1. Γνωρίζετε ότι την ασθένεια των τρελών αγελάδων, τη γρίπη των

κοτόπουλων, των χοίρων, την καταστροφή του περιβάλλοντος, των υδάτων, του

εδάφους, την τρύπα του όζοντος κ.λπ. δεν τα προκάλεσε η βιολογική γεωργία και

ότι είναι αποτέλεσμα της υπερκατανάλωσης, της κακής χρήσης της γενετικής

μηχανικής και της χημείας των τροφίμων;

2. Γνωρίζετε ότι ο βιολογικός τρόπος παραγωγής συνεπάγεται σημαντικούς

περιορισμούς στη χρησιμοποίηση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, που έχουν

αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον ή έχουν ως αποτέλεσμα την ύπαρξη

κατάλοιπων στα γεωργικά προϊόντα;

3. Γνωρίζετε ότι η βιολογική γεωργία εφαρμόζει τεχνικές καλλιέργειας

που αντιτίθενται σε ανήθικες εφαρμογές και είναι απόλυτα υπέρ της προστασίας

του περιβάλλοντος, των ισορροπιών του και της βιοποικιλότητας;

4. Γνωρίζετε ότι τα βιολογικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά δεν

είναι ανώνυμα, από τα ελάχιστα προϊόντα που πωλούνται και ξέρουμε πού, πώς,

από ποιον, πότε, τι περιέχουν;

5. Γνωρίζετε ότι όλοι οι επιχειρηματίες που παράγουν, συσκευάζουν,

εισάγουν, διαθέτουν στο εμπόριο προϊόντα που φέρουν ενδείξεις σχετικά με τον

τρόπο παραγωγής υπόκεινται σε καθεστώς τακτικού ελέγχου που ανταποκρίνεται

στις ελάχιστες κοινοτικές απαιτήσεις οι οποίες εφαρμόζονται από ορισθείσες

αρχές ελέγχου και εγκεκριμένους οργανισμούς; Είναι αυτό μια τίμια συναλλαγή;

6. Γνωρίζετε ότι τα ζώα τρέφονται με τεχνικές και προϊόντα φυτικά που

σέβονται τις αρχές της βιολογικής γεωργίας; Ότι αποφεύγονται τεχνικές πίεσης

για την ανάπτυξή τους, ενώ οι τυχόν ασθένειές τους αντιμετωπίζονται

χρησιμοποιώντας κυρίως ομοιοπαθητικά και φυτοθεραπευτικά σκευάσματα;

7. Γνωρίζετε ότι η χρήση της συμβατικής γεωργίας με τη αλόγιστη

υπερεκμετάλλευση κατέστρεψε τοπικές ποικιλίες, εδάφη, περιβάλλον που η

βιολογική γεωργία προσπαθεί να επαναφέρει;

8. Γνωρίζετε ότι προϊόντα όπως φρούτα και λαχανικά, εμφανισιακά τέλεια,

ωραία στην όψη, είναι γεμάτα νερό και πιθανόν υπόλοιπα από χημικά που

χρησιμοποιήθηκαν στην παραγωγή; Πώς δικαιολογείται η υψηλότερη θρεπτική τους

αξία;

9. Γνωρίζετε ότι συχνά το κρέας, του οποίου η προέλευση πολλές φορές

μάς είναι άγνωστη, και το γάλα μπορούν να περιέχουν αντιβιοτικά όχι βεβαίως

χρήσιμα για τον οργανισμό και την υγεία μας;

10. Γνωρίζετε ότι οι κύριες πρακτικές της παραγωγής τροφίμων φυτικής ή

ζωικής προέλευσης δεν αφήνουν τοξικά κατάλοιπα και η θρεπτική τους αξία

παραμένει εξ ολοκλήρου και αναλλοίωτη στα βασικά συστατικά τους;

11. Γνωρίζετε ότι τα συμφέροντα στη συμβατική γεωργία είναι σε σχέση με

τη βιολογική ασύγκριτα υψηλότερα και αυτά πολλές φορές ετεροκαθορίζουν

ανθρώπινες αντιλήψεις και συμπεριφορές;

12. Γνωρίζετε ότι μέθοδοι και τεχνικές παραγωγής προσδιορίζουν την

ποιότητα της γης, η γη προσδιορίζει την ποιότητα της τροφής, η τροφή εξαρτά τη

ζωή μας, των κυττάρων του οργανισμού μας, δηλαδή, η ποιότητα της καλλιέργειας

αποφασίζει για την υγεία μας;

13. Τέλος, όσοι θέλουν τα μεταλλαγμένα να μπούνε στο τραπέζι μας λένε,

π.χ., ότι το μεταλλαγμένο ρύζι έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε σίδηρο,

βιταμίνες κ.λπ. Μήπως αυτοί οι «επιστήμονες» μιλάνε για γενετικά τροποποιημένα

τρόφιμα;

H βιολογική γεωργία μπορεί να είναι μια ελπιδοφόρα διαδικασία; Ο καθένας μας

ας δώσει την απάντησή του.

H Νανά Γκαραβέλου είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου

Καταστηματαρχών Υγιεινής Διατροφής και Βιολογικών Προϊόντων.