένω ακριβώς δίπλα στο Άλσος της Νέας Σμύρνης. Κάθε πρωί με το που ανοίγω την μπαλκονόπορτα βλέπω τα δέντρα και το άλσος. Τι καλύτερο από το να ξεκινάει η μέρα σου βλέποντας πράσινο…».


Η νεαρή ιδιωτική υπάλληλος κ. Μαρία Ζαμαρία- Γεωργούλη περιγράφει στα «ΝΕΑ» την εμπειρία της από την εγκατάσταση της οικογένειάς της στο άλσος, με τη θέα στο πράσινο και την ευεργετική επίδραση στην καθημερινή της διάθεση. Το διαμέρισμα δίπλα στο πράσινο ήταν επιλογή της ίδιας και του συζύγου της: «Από τη στιγμή που διαπιστώσαμε ότι μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε στο ενοίκιο επιλέξαμε αυτό το σπίτι. Δίπλα στο άλσος». Εκτός από τη θέα, το πράσινο δίπλα στο σπίτι προσφέρει κι άλλα ευεργετήματα, αναφέρει η κ. Ζαμαρία, που είναι και μητέρα ενός βρέφους περίπου δύο μηνών. «Ούτως ή άλλως, πριν γεννηθεί το μωρό πηγαίναμε για περίπατο στο άλσος. Τώρα που το μωρό θα μεγαλώσει λίγο θα το πηγαίνουμε εκεί βόλτα». Και βέβαια, συμπληρώνει, ένα πάρκο με πράσινο το καλοκαίρι χαρίζει περισσότερη δροσιά σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Αθήνας που πνίγονται από το τσιμέντο.

ΔΡΟΣΕΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ένα πάρκο με πράσινο το καλοκαίρι χαρίζει περισσότερη δροσιά σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Αθήνας που ασφυκτιούν από το τσιμέντο

Η επαφή με το πράσινο κάνει καλό στην υγεία


Η ΖΩΗ κοντά στο πράσινο, δίπλα σε πάρκο ή σε μικρή απόσταση από άλσος, χαρίζει υγεία. Και όχι μόνο επειδή τα δέντρα προσφέρουν οξυγόνο. Οι πολίτες που ζουν κοντά στη φύση το γνωρίζουν καλά. Τώρα όμως δύο επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως οι χώροι πρασίνου παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των κατοίκων. Η πιο πρόσφατη που πραγματοποιήθηκε από ομάδα Ολλανδών επιστημόνων (Ιnstitute for Ηealth and Care Research, VU university of Αmsterdam) έδειξε πως όσο περισσότερους χώρους πρασίνου έχει ο πολίτης σε ακτίνα 1 χιλιομέτρου από την κατοικία του τόσο μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να παρουσιάσει ασθένειες. Οι Ολλανδοί ερευνητές μελέτησαν το ιστορικό περίπου 345.000 ασθενών το οποίο τους παραχώρησαν 195 οικογενειακοί γιατροί απ΄ όλη την Ολλανδία και κατέγραψαν πόσο συχνά παρουσιάζονταν στους πολίτες 24 διαφορετικές ασθένειες. Από την ενδελεχή έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό «Journal Εpidemiology and Community Ηealth» (του «Βritish Μedical Journal») προέκυψε πως όσοι έμεναν κοντά σε πράσινες γειτονιές είχαν λιγότερα ιατρικά προβλήματα, όπως άσθμα, εντερικές διαταραχές, διαβήτη, πόνους στην πλάτη. Ειδικά τα περιστατικά κατάθλιψης ήταν πολύ λίγα σε όσους κατοικούσαν δίπλα στο πράσινο: μόλις 32 στους 1.000 σε περιοχές με 10% κάλυψη πρασίνου, ενώ ήταν ακόμη λιγότερα- 24 στους 1.000- σε μέρη με 90% κάλυψη.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής- Ψυχιατρικής και Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ιωάννης Τούντας τόνισε ότι μολονότι παρόμοια έρευνα δεν έχει γίνει στην Ελλάδα, παρόμοια δεδομένα για τις ευεργετικές επιδράσεις του πρασίνου στην υγεία είναι γνωστά και από άλλες μελέτες ξένων επιστημόνων. «Η επαφή με το πράσινο παίζει γενικά ρόλο στην υγεία. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι χειρουργικοί ασθενείς σε δωμάτια με φυσικό φωτισμό και θέα στο πράσινο έχουν μικρότερο χρόνο ανάρρωσης και απαιτούν λιγότερη ανακουφιστική θεραπεία».

