Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες, βλέποντας την επίθεση που δέχονται τα εισοδήματά τους από το εκρηκτικό κοκτέιλ φόρων και εισφορών, χάραξαν από νωρίς τις γραμμές άμυνάς τους. Περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι επισκέφθηκαν τους τελευταίους μήνες την εφορία τους και έκλεισαν τα βιβλία τους και το μπλοκάκι τους.

Δεν έφυγαν όμως όλοι από την αγορά. Παρέμειναν, αλλά απέκτησαν άλλη εταιρική μορφή. Οι επαγγελματίες κλείνουν τα μπλοκάκια για να ανοίξουν Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ).
Οι ΙΚΕ, που είναι γνωστές και ως οι εταιρείες του ενός ευρώ, γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς. Είναι η νέα μόδα στην επιχειρηματικότητα. Μέσω της συγκεκριμένης εταιρικής μορφής επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες καταφέρνουν να περιορίζουν το κόστος των επιβαρύνσεων και κυρίως των ασφαλιστικών τους εισφορών. Συνήθως μια ΙΚΕ συστήνεται από 2-3 εταίρους. Δεν πληρώνουν όλοι ασφαλιστικές εισφορές, αλλά μόνο ο διαχειριστής της ΙΚΕ, ο οποίος μπορεί να μη συμμετέχει στο κεφάλαιο της εταιρείας. Και αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της ΙΚΕ.
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. Οι ιδρύσεις ΙΚΕ εμφανίζουν ραγδαία αύξηση τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στο διάστημα Οκτώβριος 2016 – Ιούνιος 2017 ο αριθμός των ΙΚΕ που άνοιξαν κατέγραψε αύξηση κατά 35% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν. Οι πιο δημοφιλείς ΙΚΕ είναι οι «Υπηρεσίες ασφαλιστικού συμβούλου» που βρίσκονται στην πρώτη θέση, ακολουθούν οι «Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών», τα «λογιστικά γραφεία» και οι υπηρεσίες «λιανικού εμπορίου», «ειδών παντοπωλείου», «καφετέριες» και «πρατήρια βενζίνης».
Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) αποτελεί ευέλικτη μορφή επιχείρησης με εμπορικό σκοπό, με μόνο έναν (μονοπρόσωπη ΙΚΕ) ή περισσότερους εταίρους και ακόμα και μηδενικό αρχικό κεφάλαιο. Συστήνεται μέσω της Υπηρεσίας Μιας Στάσης και το καταστατικό της καταρτίζεται με ιδιωτικό συμφωνητικό. Γίνεται δημοσίευση μόνο στο ΓΕΜΗ.

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ. Τα χαρακτηριστικά που κάνουν την ΙΚΕ να ξεχωρίζει από την ΕΠΕ και από τις άλλες εταιρικές μορφές είναι τα εξής:

1. Μπορεί να συσταθεί από ένα ή και περισσότερα φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Αν η σύσταση γίνει από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, τότε μιλάμε για μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Σύμφωνα με το άρθρο 58 Ν. 4072/2012, ο διαχειριστής μπορεί να είναι φυσικό πρόσωπο. Αν πρόκειται για έναν εταίρο που είναι νομικό πρόσωπο, τότε αυτό θα πρέπει να ορίσει ως διαχειριστή ένα φυσικό πρόσωπο.

2. Το καταστατικό μπορεί να είναι ένα απλό ιδιωτικό έγγραφο, χωρίς να υπάρχει υποχρέωση να έχει συμβολαιογραφική μορφή, εκτός εάν το επιθυμούν για κάποιον λόγο οι εταίροι ή στην περίπτωση που η εισφορά κάποιου ή κάποιων εταίρων είναι κεφαλαιακή σε είδος, για τη μεταβίβαση της οποίας απαιτείται συμβολαιογραφική πράξη.

3. Εχει ορισμένη διάρκεια που, αν δεν ορίζεται κάτι διαφορετικό στο καταστατικό, μπορεί να φτάσει μέγιστο έως και τα δώδεκα (12) χρόνια.

4. Δεν υπάρχει υποχρέωση δημοσίευσης των τροποποιήσεων του καταστατικού στο ΦΕΚ. Ολες οι τροποποιήσεις δημοσιεύονται μέσω του ΓΕΜΗ ή της εταιρικής ιστοσελίδας.

5. Σε υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΦΚΑ υπάγονται οι διαχειριστές της ΙΚΕ και ο μοναδικό εταίρος αυτής, όταν πρόκειται για μονοπρόσωπη. Δεν υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ για τους υπόλοιπους εταίρους, οι οποίοι εφόσον το επιθυμούν μπορούν να ασφαλιστούν προαιρετικά.

6. Δυνατότητα συμμετοχής φορολογικού κάτοικου αλλοδαπής ή ξένης εταιρείας.

7. Αμεση και εύκολη μετατροπή σε και από άλλο σχήμα εταιρείας.

8. Γρήγορη και οικονομική αλλαγή εταίρων και διαχειριστών.

9. Το ελάχιστο καταβαλλόμενο κεφάλαιο σύστασης μπορεί να είναι ένα ευρώ, με παράλληλη παροχή δυνατότητας οι εισφορές εκτός από κεφαλαιακές να είναι επιπλέον είτε εξωκεφαλαιακές είτε εγγυητικές. Κεφαλαιακές είναι οι εισφορές που αποτελούνται από μετρητά ή σε είδος. Εξωκεφαλαιακές είναι οι εισφορές που έχουν μορφή όπως, για παράδειγμα, της παροχής υπηρεσιών των εταίρων προς την εταιρεία. Τέτοιες εισφορές θα πρέπει να περιγράφονται αναλυτικά στο καταστατικό και να εκτελούνται για συγκεκριμένο ή αόριστο χρόνο, όπως θα ορίζεται κάθε φορά στο καταστατικό. Επίσης, η αξία αυτών των εισφορών θα καθορίζεται στο καταστατικό. Εγγυητικές εισφορές, οι οποίες αποτελούν την ανάληψη ευθύνης από κάποιον ή κάποιους εταίρους έναντι τρίτων για τα χρέη της εταιρείας, αλλά μέχρι του ποσού που θα ορίζεται από το καταστατικό.

10. Η ευθύνη των εταίρων περιορίζεται μέχρι το ύψος του κεφαλαίου της εταιρείας.