Από εκπτώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες έως και επιστροφή χρημάτων με τη χρήση πιστωτικών καρτών επιστρατεύουν τα σουπερμάρκετ ενόψει των γιορτών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, φέτος το ένα στα δύο προϊόντα που θα αγοραστεί για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα συνδέεται με κάποιου είδους προσφορά και από την πολιτική αυτή των λιανεμπόρων τροφίμων τα νοικοκυριά θα μπορέσουν να εξοικονομήσουν ακόμα και 12% των χρημάτων τους. Την ίδια ώρα και ενώ η αγορά βρίσκεται στον προθάλαμο των Χριστουγέννων, νέα ένταση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις τρεις τελευταίες Κυριακές του χρόνου έχει ήδη ξεσπάσει.

Εκπτώσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα, προσφορές επιπλέον προϊόντων, εκπτωτικά κουπόνια, δωροεπιταγές για επόμενες αγορές ακόμα και επιστροφή χρημάτων με τη χρήση πιστωτικών καρτών επιστρατεύουν τα σουπερμάρκετ. Το φετινό γιορτινό τραπέζι θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα ελαφρώς μειωμένο έως και 3% όπως δείχνουν οι τιμοληψίες σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ τις οποίες πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Ερευνάς Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) από τις αρχές του Δεκεμβρίου αλλά και προβλέψεις στελεχών επιχειρήσεων για το πώς θα εξελιχθούν οι τιμές συνολικά στο διάστημα των φετινών γιορτών.

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΟΣΤΟΣ. Η έρευνα αφορά 21 τυπικές κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνονται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι (π.χ. κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα, γαλοπούλα, αρνί, κάστανα, αβγά, πατάτες κ.ά.) και έδειξε ότι φέτος το κόστος του θα κυμανθεί στα 82,33 –στα ίδια δηλαδή επίπεδα με το 2014 (82,24 ευρώ) και ελαφρώς φθηνότερα από πέρσι (84,96 ευρώ). Ωστόσο σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, οι τιμές έχουν επηρεαστεί από τη σημαντική αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ την τελευταία 3ετία. Ενώ οι τιμές προ ΦΠΑ σχεδόν για το σύνολο των προϊόντων έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το 2014, οι αυξήσεις του ΦΠΑ «έφαγαν» τις μειώσεις αυτές κρατώντας υψηλά τις τελικές τιμές. Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές προ ΦΠΑ για ένα τυπικό καλάθι σουπερμάρκετ που περιλαμβάνει είδη για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι υπολογίζεται στα 70,55 ευρώ και το τελικό κόστος με ΦΠΑ φτάνει στα 82,33 ευρώ όταν το 2014 χωρίς ΦΠΑ το κόστος ήταν στα 72,32 ευρώ και με ΦΠΑ έφτανε στα 82,24 ευρώ. Πάντως σε σχέση με το εύρος τιμών που οι καταναλωτές βρίσκουν στα ράφια η μέση διακύμανση τιμών των προϊόντων παραμένει αυξημένη και υπολογίζεται περίπου στο 35% της αξίας τους. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αλλά και τα συμπεράσματα της μελέτης του ΙΕΛΚΑ, αυτή η τάση είναι και αποτέλεσμα των έντονων προσφορών και προωθητικών εκπτωτικών ενεργειών των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ και των προμηθευτικών εταιρειών, οι οποίες πλέον παίρνουν διάφορες μορφές. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο εκτιμάται ότι τα φετινά Χριστούγεννα σχεδόν 1 στα 2 προϊόντα που θα αγοραστούν θα σχετίζεται με κάποια προωθητική ενέργεια.

Η ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ. Οσον αφορά την παραδοσιακή γαλοπούλα, φέτος οι τιμές, από τις πρώτες εκτιμήσεις, τόσο σε μεγάλες αλυσίδες όσο σε μικρά καταστήματα, φαίνονται προσγειωμένες στα περσινά επίπεδα. Ετσι φέτος η νωπή γαλοπούλα αναμένεται ότι θα πωλείται κατά μέσο όρο 5,5 – 7 ευρώ το κιλό και η κατεψυγμένη 3 – 4,5. Χαμηλότερα εκτιμάται ότι θα κυμανθούν οι τιμές σε άλλα είδη κρεάτων του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Στο χοιρινό αναμένεται να κυμανθούν από 4,5 έως και 6 ευρώ το κιλό ενώ στο αρνί 7 έως και 9 ευρώ το κιλό ανάλογα με το βάρος του ζώου.

Κόντρα για τις τελευταίες Κυριακές

Ενώ οι λιανέμποροι τροφίμων ετοιμάζονται να στρώσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με προσφορές, άναψαν και πάλι τα αίματα στο λιανεμπόριο εξαιτίας της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις τρεις τελευταίες Κυριακές του χρόνου. Χθες, με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος έσπευσε να ζητήσει τη συνδρομή της πολιτείας ώστε να προστατευθούν, όπως ανέφερε, οι επιχειρήσεις που θα θελήσουν να λειτουργήσουν τις συγκεκριμένες Κυριακές. «Αιτούμεθα από την ελληνική πολιτεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να πράξουν τα δέοντα ώστε να περιφρουρηθεί η τάξη και να διασφαλισθεί ήρεμο κλίμα στην αγορά τις επόμενες Κυριακές», τονίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος και του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, που προανήγγειλε απεργιακή κινητοποίηση την ερχόμενη Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, την πρώτη από τις τρεις μέχρι το τέλος του χρόνου που τα καταστήματα θα είναι ανοικτά.