«Φτιάξτε ανάσες στην Αθήνα»


Ο ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ καθηγητής και υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων κ. Ηλίας Γιαννίρης λέει ότι οι πολίτες που μένουν κοντά σε πάρκα και άλση «σίγουρα γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις ευεργετικές επιδράσεις του πρασίνου. Τώρα αυτό αποδεικνύεται και με έρευνα. Μία τέτοια έρευνα καλό θα ήταν να γίνει και στην Ελλάδα. Σίγουρα όμως είναι πολύ πιο ανθρώπινο και υγιεινό να έχει ο πολίτης άνετη πρόσβαση σε έναν πράσινοελεύθερο χώρο. Κι αυτό διότι θα πάει εκεί εύκολα και μάλιστα με τα πόδια, για έναν περίπατο, για μία βόλτα. Αντίθετα εάν αναζητήσει έναν πολύ μεγαλύτερο χώρο μακριά του, θα χρειαστεί να περάσει από λεωφόρους και να πάρει το αυτοκίνητο». Όπως προσθέτει ο καθηγητής, η νέα μελέτη δείχνει πόσο απαραίτητο είναι να δημιουργηθούν, ειδικά στην Αθήνα, δίκτυα πρασίνου και μάλιστα με «λειτουργικό πράσινο, με ψηλά δέντρα».

Περιζήτητα τα σπίτια


ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ επιδράσεις που έχουν οι χώροι πρασίνου στην ψυχολογία και στην υγεία γενικότερα εξηγούν το φαινόμενο γιατί οι πολίτες αναζητούν διακαώς σπίτια με θέα σε πάρκα και άλση ή που απλώς βρίσκονται κοντά. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα δεν επηρεάστηκαν από την κρίση και μολονότι πωλούνται και ενοικιάζονται σε υψηλές τιμές εξακολουθούν και παρουσιάζουν ζήτηση. Πρόκειται για κατοικίες που βρίσκονται κοντά στους πράσινους λόφους της Αθήνας, όπως στον Λυκαβηττό, στου Στρέφη και κοντά σε άλση όπως στη Ν. Φιλαδέλφεια, τη Ν. Σμύρνη, το Ίλιον.

Περιορίζουν τις ανισότητες


ΟΙ ΧΩΡΟΙ πρασίνου περιορίζουν τις ανισότητες πλουσίων- φτωχών στον τομέα της υγείας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και το Πανεπιστήμιο του St Αndrews στην έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Lancet». Εξέτασαν τα στατιστικά θανάτων πολιτών που ζούσαν κοντά σε περιοχές πρασίνου και μακριά απ΄ αυτές. Μελετώντας περιστατικά θανάτων που οφείλονταν στο κυκλοφορικό σύστημα, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν διαφορές πλουσίων- φτωχών με το δεδομένο ότι και τα δύο κοινωνικά στρώματα πολιτών ζούσαν κοντά στο πράσινο.

Ενθαρρύνει την άσκηση


ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ τονίζουν ότι οι χώροι πρασίνου ουσιαστικά ενθαρρύνουν τους πολίτες να ασκηθούν και άρα συμβάλλουν στην καλή υγεία. «Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουν γίνει σχετικές μετρήσεις, είναι όμως αυτονόητο ότι όσοι ζουν κοντά σε τέτοιους χώρους ενθαρρύνονται για περισσότερη σωματική δραστηριότητα» λέει ο αναπληρωτής καθηγητής ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικός στην άσκηση για όλους, κ. Νικήτας Νικηταράς.

Σημειώνεται ότι η Αθήνα έχει τη χαμηλότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη: μόλις 2,5 τ.μ. όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ανεκτή τα 10 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο. Στον Πειραιά και τα δυτικά προάστια μάλιστα εκτιμάται ότι η αναλογία είναι ακόμα μικρότερη: 1-1,5 τ.μ. Την ίδια στιγμή μεγάλες εκτάσεις ελεύθερων χώρων της Αττικής παραμένουν ανεκμετάλλευτες ή και εγκαταλελειμμένες, όπως ο Ελαιώνας, το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό, το μελλοντικό μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδή.