Στην εξαγορά των δραστηριοτήτων της AP Moller, της εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και ανήκει στη Maersk Group προχώρησε η γαλλική πετρελαϊκή Total, έναντι συνολικού ποσού 7,45 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ντιλ που έχουν καταγραφεί στον κλάδο του πετρελαίου από το 2014, όταν κατέρρευσαν οι τιμές του μαύρου χρυσού.

Με τον τρόπο αυτό η γαλλική εταιρεία επιδιώκει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέση της στην αγορά. Η Maersk από την πλευρά της, με την πώληση της Maersk Oil επιδιώκει να επικεντρωθεί περισσότερο στα ναυτιλιακά.

Για να ολοκληρωθεί το ντιλ, η Total θα καταβάλει στη Maersk το ποσό των 4,95 δισ. δολαρίων σε δικές της μετοχές και θα αναλάβει χρέη της εταιρείας που έχει έδρα την Κοπεγχάγη ύψους 2,5 δισ. δολαρίων. Με τον τρόπο αυτό το συνολικό τίμημα φτάνει τα 7,45 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις προβλέψεις αναλυτών του κλάδου.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ. Πρόκειται για μια ακόμη ένδειξη ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες ψάχνουν τρόπους να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα μεγέθη τους προκειμένου να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές σε μια αγορά όπου καταγράφονται συνεχείς διακυμάνσεις στις τιμές του μαύρου χρυσού.

Με την αγορά των δραστηριοτήτων της Maersk, η Total θα μπορέσει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την παρουσία της στη Βόρεια Θάλασσα. Η γαλλική εταιρεία έχει πραγματοποιήσει επίσης πρόσφατα ντιλ στη Νότια Αμερική και την Αφρική. Οπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της Total Πατρίκ Πουιγιάν, η γαλλική εταιρεία πλησίασε τη Maersk για την εξαγορά δεδομένου ότι η τελευταία αναζητούσε τρόπους να αξιοποιήσει τη Maersk Oil. Η Total είχε προετοιμάσει εδώ και αρκετούς μήνες τις αγορές ότι αναζητούσε να κλείσει κάποιο μεγάλο ντιλ που θα ενίσχυε τον ισολογισμό της. Το μεγαλύτερο ντιλ των τελευταίων ετών στον κλάδο ήταν η εξαγορά της BG Group από τη Royal Dutch Shell το 2015, έναντι 52 δισ. δολαρίων.