Ξεμπλοκάρονται, έπειτα από ενάμιση χρόνο, οι ψαλιδισμένες επικουρικές και οι οριστικές συντάξεις χηρείας, ενώ σε αναμονή βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι για την καταβολή κύριας σύνταξης.

Συγκεκριμένα, ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι από 1.1.2015 και μετά προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας. Προβλέπεται συντελεστής 0,45 (δηλ. χαμηλότερος από τον σημερινό) για τον υπολογισμό της συγκεκριμένης κατηγορίας εν αναμονή συντάξεων, όπως ισχύει ήδη και για τις συντάξεις τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι προ της 1.1.2015 (δηλ. μέχρι 31.12.2014). Ετσι, ξεμπλοκάρεται η έκδοση συντάξεων (υπολογίζεται μέσα στον Σεπτέμβριο να εκδοθούν οι πρώτες επικουρικές συντάξεις έπειτα από ενάμισι έτος αναμονής) μετά το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τον «ανύπαρκτο» δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου. Από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 75.000 αιτήσεις καταβολής επικουρικής σύνταξης. Τονίζεται ότι οι μνημονιακές μειώσεις στις επικουρικές φτάνουν συνολικά έως και το 80%.

Μεγάλη αναμονή. Το φθινόπωρο θα αρχίσουν να εκδίδονται οι πρώτες οριστικές συντάξεις χηρείας με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι περίπου 15.000 δικαιούχοι των νέων ψαλιδισμένων συντάξεων χηρείας περιμένουν στην ουρά εδώ και ενάμιση χρόνο, ενώ μόλις τον Νοέμβριο του 2016 έλαβαν προσωρινές συντάξεις ύψους 345 ευρώ μηνιαίως. Μόνο στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στην Αθήνα έχουν συσσωρευτεί 3.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης που αφορούν θανάτους οι οποίοι έλαβαν χώρα μετά τον Μάιο του 2016 (εφαρμογή νόμου Κατρούγκαλου).